ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

20:34 - 03 Δεκ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σε αρνητικό έδαφος και η Wall Street.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα την Τρίτη, μετά από τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη και τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η Federal Reserve μπορεί προχωρήσει τελικά στο tapering νωρίτερα από ότι αρχικά αναμενόταν.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 Index έκλεισε 1,53% χαμηλότερα , με τον κλάδο των πρώτων υλών να ηγείται της πτώσης, καθώς η Rio Tinto τόνισε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιακές της δαπάνες μέχρι το 2015, λόγω της εύθραυστης αγοράς . Οι μετοχές της υποχώρησαν 0,8%.

 

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,95%, ο DAX σημείωσε απώλειες 1,90%, ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 2,65%, ενώ 1,44% και 1,95% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 36 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

 

Τα νέα οικονομικά στοιχεία για τη ζώνη του ευρώ επίσης βάρυναν την επενδυτική εμπιστοσύνη. Ο μηνιαίος δείκτης τιμών παραγωγού για τον Οκτώβριο παρουσίασε μείωση της τάξης του 0,5% και κινήθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ χειρότερη από τις εκτιμήσεις ήταν και η ετήσια πτώση του δείκτη, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,4%.

 

Εν τω μεταξύ, η κατασκευαστική δραστηριότητα στη Βρετανία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα έξι ετών, το Νοέμβριο , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενισχύοντας έτσι τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη στην ευρύτερη οικονομία της χώρας.

 

Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο σε τυχόν ενδείξεις γύρω από την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed, εν αναμονή και της ανακοίνωσης των στοχείων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή .

 

Η απογοητευτική αντίδραση της αγοράς, τη Δευτέρα, σε μία σειρά καλύτερων από τα αναμενόμενα οικονομικών στοιχείων, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή των κινήσεων ρευστοποίησης όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, κάτι που δεν είναι και τόσο παράλογο, δεδομένων των σημαντικών αποδόσεων που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής φέτος, όπως σημειώνει ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets .

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Betfair ενισχύθηκαν 4,56% μετά την δήλωση της εταιρείας γύρω από τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης στην αγορά της Ιταλίας και στις ΗΠΑ.

 

Οι μετοχές της Commerzbank βούτηξαν 3% μετά την είδηση για πιθανότητα κατηγοριών φοροδιαφυγής της τράπεζας.

Wall Street

Ίδιο κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς σε αρνητικό έδαφος κινείται για τρίτη συνεχή μέρα η Wall, με τους επενδυτές να προβληματίζονται εκ νέου για το πότε θα αρχίσει η μείωση τυπώματος χρήματος από τη Fed

 

Αυτή την ώρα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow καταγράφει απώλειες 0,65%, και έχε υποχωρήσει κάτω από τις 16.000 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,38% και ο Nasdaq κινείται στο μείον 0,30%.

 

Τον τόνο στην υποχώρηση του Dow δίνουν οι μετοχές της Visa και της UnitedHealth. Μεγάλη πτώση παρουσιάζουν και οι μετοχές των μεγαλύτερων μεταλλευτικών εταιρειών, οι οποίες έπεσαν σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

 

Οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, αναζωπυρώνει τα σενάρια για το πότε θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση του προγράμματος χαλάρωσης της Fed, ενώ τη Δευτέρα έριξε το χρυσό κατά 2%.

 

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι για τους επόμενους μήνες οι αγορές θα είναι διστακτικές, και αναμένεται αστάθεια εν αναμονή του tapering από τη Fed.

 

Οι επενδυτές έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία για τις νέες θέσεις απασχόλησης και τις πωλήσεις νέων σπιτιών, που θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

 

Τα macro για το δείκτη μεταποίησης έδειξαν τη Δευτέρα, ότι το Νοέμβριο αυξήθηκε στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων δύο χρόνων, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολ, το μήνα, ενδεχομένως και νωρίτερα από το Μάρτιο, που πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές.

 

Έκθεση, που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, αναμένεται να δείξει ότι τα αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα τις ΗΠΑ, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο, για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο.

 

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η Chrysler Group, η πρώτη από τις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, ανακοίνωσε τις πωλήσεις Νοεμβρίου, αναφέροντας αύξηση 16% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.