ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν τρομάζουν οι ευρωαγορές από το αμερικανικό shutdown - Κέρδη αναμένοντας Ιταλία και ΕΚΤ

09:26 - 01 Οκτ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Δεν τρομάζουν οι ευρωαγορές από το αμερικανικό shutdown - Κέρδη αναμένοντας Ιταλία και ΕΚΤ
Οριακές διακυμάνσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Το αμερικανικό shutdown και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία (ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του αύριο, Τετάρτη) είναι τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος για τους επενδυτές στις ευρωαγορές, που ξεκίνησαν θετικά την Τρίτη, μετά από τις έντονες πιέσεις που δέχτηκαν χθες.

 

Ακόμα, αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι δηλώσεις του προέδρου της.

 

Ο FTSE χάνει 0,08% στις 6.547 μονάδες, με τις μεταλλευτικές εταιρίες να υποχωρούν στη συνεδρίαση του Λονδίνου.

 

Ο CAC ανεβαίνει 0,47% στις 4.163 μονάδες.

 

Ο DAX ενισχύεται 0,475στις 8.635 μονάδες.

 

Στην Ισπανία, ο IBEX 35 κερδίζει 0,28% στις 3.208 μονάδες.

Θετικό κλίμα υπάρχει και στο Μιλάνο, καθώς οι δηλώσεις βουλευτών του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περί «εκτόνωσης της κρίσιμης κατάστασης» έχουν επιφέρει σχετική ηρεμία στου επενδυτές. ο FTSE MIB ανεβαίνει 0,40% στις 17.505 μονάδες, με τη μετοχή της Telecom Italia να κερδίζει άνω του 2%, έπειτα από την αναβάθμιση σύστασης από την Goldman Sachs.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,17% στις 311 μονάδες.

 

Στο μέτωπο των οικονομικών εξελίξεων, ο  Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης σε περίπτωση που τα επιτόκια της αγοράς φθάσουν πολύ ψηλά, λέγοντας πως το τραπεζικό σύστημα μπορεί να τονωθεί ξανά με μακροπρόθεσμα δάνεια, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Πάντως στη συνεδρίασή του την Τετάρτη στο Παρίσι, το ΔΣ της ΕΚΤ δεν αναμένεται να συζητήσει κάποια σημαντική μεταβολή της πολιτικής του, πολύ περισσότερο διότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, μείωσε την πίεση που δεχόταν το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης.

Η οικονομική εμπιστοσύνη επανακάμπτει στην ευρωπαϊκή οικονομία των 9,5 τρισεκ. δολαρίων, όμως η ανάπτυξη είναι αναιμική, δικαιολογώντας εν μέρει την δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά σημερινά τους επίπεδα ή να τα μειώσει ακόμη περισσότερο.

 

Η εικόνα στην Ασία

 

Με «ψυχραιμία» υποδέχτηκαν οι ασιατικοί δείκτες τις εξελίξεις από τις ΗΠΑ.

Ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,2%. Ο κορεατικός Kospi ενισχύθηκε κατά 0,1% και ο αυστραλιανός ASX με έκλεισε με απώλειες 0,17%.

'

O Hang Seng και ο συνθετικός δείκτης της Σαγκάης έμειναν κλειστοί λόγω αργίας.

Στα μάκρο της ημέρας, οι  πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων στην Ιαπωνία σημείωσαν άνοδο 12,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος το Σεπτέμβριο, καθώς αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε πέντε μήνες μετά από μια χρονιά υποτονικών πωλήσεων ύστερα από τη λήξη του προγράμματος κινήτρων της κυβέρνησης, πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Οι πωλήσεις συνολικά ανήλθαν σε 324.315 οχήματα το Σεπτέμβριο από τον αριθμό των 288.479 οχημάτων πριν από ένα χρόνο, όταν η λήξη του προγράμματος επιδοτήσεων για αγορές αυτοκινήτων άρχισε να πλήττει τη ζήτηση.

Στις 51,1 μονάδες ανήλθε ο μεταποιητικός PMI στην Κίνα για το Σεπτέμβριο, από τις 51,6 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο της στο 2,5%, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές.

«Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τα τέλη του 2011 έχει υποστηρίξει τις δαπάνες που είναι ευάλωτες στη διαμόρφωση των επιτοκίων και την αξία των assets», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της σήμερα. «Οι πλήρεις επιδράσεις αυτών των αποφάσεων ακόμη αποτυπώνονται, και θα συμβαίνει αυτό για λίγο ακόμη».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:31 - 01 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.