ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοδος στη Wall

18:10 - 18 Δεκ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Aνοδικά κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, λίγες ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση της τελευταίας - για το έτος - συνεδρίασης της Fed, με τους επενδυτές να προσπάθουν να... μαντέψουν τι θα ανακοινώσει η ομοσπονδιακή τράπεζα. Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,32%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,03% και ο δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,02%.

 

Η Fed θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή θα μειώσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς assets ύψους 85 δισ. δολαρίων, δύο ώρες πριν τη λήξη της συνεδρίασης της Wall Street . Η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευθεί να συνεχίσει το πρόγραμμα τόνωσης έως ότου η αγορά εργασίας σημειώσει σημαντική βελτίωση, και με την ανεργία στις ΗΠΑ να βυθίζεται από στο 7% το Νοέμβριο , ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι μία αλλαγή πολιτικής είναι αναμενόμενη.

 

Για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, υπήρχαν συνεχείς συζητήσεις στην αγορά σχετικά με το πότε η Fed θα αρχίσει το tapering . Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα προχωρήσει στη σχετική ανακοίνωση , δίνοντας παράλληλα και τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας , στις 21:00 ώρα Ελλάδος, ενώ μισή ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου του Μπεν Μπερνάνκε.

«Δεδομένου ότι ο S & P 500 έχει κινηθεί λίγο-πολύ σε σταθερά επίπεδα από τον Νοέμβριο , παρά τα καλύτερα στοιχεία από την απασχόληση και την οικονομία, το ενδεχόμενο του tapering έχει προεξοφληθεί μερικώς από την αγορά, αν και όχι πλήρως» , όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τζιμ Ρέιντ.  Εάν δεν υπάρξει στροφή στην νομισματική πολιτική της Fed σήμερα, τότε είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί στις αγορές ένα ράλι ανακούφισης για το υπόλοιπο του έτους , όπως προσθέτει. «Θα είναι λοιπόν η Fed o. Aγιος βασίλης για την αγορά, ή ο... Σκρούτζ;» σημειώνει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.

 

Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων της ημέρας, η κατασκευή νέων κατοικιών σκαρφάλωσε το Νοέμβριο στο υψηλό σχεδόν έξι ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Εμπορίου, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών κατέγραψαν άνοδο 22,7% μηνιαίως στις 1.091.000, ενώ οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για 952.000.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.