ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

20:23 - 04 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Συγκρατημένοι είναι οι επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις προσδοκίες για περαιτέρω νομισματικά μέτρα τόνωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να οδηγούν σήμερα τις μετοχές υψηλότερα.

κέρδη1

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,31%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,43%, ο DAX έκλεισε 0,33% υψηλότερα, ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,36%, ο ΙΒΕΧ έκλεισε στο +0,36% και ο ιταλικός FTSE MIB στο +0,76%.

 

Οι επενδυτές έχουν μπροστά τους μία γεμάτη εβδομάδα από πλευράς γεγονότων, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας να συνεδριάζουν την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή ανακοινώνονται στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα δείξουν εάν η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται, γεγονός που θα καθορίσει και την περαιτέρω στάση πολιτικής της Fed.

 

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρήκαν στήριξη σήμερα από τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα τόνωσης για να στηρίξει την οικονομία της περιοχής.

 

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, ο κλάδος της μεταποίησης συνέχισε την ανάκαμψη τον Οκτώβριο, καθώς η Ευρωζώνη βγαίνει από την ύφεση που κράτησε 18 μήνες, με όλες σχεδόν τις χώρες να σημειώνουν αύξηση στους σχετικούς δείκτες.

 

Ο δείκτης PMI της Markit για την περιοχή της Ευρωζώνης σημείωσε αύξηση στις 51,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 51,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, βουτιά 12,6% κατέγραψε η μετοχή της Ryanair καθώς η αεροπορική εταιρεία προχώρησε σε περαιτέρω μείωση των προβλέψεων για τα ετήσια κέρδη της , σε 510 εκατ. ευρώ από 570 εκατ. ευρώ πριν.

 

Η μετοχή της HSBC σημείωσε άνοδο 2,06% μετά τα αποτελέσματα κερδοφορίας τρίτου τριμήνου όπου εμφάνισε αύξηση στα κέρδη της τάξης του 10%.

 

Η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Alcatel - Lucent ανακοίνωσε μια αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 955 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές της σημείωσαν πτώση 3,81%.

 

Οι μετοχές της βρετανικής Telecity ενισχύθηκαν 2,39% μετά την ανακοίνωση της αύξησης στην κερδοφορία του τρίτου τριμήνου.

 

Οι μετοχές των ελβετικών τραπεζών UBS και Credit Suisse σημείωσαν sell-off 5,15% και 7,13% αντίστοιχα, μετά την είδηση το Σαββατοκύριακο ότι οι ελβετικές αρχές θα πιέσουν για υψηλότερο δείκτη μόχλευσης στις δύο τράπεζες.

Μεικτές τάσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στη Wall Street επικρατούν μεικτές τάσεις, μετά το ράλι που μετρά τέσσερις εβδομάδες, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματα στις ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την απασχόληση στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν αργότερα μες την εβδομάδα και που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο εάν η Fed αποφασίσει τελικά την μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων νωρίτερα από το αναμενόμενο.

wall1

Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση 0,07%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,18% και ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,13%.

 

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής είναι η ανακοίνωση των στοιχείων για το αμερικάνικο ΑΕΠ τρίτου τριμήνου και για τις θέσεις απασχόλησης Οκτωβρίου που ανακοινώνονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ενώ και τα σχόλια αξιωματούχων της Fed είναι στο ραντάρ των επενδυτών, για οποιαδήποτε ένδειξη σχετικά με το «πότε» του tapering.

 

Σύμφωνα και με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Τζιμ Ρέιντ, το μεγάλο θέμα της αγοράς είναι το «εάν» και το «πότε» του tapering της Fed, κάτι το οποίο θα καθοριστεί από τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται αυτήν την εβδομάδα.

 

O αξιωματούχος της Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, σε δηλώσεις του στο CNBC, τόνισε πως οι εκτιμήσεις για το αμερικανικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου είναι ενθαρρυντικές, ενώ σε ότι αφορά το tapering, δήλωσε πως η Fed δεν πρέπει να βιαστεί να αποφασίσει, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και πρέπι επιστρέψει στο 2% προτού ξεκινήσει η όποια μείωση του προγράμματος αγοράς assets.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της BlackBerry σημειώνει βουτιά 15,1% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι εγκαταλείπει τη διαδικασία πώλησής της και πως θα αντλήσει 1 δισ. δολάρια από την πώληση μετατρέψιμων ομολογιών σε θεσμικούς επενδυτές.

 

Η μετοχή της Weyerhaeuser ενισχύεται 0,8% μετά την ανακοίνωση για συγχώνευση του τμήματός της που αφορά την κατασκευή σπιτιών, με την Tri Pointe Homes, σε ένα deal αξίας 2,7 δις. δολαρίων.

 

Η μετοχή της Kellogg σημειώνει άνοδο 2,58% μετά την αύξηση στα κέρδη γ' τριμήνου που ανακοίνωσε , λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής και δήλωσε ότι μέχρι το 2017 θα προχωρήσει σε περικοπή θέσεων εργασίας της τάξης του 7%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.