ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στη Wall, λόγω...tapering

00:06 - 11 Δεκ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες στη Wall, λόγω...tapering
Πτώση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η συνεδρίαση της Wall Street την Τρίτη, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις προθέσεις των στελεχών της Fed αναφορικά με το χρόνο έναρξης περιορισμού των προγραμμάτων ρευστότητας στην αγορά και να εστιάζουν το ενδιαφέερον τους στις διαπραγματεύσεις για την ψήφιση του αμερικανικού προϋπολογισμού για το νέο έτος.

 

Την Τρίτη, τερμάτισε το ανοδικό σερί δύο συνεδριάσεων για τους Dow και S&P. Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 0,33% και έκλεισε στις 15.973 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε 0,30% χαμηλότερα στις 1.803 μονάδες, και ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 0,22%, στις 4.060 μονάδες.

 

Το επενδυτικό κλίμα βάρυνε από την αρχή της εβδομάδας, καθώς αξιωματούχοι της Fed διαμήνυσαν πως υπάρχει πιθανότητα η ομοσπονδιακή τράπεζα να προχωρήσει στη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων σύντομα, καθώς τα σημάδια από την αγορά εργασίας είναι ξεκάθαρα θετικά.

 

Ο επικεφαλής της Fed στο Ντάλας, Ρίτσαρντ Φίσερ δήλωσε πως οι αγορές είναι σε πολύ καλύτερη θέση πλέον να αντιμετωπίσουν τον περιορισμό των μέτρων τόνωσης της Fed, απ' ό,τι ήταν πριν.

 

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, 12 από τους συνολικά 35 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν, προέβλεψαν ότι η FED θα προχωρήσει σε σταδιακή μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, εντός του Δεκεμβρίου

Προβληματισμό δημιουργούν στους επενδυτές και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα, όπου η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε επιβράδυνση το Νοέμβριο, καταγράφοντας άνοδο 10%.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της Bank of America υποχώρησε οριακά κατά 0,1%, ενώ της Citigroup υποχώρησε κατά 0,45%. 

 

Η μετοχή του Twitter ενισχύθηκε κατά 5,7%, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. 

Ευρώπη

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, την Τρίτη, με τις ισχυρές απώλειες στις ελβετικές μετοχές να βαραίνουν το επενδυτικό κλίμα, την στιγμή που οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί γύρω από το "πότε" της μείωσης του προγράμματος τόνωσης της Fed.

 

Ο FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,56%, με τις απώλειες στις ελβετικές μετοχές όπως η Roche( -1,7%) και η Nestle ( -1,00%) να παρασύρουν χαμηλότερα τον ελβετικό δείκτη SMI, ενώ το ελβετικό φράγκο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών έναντι του δολαρίου.

 

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,55%, ο DAX υποχώρησε 0,88%, ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,04% , ενώ στο -0,52% και το -0,14% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

 

Ο επικεφαλής της Fed στον Σαν Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει ελαφρώς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αυτό το μήνα, ως απάντηση στην βελτιωμένη αγορά εργασίας.

 

Η νευρικότητα γύρω από τη χρονική στιγμή της μείωσης του προγράμματος τόνωσης της ομοσπονδιακής τράπεζας, ώθησε τους επενδυτές να διατηρήσουν επιφυλακτική στάση, την Τρίτη, στην αγορά.

 

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προβληματικών τραπεζών της περιοχής, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την Ευρωζώνη από μια άλλη οικονομική κρίση.

 

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Άσμουσεν, δήλωσε στο δίκτυο CNBC ότι δεν αναμένει συμφωνία την στο Ecofin, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας δήλωσε ότι όλα τα συστατικά για τη σύναψη συμφωνίας για την τραπεζική ένωση, υπάρχουν.

 

Οι μετοχές βρετανικής ασφαλιστικής Prudential ενισχύθηκαν 1,02% αφού η εταιρεία αναβάθμισε τους στόχους γύρω από την ανάπτυξη των λειτουργιών της, λόγω της ισχυροποίησης των δραστηριοτήτων της στην Ασία

 

Η μετοχή της Royal Vopak υποχώρησε 1,71% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι συνθήκες της αγοράς αυξάνουν σημαντικά τις προκλήσεις γύρω από την επίτευξη του στόχου της κερδοφορίας του 2013.

 

Οι μετοχές της Ashtead Group ενισχύθηκαν 1,4% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κεροδοφορίας, όπου σημειώθηκε 41% αύξηση στα προ φόρων κέρδη κατά το δεύτερο τρίμηνο.

 

Η μετοχή της TUI Travel κατέγραψε άνοδο 2,6% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα ενθαρρυντικά επίπεδα των κρατήσεων για το επόμενο καλοκαίρι βοήθησαν στην αύξηση κατά 13% της κερδοφορίας της του 2013, νικώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.