ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο "κόκκινο" οι Ευρωπαϊκές αγορές

14:08 - 20 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί 0,09%, ακολουθώντας ανάλογη τάση με αυτήν των ασιατικών και των αμερικάνικων αγορών. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει πτώση 0,17%, ο DAX κινείται 0,03% χαμηλότερα, ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,05%, ενώ στο 0,27% και 0,09% διαμορφώνεται η πτώση στον ΙΒΕΧ 35 και στον FTSE MIB.

 

Οι επενδυτές εξακολουθούν να ψάχνουν για οποιαδήποτε ενδεχόμενη ένδειξη ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να ξεκινήσει τη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων σύντομα, που σήμερα διαμορφώνεται στα 85 δισ. δολάρια μηνιαίως.  

 

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα συγκεντρώνει η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

 

«Απόψε έχουμε το σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδας, σε ότι αφορά τις αγορές, και αυτό είναι η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της FOMC», όπως επισημαίνει η Έμιλι Νικόλ, οικονομολόγος της Daiwa Capital.

 

Ενώ η κατάθεση της Τζάνετ Γέλεν στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα έδωσε κάποιες ενδείξεις σχετικά με την πιθανή πορεία της βραχυπρόθεσμης πολιτικής της Fed, τα πρακτικά θα  παρακολουθηθούν στενά από την αγορά για τυχόν ενδείξεις ως προς το πότε η ομοσπονδιακή τράπεζα σκέφτεται να ξεκινήσει το tapering, oπως προσθέτει η οικονομολόγος.

Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των μελών του National Economists Club στην Ουάσινγκτον, ο Μπερνάνκε δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της για όσο διάστημα χρειαστεί και θα αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων μόνον όταν είναι βέβαιο ότι οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας θα συνεχιστούν.

 

Τα αμερικάνικα futures μετοχών έχασαν τα κέρδη τους μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, με τα futures του Dow Jones να υποχωρούν κατά 2 μονάδες από άνοδο της τάξης των 25 μονάδων πριν. Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ήπιες απώλειες με τον S&P 500 να καταγράφει την πρώτη διήμερη πτώση του μήνα.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο ανακοινώθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας, τα οποία αποκάλυψαν τις ανησυχίες για την δύναμη της βρετανικής οικονομικής ανάκαμψης, λόγω των προβλημάτων στην Ευρωζώνη και τις αδύναμες συνθήκες στο μέτωπο των καταναλωτικών δαπανών.

 

Ενώ η ανάκαμψη στη Βρετανία, από τις αρχές του έτους, ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, η ΒΟΕ σημειώνει πως υπάρχουν αβεβαιότητες για την διάρκειά της και πολλοί πτωτικοί κίνδυνοι. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Ευρωζώνη καθώς και η ενδεχόμενη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών, αποτελούν σημαντική απειλή στην βρετανική οικονομία.

Η απόφαση της διατήρησης του επιτικίου στο ρεκόρ του 0,5% και του προγράμματος αγοράς ομολόγων ήταν ομόφωνη.

Στο μέτωπο των μετοχών, η γερμανική Metro σημειώνει άνοδο της τάξης του 5,8%, μετά από την αναβάθμισή της από τη Citigroup και την Barclays.

 

Οι μετοχές της Wire Card υποχωρούν 3,5% μετά την υποβάθμισή τους από την Barclays σε equalweight  από overweight.

Οι μετοχές της Thyssenkrupp υποχωρούν 2% μετά από αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι είχε έλθει σε συμφωνία να καταβάλει αποζημίωση στην Deutsche Bahn για τη συμμετοχή της σε καρτέλ. Υπήρχε επίσης η είδηση ​​ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες για την πώληση της αμερικάνικης μονάδας επεξεργασίας χάλυβα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.