ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες, Μυτιληναίος και 25άρης οδηγούν την αγορά σε νέα υψηλά διετίας

17:26 - 21 Οκτ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Τράπεζες, Μυτιληναίος και 25άρης οδηγούν την αγορά σε νέα υψηλά διετίας
Μεγάλος τζίρος πάνω από 226 εκατ. ευρώ. Ποιες μετοχές έκλεισαν σε νέα υψηλά. Ανησυχία, ότι το Χ.Α. είναι υπεραγορασμένο.

Οι 1.200 μονάδες μπορεί να μη διασπάστηκαν, αλλά η αγορά έκλεισε για μία ακόμα συνεδρίαση σε νέα υψηλά δύο ετών και πλέον η αισιοδοξία έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Οι  διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα έχουν περάσει σε δεύτερο στάδιο, με την αγορά να προεξοφλεί: α) την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου και την επιστροφή στην ανάπτυξη, έστω και αναιμικά το 2014, και β) στη διατήρηση της εισροής κεφαλαίων λόγω ένταξης του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές εκ μέρους της Morgan Stanley στο τέλος του ερχόμενου μήνα. Σύμφωνα δε με εκπροσώπους εισηγμένων εταιρειών εκείνο που πραγματικά θα μπορούσε να απογειώσει το Χρηματιστήριο είναι κάποια καλά σχόλια ή η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από κάποιο ξένο οίκο αξιολόγησης, όπως η Moody’s ή κάποια καλά νέα από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και τα Eurogroups των επόμενων μηνών ως προς τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

 

Tράπεζες

Μεγάλες, εξάλλου, είναι οι προσδοκίες από τις τράπεζες με τον δείκτη τους να κινείται στα ψηλά των 202 μονάδων, βοηθώντας καταλυτικά τον γενικό δείκτη να κλείσει με κέρδη 2,64%, στις 1.196,84 μονάδες. Πηγές του Χ.Α. αναφέρουν ότι οι Έλληνες επενδυτές βλέπουν μετά από πολλά χρόνια τι θα πει η έλευση φρέσκου χρήματος στην αγορά, αφού ο τζίρος ξεπέρασε τα 226 εκατ. ευρώ.

Το Fairfax έχει τον πρώτο λόγο των κινήσεων με την αύξηση του ποσοστού στον Μυτιληναίο και την αύξηση της πλειοψηφίας των μετοχών στην Eurobank Properties μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η μετοχή της Μυτιληναίος βρέθηκε μία ανάσα πριν από τα 6 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά για φέτος, με τη Eurobank Properties να κλείνει σε νέα υψηλά, στα 8,60 ευρώ και με κέρδη 9%.

Άνοδο 8,115 κατέγραψε η Εθνική, στα 4,40 ευρώ και 26,98% στο 1,60 ευρώ. Κέρδη 6,92% για την Πειραιώς, στο 1,70 ευρώ και 4,43% το warrant, στα 0,99 ευρώ. Κέρδη 5,74% για την Alpha, στα 0,70 ευρώ και 1,34% για το warrant, στο 1,51 ευρώ.  Η πεποίθηση της αγοράς είναι ότι πλησιάζουν οι ιδανικές τιμές για την εξάσκηση των warrants που σημαίνει ότι οι τράπεζες πραγματοποιούν κρίσιμο βήμα επιστροφής κεφαλαίων στο ΤΧΣ. Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Folli Follie, ΔEH, Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ είναι οι μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έκλεισαν σε νέα υψηλά για φέτος.

 

Τεχνική ανάλυση

Με την περιοχή των 1190 με 1200 μονάδων «πειραματίζεται» ανοδικά ο Γενικός Δείκτης έχοντας εκπληρώσει νωρίτερα την ανοδική διαφυγή από το επίπεδο αντίστασης των 1160 μονάδων (κορύφωση του περασμένου Μαΐου).

Όπως αναφέρει ο κ.  Απ. Μάνθος υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ, ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η καταγραφή τιμών πάνω από τις 1200 μονάδες για να μπορέσουμε να πάρουμε διαγραμματικά θέση για το επόμενο σημαντικό ανοδικό βήμα πρός την ισχυρή αντίσταση των 1280 μονάδων.  Οπωσδήποτε ο Γενικός Δείκτης βρισκόμενος στην πέμπτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα έχει ανέβει στους περισσότερους τεχνικούς ταλαντωτές στα υψηλότερα επίπεδα υπεραγορασμένης κατάστασης προκαλώντας «ίλιγγο» σε  όσους θελήσουν να τοποθετηθούν σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Στατιστικά πάντως όταν ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει τιμές πάνω από τα προαναφερόμενα τεχνικά επίπεδα τιμών ακολουθεί οσονούπω γρήγορη πτωτική κίνηση προς  απελευθέρωση του υπάρχοντος «αγοραστικού ατμού».

Με την ύπαρξη συνεχόμενων ισχυρών “money flows” από τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ο FTSE 25 διέσπασε ανοδικά το βατήρα των 375 μονάδων ανοίγοντας το πεδίο αρχικά για το ψυχολογικό όριο αντίστασης των 400  μονάδων και μετά για το επίπεδο, που είχαμε θέσει επανειλημμένα των 416 μονάδων. Και εδώ, όπως και στο Γενικό Δείκτη εγκυμονεί ο κίνδυνος ενός πολύ βραχυχρόνιου έντονου «κατεβάσματος» κυρίως λόγω της overbought  κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι βασικοί ταλαντωτές. Τεχνική εικόνα, πού μόνο με τη διετία των 2007 με 2008 μπορεί να αντιπαρέλθει δίχως όμως στην ουσία να υπάρχει και το ανάλογο μακροοικονομικό  μέτρο σύγκρισης. Το ρόλο αναχαίτισης στις όποιες καθοδικές βλέψεις θα αποτελέσουν διαδοχικά τα επίπεδα των 375 και 355 μονάδων.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:55 - 21 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.