ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκρατημένες απώλειες έπειτα από έξι μέρες ανόδου που έδωσαν κέρδη 10%

17:48 - 11 Σεπ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Συγκρατημένες απώλειες έπειτα από έξι μέρες ανόδου που έδωσαν κέρδη 10%
Πάντως, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στα όρια των χιλίων μονάδων.

Αρνητικό πρόσημο για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις (με κέρδη 10% για τον δείκτη) και εννέα ανοδικές από τις 29/8. Πρόκειται για απώλειες οι οποίες δεν προκαλούν ανησυχία αφού οι επενδυτές, όπως φάνηκε και από τον τζίρο των 60,7 εκατ. ευρώ, παραμένουν στις θέσεις τους και περιμένουν να βγουν προφανώς σε επίπεδα μεγαλύτερα των χιλίων μονάδων. Στα ενδοσυνεδριακά υψηλά του, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στα όρια των χιλίων μονάδων. Αν και χθες τις διέσπασε, σήμερα αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφού έπρεπε να βγουν τα κερδισμένα της τελευταίας περιόδου, δίδοντας ευκαιρίες για νέες τοποθετήσεις σε σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις.

 

Η αγορά έχει χαρακτηριστικά μίας bull market, ενώ η Exotix κρίνει ότι η όποια διόρθωση θα έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Ίσως, ο λόγος της πτώσης να συνδέεται με τα πραγματικά στοιχεία για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ότι δηλαδή το Δημόσιο έχει σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τον ιδιωτικό τομέα και έχει παγώσει τις επιστροφές του ΦΠΑ, κάτι που έχει προκαλέσει συνθήκες ασφυξίας στην πραγματική οικονομία.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, αλλά και οι χαμηλές αποτιμήσεις για μια σειρά από εισηγμένες. Σημειωτέον, ότι την ερχόμενη εβδομάδα, UBS και Goldman Sachs κάνουν την εμφάνισή τους στην Αθήνα, για λογαριασμό πελατών τους, ενώ ακολουθεί και η JP Morgan. Οι χρηματιστές θεωρούν ως πολύ σημαντική την υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από την Morgan Stanley, γεγονός το οποίο απελευθερώνει ρευστότητα και δίνει τη δυνατότητα για τοποθετήσεις στο Χ.Α. περισσότερο επιθετικών κεφαλαίων. Άλλωστε, το Χ.Α. αποτελεί μία αναδυόμενη αγορά ασφαλείας, αφού η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ.

 

Κέρδη πάνω από 5% για την ΕΥΔΑΠ στο κλείσιμο, εν αναμονή της πληρωμής οφειλών του Δημοσίου και των φορέων του προς την Επιχείρηση ως το τέλος του μήνα. Κέρδη κοντά στο 2,55 για την Folli Follie, μετά τη συγχώνευση των καταστημάτων Attica, πάλι άνοδος για τον Μυτιληναίο, που αποτελεί την αγαπημένη επιλογή των ξένων από τις Ελληνικές μετοχές, κέρδη 1,24% για την Ιντραλότ μετά τον συμβιβασμό που πέτυχε σε Δικαστήριο του Ιλινόις, κέρδη 1,05% για την Alpha, στα 0,576 ευρώ, με την αγορά να προεξοφλεί εξάσκηση των warrants στα 0,60 ευρώ, με το warrant να κλείνει με απώλειες την Τετάρτη στο 1,11 ευρώ. Στα 22,76 και θετικό πρόσημο για τη μετοχή της Coca Cola, η οποία τον επόμενο μήνα θα μπει στον FTSE 100 της αγοράς του Λονδίνου, στα 8,80 ευρώ ενισχύθηκε η Jumbo μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου 2μήνου της χρήσης της, όπου εμφάνισε νέα αύξηση τζίρου κατά 4%, δηλαδή εντός προβλέψεων.

 

Από εκεί και πέρα profit taking παρατηρήθηκε στην Εθνική, στα 3,19 ευρώ, την Βιοχάλκο στα 4,38, τα ΣΩΛΚ στα 2,07 ευρώ, ΟΤΕ στα 7,60 ευρώ, Πειραιώς στο 1,32, ΜΕΤΚΑ στα 11,59, Motor Oil στα 7,66, ΕΧΑΕ στα 6,18 και ΔΕΗ στα 7,87.  

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 23:08 - 11 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.