ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oριακές διακυμάνσεις στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

14:13 - 22 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Παρά το χθεσινό "γλέντι" στη Wall.

Θετική είναι η γενικότερη εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό ράλι στη Wall Street, λόγω της βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, αλλά και τα νέα θετικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημειώνει άνοδο 0,01%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί 0,11%, ο DAX στη Φραγκφούρτη κινείται 0,05% χαμηλότερα, ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 0,27%, ο ΙΒΕΧ βρίσκεται στο +0,22% ενω 0,08% είναι η πτώση για τον FTSE MIB.

 

Η επενδυτική ψυχολογία στην Ευρώπη ενισχύεται μετά το χθεσινοβραδυνό ράλι στην Wall Street, όπου ο Dow Jones έκλεισε πάνω από τις 16.000 μονάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

 

Το ράλι ωθήθηκε από την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας όπου αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, μειώθηκε σε χαμηλό δύο μηνών.

 

Οι αιτήσεις των επιδομάτων ανεργίας ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε λίγο χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή, και τα αποτελέσματα της κερδοφορίας των εταιρειών συνεχίζουν να είναι πολύ θετικά. Με την αγορά να είχε οπισθοχωρήσει λίγο τις τελευταίες ημέρες, αυτά τα καλά νέα αρκούν για να επιστρέψει στο ράλι, όπως τονίζει ο Ντάγκ Φόρμαν, επικεφαλής επενδύσεων στην Kayne Anderson Rudnick.

 

Σύμφωνα με τον Μάικλ Λιούσον, επικεφαλής οικονομολόγος της  CMC Markets, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να αντέδρασαν υπερβολικά  σε σχέση με την προοπτική του tapering από την Fed .

 

Όπως προσθέτει, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, θα είχαν σίγουρα  ενισχύσει την άποψη ότι το tapering είναι κοντά, αλλά, αν και μπορεί να είναι πιο κοντά από ό, τι ήταν στην αρχή της εβδομάδας, μετά και τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed,  το έξυπνο χρήμα εξακολουθεί να εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα δράσει τον Δεκέμβριο, αλλά το νέο έτος.

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως η κατάσταση στην ευρωζώνη έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά πως ακόμη υπάρχουν προκλήσεις, ενώ ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να εξασφαλίσει την οικονομική ανάκαμψη.

 

Σε ότι αφορά το θέμα των stress test, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως οι βασικές παράμετροι θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιανουαρίου,από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

 

Από το μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, επιβεβαιώθηκε η αύξηση της τάξης του 0,3% στου ΑΕΠ της Γερμανίας κατά το γ' τρίμηνο, και κατά 1,1% ετησίως.

 

Η καλύτερη είδηση ίσως της ημέρας είναι ωστόσο τα νέα αιφνιδιαστικά θετικά στοιχεία για τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης IFo της Γερμανίας ο οποίος «νίκησε» κατά πολύ τις εκτιμήσεις, καθώς ενισχύθηκε στο 109,3 το Νοέμβριο, από 107,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερη βελτίωση, στο 107,7.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Whitbread ενισχύονται 3,3% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της εταιρείας από την JPMorgan, σε «overweight » από «ουδέτερες»

 

Η μετοχή της Serco σημεώνει άνδο 2,5% μετά την αναβάθμισή της από την Credit Suisse σε «υπεραπόδοση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.