ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στις ευρωαγορές ανεπηρέαστες από το αμερικανικό «λουκέτο»

20:16 - 01 Οκτ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη στις ευρωαγορές ανεπηρέαστες από το αμερικανικό «λουκέτο»
Ισχυρή άνοδο στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, οριακές απώλειες στο Λονδίνο.

Με σημαντική άνοδο ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές δε φαίνονται να επηρεάζονται από το «λουκέτο» στο αμερικανικό δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν θετικά μηνύματα από την Ιταλία, αναμένοντας την κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα την Τετάρτη.

 

Εξαίρεση στη θετική εικόνα αποτελεί ο FTSE 100 στο Λονδίνο που υποχώρησε οριακά με -0,03%, κυρίως λόγω των απωλειών που έχουν οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών.

Ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά +1,29%, ωθούμενος από τα κέρδη που έγραψε ο τίτλος της Renault στο γαλλικό ταμπλό.

Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη ανέβηκε +1,10%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,82%.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 κέρδισε +1,70%, ενώ ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν τελικά ο ιταλικός FTSE MIB που κατέγραψε ισχυρή άνοδο με +3,11%. 

 

Στο μέτωπο των οικονομικών εξελίξεων, ο  Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης σε περίπτωση που τα επιτόκια της αγοράς φθάσουν πολύ ψηλά, λέγοντας πως το τραπεζικό σύστημα μπορεί να τονωθεί ξανά με μακροπρόθεσμα δάνεια, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

 

Πάντως στη συνεδρίασή του την Τετάρτη στο Παρίσι, το ΔΣ της ΕΚΤ δεν αναμένεται να συζητήσει κάποια σημαντική μεταβολή της πολιτικής του, πολύ περισσότερο διότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, μείωσε την πίεση που δεχόταν το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης.

Η οικονομική εμπιστοσύνη επανακάμπτει στην ευρωπαϊκή οικονομία των 9,5 τρισεκ. δολαρίων, όμως η ανάπτυξη είναι αναιμική, δικαιολογώντας εν μέρει την δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά σημερινά τους επίπεδα ή να τα μειώσει ακόμη περισσότερο.


Στα μάκρο της ημέρας, στο 12% ανήλθε η ανεργία στις χώρες της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, μένοντας ακριβώς στο ίδιο ποσοστό που ήταν τον Ιούλιο.

Ο αριθμός των εργαζομένων χωρίς δουλειά έφτασε στα 19,2 εκατ. πολίτες. 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη άνοδο κατέγραψε το επίπεδο της ανεργίας τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία διαμορφούμενο ως ποσοστό σε 6,9% και σε απόλυτο αριθμό στους 2,975 εκατομμύρια ανέργους, ήτοι αυξημένο κατά 25.000 ανέργους. Βάσει εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων, η ανεργία υποχώρησε κατά 97.000 θέσεις εργασίας, στο επίπεδο των 2,849 εκατ.ανέργων.

Στην Ιταλία το επίπεδο της ανεργίας αναρριχήθηκε στο 12,2% του εργασιακά ενεργού πληθυσμού τον μήνα Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση 0,1% σε σχέση με τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση, η αύξηση του επιπέδου της ανεργίας ήταν 1,5%, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 3,127 εκατομμύρια τον Αύγουστο.

Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,9%, στις γυναίκες 31,9% και στους νέους κάτω των 25 ετών 61,5%. Ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν 11,9%, στις γυναίκες 12,3% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 23,7%.

Στις γυναίκες και τους νέους η Ελλάδα εμφανίζει την ψηλότερη ανεργία στην ΕΕ.


Ο δείκτης μεταποίησης PMI της Ευρωζώνης ανήλθε στις 51,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, στο ίδιο επίπεδο με τον Αύγουστο.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:57 - 01 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.