ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στη Wall μετά τη χθεσινή πτώση

16:44 - 21 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες στα Ευρωπαίκά χρηματιστήρια.

Σε θετικό έδαφος κινείται η Wall Street, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες, μετά τα τελευταία στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και τις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ.

 

Ο δείκτης  Dow Jones ενισχύεται 0,42%, ο δείκτης S&P 500 σημείωνει άνοδο 0,37% και ο Nasdaq κινείται 0,55% υψηλότερα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Κόστιν, ο στόχος για τον δείκτη S&P 500 μέχρι τα τέλη του 2014 είναι οι 1.900 μονάδες, ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης ανόδου που έχει σημειώσει ο φέτος - περίπου 26%, υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσει 6% τους επόμενους τρεις μήνες και 11% μέσα στους επόμενους 12 μήνες, στις 1.700 και 1.600 μονάδες αντίστοιχα. Επίσης, «δίνει» 67% πιθανότητα για μια πτώση του δείκτη κατά 10% κάποια στιγμή μέσα στο 2014.

 

Η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed χθες, οδήγησε την αγορά σε απώλειες, καθώς αναζωπύρωσε τις ανησυχίες γύρω από το tapering. Συγκεκριμένα αποκάλυψαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εξετάζουν τον περιορισμό του ρυθμού αγοράς ομολόγων, στις προσεχείς συνεδριάσεις, ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει μέχρι τότε, ξεκάθαρη περαιτέρω βελτίωση των προοπτικών της αγοράς εργασίας.

 

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε πολύ περισσότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, κατά 21.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 323.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

 

Παράλληλα, πτώση σημείωσαν οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με τον δείκτη τιμών παραγωγού να υποχωρεί κατά 0,2% σε σχέση με το Σεπτέμβριο, ενώ ο δομικός δείκτης, όπου εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 0,2%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,3%.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Green Mountain Coffee Roasters ενισχύονται 11,22% μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα κερδοφορίας δ' τριμήνου.

 

Η μετοχή της Target Corp. υποχωρεί 4% μετά την πτώση στην κερδοφορία γ' τριμήνου λόγω της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών.

Οι μετοχές της Dollar Tree υποχωρούν 5,36% καθώς τα κέρδη γ' τριμήνου ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών της Wall Street.

 

 

Ευρώπη

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα χειρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία για τη Ευρωζώνη τα οποία έδειξαν ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ρωγμές στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί 0,38% , ο δείτκης FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει απώλειες 0,05%, ο DAX σημειώνει πτώση 0,47%, ο CAC 40 βρίσκεται στο 0,74%, ενώ 0,36% χαμηλότερα κινείτται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB ενισχύεται οριακά 0,03%.

Oι ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον σύνθετο δείκτη PMI.  

 

Ο γαλλικός δείκτης ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων και διαμορφώθηκε στις 48,5 μονάδες το Νοέμβριο, κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων δείχνοντας πως η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη χώρα, μετά από μια μικρή περίοδο ανάπτυξης, έπεσε και πάλι σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας με το ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα πέντε μηνών.

 

Τα στοιχεία για τη Γερμανία ήταν καλύτερα ωστόσο, με τον σύνθετο PMI να αυξάνεται τον Νοέμβριο στις 54,3 μονάδες, από 53,2 πριν, υποδηλώνοντας ότι η γερμανική οικονομία έχει μπει σε ρυθμό σταθερής ανάκαμψης στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Για το σύνολο της Ευρωζώνης τα στοιχεία ήταν απογοητευτικά, καθώς ο συνολικός δείκτης PMI ήταν χαμηλότερος των προσδοκιών και υποχώρησε αιφνιδιαστικά το Νοέμβριο στο 51,5 από 51,9 τον προηγούμενο μήνα, με τους αναλυτές να είχαν προβλέψει περαιτέρω ενίσχυση στο 52. Η ένδειξη αυτή είναι η χαμηλότερη των τελευταίων τριών μηνών και δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την πορεία της εύθραυστης ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

 

Εν τω μεταξύ, το «αύριο» του tapering της Fed συνεχίζει μα δίνει τον τόνο στις αγορές σε όλο τον κόσμο. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου που δημοσιεύθηκαν χθες, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν ενδεχομένως την αρχή της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις.

Τα πρακτικά ήρθαν μόλις μία ημέρα μετά την δήλωση του επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική της, για όσο διάστημα χρειαστεί.

 

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι στην Ευρώπη φαίνεται να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση σε ότι αφορά την νομισματική πολιτική. Το ευρώ δέχεται πιέσεις μετά το χθεσινό δημοσίευμα στα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Το Bloomberg μετέδωσε χθες, πως η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων κάτω από το μηδέν.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της National Grid υποχωρούν 0,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας που έδειξαν ότι η ασθενέστερη επίδοση από την αγορά της στις ΗΠΑ, «χτύπησε» τα κέρδη εξαμήνου τα του ομίλου.

 

Η μετοχή της Johnson Matthey ενσιχύεται 3,85%, μετά την ανακοίνωση υψηλής ζήτησης για τα προϊόντα της στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου,με σημαντική αύξηση της παραγωγής των αυτοκινήτων και φορτηγών.

Η μετοχή της Investec σημειώνει πτώση 0,77% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου που έδειξαν μικρή μείωση της κερδοφορίας της.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.