ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευφορία στη Wall για άρση του shutdown και για την υποψηφιότητα της Γέλεν

16:36 - 10 Οκτ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Ευφορία στη Wall για άρση του shutdown και για την υποψηφιότητα της Γέλεν
Επιμένουν θετικά οι ευρωαγορές.

Με μεγάλα κέρδη άνοιξαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να «ξεθαρρεύουν» μετά από το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημέρων, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί μια λύση στις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Ο Dow κερδίζει 1,03% στις 14.955 μονάδες.

Ο Nasdaq ανεβαίνει 1,37% στις 3.729 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύεται 1,06% στις 1.675 μονάδες.

 

Σήμερα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνάντηση με κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών ώστε να βρεθεί λύση στο shutdown του αμερικανικού δημοσίου, αλλά και για την αύξηση του ορίου δανεισμού, που είναι το βασικό θέμα συζήτησης στην Ουάσινγκτον.

 

Ο πρόεδρος Οικονομικών, Τζακ Λιου, δήλωσε ότι με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών όλα τα περιθώρια θα εξαντληθούν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου  και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον την ικανότητα να δανείζεται.

 

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, κ. Κουρόντα, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουν.

Το κλίμα στη Wall εμφανίζεται καλό και εξαιτίας της ανακοίνωσης του Ομπάμα για τη Fed, που έχρισε την Τζάνετ Γέλεν υποψήφια διάδοχο του απερχόμενου προέδρου, Μπεν Μπερνάνκι.

 

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 66.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 374.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Η αύξηση αυτή, η οποία είναι μεγαλύτερη των τελευταίων σχεδόν 12 μηνών, ώθησε τις αιτήσεις στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο.

 

Η εικόνα στην Ευρώπη

 

Σημαντική άνοδο καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια βούλησης για συναίνεση στο αμερικανικό κογκρέσο για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί έως τις 17 Οκτωβρίου.

Οι προσπάθειες για την επίτευξη μίας συμφωνίας στην Ουάσινγκτον βρίσκονται στη 10η μέρα.


Ωστόσο, παρά τη δυσαρέσκεια των επενδυτών για αυτή την καθυστέρηση, ο διορισμός της Τζάνετ Γέλεν στη θέση του προέδρου της Fed, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας για την αμερικανική οικονομία.


Σχετικά με τους δείκτες, ο Stoxx Europe 600 κερδίζει +1,17%, επανερχόμενος έτσι σε ανοδική πορεία μετά από τρεις ημέρες απωλειών. Σημαντική ώθηση στον πανευρωπαϊκό δείκτη έδωσαν οι φαρμακευτικές και οι τράπεζες με τη μετοχή της Sanofi να κερδίζει +0,92%, της Commerzbank +5,48% και τη μετοχή της HSBC να ανεβαίνει +1,26%.


Θετικά πρόσημα καταγράφουν επίσης ο FTSE 100 στο Λονδίνο με +1,03%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη με +1,41% και ο CAC 40 στο Παρίσι με +1,62%. Μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι δείκτες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να κερδίζει +1,86% και τον Ibex 35 στη Μαδρίτη να βρίσκεται στο +1,80%.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:57 - 10 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.