ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας ανεβάζουν τη Wall

17:54 - 08 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Aπώλειες στην Ευρώπη λόγω Γαλλίας.

Ανοδικά κινείται η Wall Street καθώς τα πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενισχύουν την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη είναι αρεκτά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν μείωση των μέτρων τόνωσης της Fed.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,04%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,33%, ενώ 0,63% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq.

Tα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν πως τον Οκτώβριο προστέθηκαν 204.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, νικώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 120.000.

Παράλληλα, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,3% τον Οκτώβριο από 7,2% το Σεπτέμβριο. Tα στοιχεία έχουν λάβει υπόψη την ένταξη των ομοσπονδιακών υπαλλήλων σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας κατά τη διάρκεια του shutdown, για αυτό και η μικρή αύξηση.

Όπως σημειώνει ο Νταν Γκρίνχαουζ, οικονομολόγος της BTIG LLC, τα στοιχεία εξέπληξαν ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις, ωστόσο δεδομένου του πιθανου αντίκτυπου που θα είχε το shutdown στην αμερικάνικη οικονομία, θα πρέπει να περιμένουμε και τα στοιχεία του Νοεμβρίου για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας των  ΗΠΑ.

Τα σημερινά στοιχεία έρχονται σε μία στιγμή όπου οι επενδυτές ψάχνουν πιο ξεκάθαρες ενδείξεις για το εάν η αμερικάνικη οικονομία όντως βελτιώνεται ή όχι, κάτι που θα καθορίσει και την περαιτέρω στάση πολιτικής της Fed, σε ότι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Χθες, τα πολύ ισχυρά στοιχεία για το αμερκάνικο ΑΕΠ γ' τριμήνου ενίσχυσαν τις ανησυχίες πως το tapering της Fed θα έλθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς έδειξαν ότι η αμερικάνικη οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,8% στο τρίμηνο.

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της Disney υποχωρείι 0,3% παρά την ανακοίνωση της κερδοφορίας  δ' τριμήνου, που έδειξε αύξηση κερδών στα 1,39 δισ. δολάρια από 1,24 δισ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η μετοχή της Groupon σημειώνει άνοδο 3,59% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε συρρίκνωση ζημιών στο  γ΄ τρίμηνο, ενώ για το δ΄ τρίμηνο ανακοίνωσε ότι περιμένει κέρδη. Επίσης ανακοίνωσε και την συμφωνία εξαγοράς της Ticket Monster.

 

Ευρώπη

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης S&P και με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, για τυχόν ενδείξεις  γύρω από την μελλοντική στάση πολιτικής της Fed.


Τα ισχυρά στοιχεία για το αμερικάνικο ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν χθες, ενισχύουν τις ανησυχίες των επενδυτών πως τελικά η Fed θα προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, νωρίτερα από το αναμενόμενο.


Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί 0,55%, ο FTSE 100  του Λονδίνου σημειώνει πτώση 0,31%, ο DAX κινείται 0,53% υψηλότερα, ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,79% , ενώ στο +0,19% και +0,21% βρίσκονται ο ΙΒΕΧ και ο FTSΕ MIB, αντίστοιχα.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα, από  ΑΑ+ σε AA, την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, τονίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ολάντ στη φορολογία, καθώς επίσης στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και την αγορά εργασίας, δεν θα αυξήσουν τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, και πως η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα αποδυναμώνει την εφαρμογή περαιτέρω δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων.

 

Πάντως, ο οίκος αναθεώρησε προς τα πάνω την προοπτική της Γαλλίας σε «σταθερή» από «αρνητική».
Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Allianz ενισχύονται 1,26% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας γ' τριμήνου όπου εμφάνισε αύξηση κερδών 6,3%, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

 

Οι μετοχές τις Rolls Royce σημειώνουν άνοδο 3,59% μετά την ανακοίνωση της αύξησης του στόχου κερδοφορίας για τη μονάδα αεροδιαστημικής άμυνας, μετά την υπογρραφή περισσότερων συμβάσεων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

Οι μετοχές της International Airlines Group κινούνται 5,89% υψηλότερα μετά την ανακοίνωση υπερδιπλασιασμού των καθαρών κερδών γ' τριμήνου.

 

Οι μετοχές της Telecom Italia σημειώνου πτώση 4,34% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων άντλησης κεφαλαίων ύψους 4 δισ. ευρώ

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.