ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το «δεξί» μπήκε ο Νοέμβριος στη Wall Street

23:41 - 01 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Με το «δεξί» μπήκε ο Νοέμβριος στη Wall Street
Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές με φόντο τα εταιρικά αποτελέσματα.

Με κέρδη ολοκλήρωσε η Wall Street τη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον S&P 500 να συνεχίζει για τέταρτη συνεχή εβδομάδα το ράλι ανόδου, καθώς τα στοιχεία για την ανάπτυξη της μεταποίησης, έδειξαν μεγαλύτερη άνοδο από την αναμενόμενη.

 

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,45% στις 15.616 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,31% στις 1.762 μονάδες και ο Νasdaq με οριακή άνοδο 0,06% στις 3.922 μονάδες.

 

Τα καλά νέα για την ανάπτυξη της μεταποίησης, επισκίασαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Chevron,η οποία  ανακοίνωσε κέρδη 4,95 δισ. δολαρίων, έναντι των 5,25 δισ. δολαρίων πέρυσι. Τα έσοδα αυξήθηκαν 0,8% στα 58,5 δισ. δολάρια.

 

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters ανέμεναν ότι τα κέρδη θα διαμορφωνόταν στα 2,71 δολάρια ανά μετοχή και τα έσοδα στα 58,41 δισ. δολάρια.

 

Εν τω μεταξύ, μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed έχουν επανέλθει στο προσκήνιο τα σενάρια για το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει νωρίτερα το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολ. τον μήνα, από ό,τι αναμενόταν.

 

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον έως τις αρχές του 2014.

 

Ο αξιωματούχος της Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα μπορεί να αποδεχθεί την άποψη της αγοράς ότι οποιαδήποτε σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, είναι στενά συνδεδεμένη με τις προσδοκίες για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

 

Όπως σημείωσε, μερικοί φορείς χάραξης πολιτικής της Fed εξεπλάγησαν όταν οι αγορές κινήθηκαν τόσο απότομα αυτό το καλοκαίρι μετά την πρώτη ένδειξη για την αρχή του tapering.

 

αξιωματούχοι της Fed είχαν από καιρό υποστηρίξει ότι οι δύο πολιτικές ήταν ξεχωριστές και η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει το ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων χωρίς καμία αλλαγή στο forward guidance σχετικά με την χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των επιτοκίων.

 

Ο Μπούλαρντ πρόσθεσε ότι η Fed θα πρέπει είτε να πείσει τις αγορές ότι τα δύο εργαλεία πολιτικής είναι ξεχωριστά ή να μάθει να ζει με τις επιπτώσεις του tapering, τόσο στο ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων όσο και στις προσδοκίες των μελλοντικών επιτοκίων, ενώ δεν σχολίασε ιδιαίτερα την απόφαση της Fed, τονίζοντας μόνο ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θέλει διαβεβαίωση ότι η πρόοδος στην αγορά εργασίας θα έχει διάρκεια.

 

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παρέμεινε ισχυρή τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ISM. O δείκτης μεταποίησης του ISM σημείωσε άυξηση τον Οκτώβριο στο 56,4%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, από 56,2% το Σεπτέμβριο.

 

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανέμεναν 55% αύξηση, και κάθε επίπεδο πάνω από το 50% δείχνει επέκταση της δραστηριότητας.Τόσο οι νέες παραγγελίες όσο και οι δείκτες παραγωγής έχουν «γράψει» πάνω από το 60% για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Απώλειες στις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω αρνητικών ειδήσεων από το μέτωπο των αποτελεσμάτων κερδοφορίας και των ενισχυμένων προοπτικών για μείωση του προγράμματος αγοράς assets της Fed, νωρίτερα από ότι αναμενόταν προηγουμένως.

ευρώ1

O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,31%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,05%, ο DAX υποχώρησε 0,29%, ο CAC 40 έκλεισε 0,62% χαμηλότερα, ο ΙΒΕΧ σημειώσε απώλειες 0,70% και ο FTSE MIB έκλεισε στο -0.97%.

 

Η μετοχή της Royal Bank of Scotland έκλεισε με βουτιά 7,51%, μετά την είδηση ότι η βρετανική κυβέρνηση επιλέγει να δημιουργήσει bad bank που θα αναλάβει τοξικά στοιχεία ενεργητικού 38 δισ. στερλινών, αλλά δεν θα προχωρήσει στη διάσπαση της τράπεζας.

 

Η μετοχή της Vodafone Group ενισχύθηκε κατά 2,79% μετά τα δημσοιεύματα πως η αμερικανική ΑΤ&Τ εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της.

 

Σημαντικές απώλειες 4,99% κατέγραψε η μετοχή της Renault, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας της Nissan που ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, με την εταιρεία να προχωρά και σε υποβάθμιση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας.

 

Η μετοχή της βρετανικής Meggitt υποχώρησε 11,09% μετά την ανακοίνωση για μείωση των προσδοκιών για τα έσοδα του συνόλου του έτους.

 

Η μετοχή της Air France-KLM σημείωσε πτώση 3,8% αφού όπως ανακοίνωσε ζητά την αναμόρφωση της Alitalia - στην οποία κατέχει το 25% - πριν εγγραφεί σε μια αύξηση κεφαλαίου.

 

Η ανακοίνωση της Fed δείχνει πως η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα έλθει νωρίτερα από το αναμενόμενο και ίσως και πριν το τέλος του 2013, και ο αδύναμος πληθωρισμός και η υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη οδηγούν σε εκτιμήσεις για ένα νέο γύρο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ( LTRO ).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.