ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητικό το κλίμα σε Wall και ευρωαγορές λόγω της Fed

23:02 - 20 Σεπ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Αρνητικό το κλίμα σε Wall και ευρωαγορές λόγω της Fed
X.A.: Απότομη πτώση, -6,84% οι τράπεζες.

Σε αρνητικό κλίμα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι αμερικανικοί δείκτες, στον απόχηο των εξελίξεων σχετικά με τη Fed.


Ο Dow έχασε 1,14% στις 15.549 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχώρησε 0,39% στις 3.775 μονάδες.

Ο S&P 500 έπεσε 0,72% στις 1.710 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο:

Dow: +1.03%
Nasdaq: +1.59%
S&P 500: +1.58%.

Η ανακοίνωση αξιωματούχου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ από την Ουάσινγκτον, που ανέφερε πως η Fed είναι πιθανό να προβεί σε περιορισμό του προγράμμτος αγοράς κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ μέσα στον Οκτώβριο, όταν και θα συνεδρίασει εκ νέου η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, οι αγορές είχαν αντιδράσει με θετικό τρόπο στην είδηση ότι η Fed δε θα προχωρήσει σε αλλαγή του τωρινού προγράμματος της, τουλάχιστον για το Σεπτέμβριο.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, στην απόλυση 4.500 εργαζομένων θα προχωρήσει η BlackBerry, όπως αναφέρουν διεθνή media.
Πρόκεειται για το 35% του δυναμικού της εταιρίας παγκοσμίως, ενώ οι περικοπές πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το α' τρίμηνο του 2015. Οι αναλυτές της αμερικανικής εταιρείας εκτιμούν πως οι λειτουργικές απώλειες θα διαμορφωθούν στα 950 εκατ. δολάρια, ελέω της ραγδαίας μείωσης των πωλήσεων smatphones. Ο τίτλος της BlackBerry έγραψε απώλειες άνω του 17% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

 

Ευρώπη

 

Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ότι η Fed μπορεί να αναθεωρήσει εκ νέου την πολιτική της για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων τον επόμενο μήνα. Οι επενδυτές ήδη σε στάση αναμονής ενόψει των γερμανικών εκλογών την προσεχή Κυριακή, αντέδρασαν αρνητικά στην προοπτική αλλαγής πλεύσης από τη Fed.
Σε αυτό το κλίμα πανευρωπαϊκός δείκτης Stoox Europe 600 έχασε -0,33%, ο FSTE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε -0,44% και ο DAX 30 στη Φανκφούρτη προυσίασε ζημίες -0,21%. Απώλειες κατέγραψε και ο CAC 40 στο Παρίσι με -0,05%, αλλά και ο FTSE MIB στο Μιλάνο με -0.49%. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Ibex 35 στη Μαδρίτη που ανέβηκε +0,20%.
Στο μέτωπο των γερμανικών εκλογών, η Καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να επανεκλεγεί για την τρίτη θητεία της, ωστόσο θολό παραμένει το τοπίο για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού . Ανοιχτό πάντως παραμένει το ενδεχόμενο συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του INSA ενισχύθηκαν κατά μια μονάδα στο 28%, δηλ. 10 μονάδες πίσω από το CDU της Μέρκελ.

 

Η εικόνα στην Αθήνα

 

Πτώση 0,75% σε εβδομαδιαία βάση.
Η δυναμική που πήγε να αναπτυχθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, εξαφανίστηκε. Οι επενδυτές σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε πτωτικά, αλλά ελεγχόμενα, πήραν πίσω μεγάλο μέρος των κερδισμένων των τελευταίων ημερών, κάτι που έγινε με αυξημένο τζίρο και συναλλαγές, πιέζοντας τον γενικό δείκτη αισθητά, κλείνοντας στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 984,04 μονάδες, καταγράφοντας εντυπωσιακές απώλειες 3,78% και με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 95,018 εκατ. ευρώ. Η μοναδική εστία ανησυχίας είναι το τι θα βγάλει ο έλεγχος της τρόικα που από την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο των τριμηνιαίων ελέγχων που πραγματοποιεί. Επιπρόσθετα, στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου FTSE για το Χ.Α. Ήδη, η εγχώρια κεφαλαιαγορά έχει υποβαθμιστεί στις αναδυόμενες αγορές της Morgan Stanley, κάτι που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ήδη, τα κεφάλαια που ενεργοποιούνται στο Χ.Α. πλέον, ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που επενδύουν στα emerging markets, αφού πλέον έτσι λογίζεται το Ελληνικό χρηματιστήριο. Η αγορά σε εβδομαδιαία βάση έγραψε απώλειες 0,75%, αλλά υπάρχουν ελπίδες για διατήρηση του καλού κλίματος κατά τις επόμενες συνεδριάσεις. Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με την Moody's, έδειξε ότι η χώρα μπορεί να τύχει άμεσα αναβάθμισης από τον ξένο οίκο. Επίσης, το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών θα μπορούσε να ήταν καλό για την Ελλάδα, αν στη κυβέρνηση που θα κληθεί να σχηματίσει η Ανγκέλα Μέρκελ, η οποία είναι το φαβορί για την πρωτιά στις εκλογές της Κυριακής, συμπεριληφθούν οι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ μιάς πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Πάντως, οι χίλιες μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν μία ευαίσθητη περιοχή, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, διότι δεν υπάρχουν άμεσα καταλύτες και νέα που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα επίπεδα αυτά. Ισχυρές εντολές πώλησης βγήκαν κυρίως στις τράπεζες, με την Πειραιώς να υποχωρεί πάνω από 8%, στο 1,24 ευρώ, η Alpha 7,24%, στα 0,5510 ευρώ και η Εθνική 5,97%, στα 2,99 ευρώ. Οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη ξεπέρασαν το 6,8%.
Το ίδιο άσχημο ήταν το κλίμα και για τον ΟΤΕ, που κατέγραψε απώλειες 6,49%, κλείνοντας στα 7,20 ευρώ, 5,85% τα ΕΛΠΕ, στα 7,56 ευρώ, 5,29% η Jumbo, στα 8,60 ευρώ και πάνω από 4% η MIG, o ΟΛΠ και η Coca Cola. Σημειωτέον, ότι την Παρασκευή η μετοχή της Coca Cola συμπεριελήφθη στον είκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Πιέσεις βγήκαν ακόμα, σε ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.