ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Iσχυρά κέρδη στην Ευρώπη μετά την απόφαση της Fed

14:20 - 19 Δεκ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια, ενώ προχώρησε στη μείωση του προγράμματος τόνωσης.


Ο δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύεται 1,5% και αγγίζει το υψηλό δύο εβδομάδων, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει κέρδη 0,88%, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 1,36%, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,24%, ενώ στο 1,83% και στο 1,29% κινούνται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, το παραδοσιακό ράλι του Άγιου Βασίλη, έχει μόλις ξεκινήσει.

 

Η επιτροπή νομισματική πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισε την Τετάρτη να ξεκινήσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά είπε ότι θα το κάνει σταδιακά, ξεκινώντας με μείωση κατά 10 δισ. δολάρια στα 75 δισ. δολάρια μηνιαίως, από τον Ιανουάριο του 2014 και μετά.

 

Προσπάθησε να μετριάσει τις επιπτώσεις τις κίνησης αυτής στην αγορά, τονίζοντας ότι το βασικό της επιτόκιο θα παραμείνει κοντά στο μηδέν για αρκετό διάστημα, ακόμη και εάν η ανεργία πέσει κάτω του 6,5% τοις εκατό.

 

Αυτό ώθησε τον Dow Jones και τον S&P 500 σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ενώ ο Nasdaq έκλεισε σε υψηλό 13 ετών και το δολάριο εκτοξεύθηκε πάνω από το υψηλό πέντε ετών έναντι του γεν.

 

"Οι αγορές δεν φοβούνται το tapering", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets." Η αντίδραση των μετοχών ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, με ένα αρχικό βίαιο sell-off, και την άμεση και απότομη αντιστροφή του κλίματος, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στην δέσμευση για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων.

 

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για μια τραπεζική ένωση η οποία θα αναμορφώσει το τραπεζικό της σύστημα και θα αντιμετωπίσει την εξυγίανση των τραπεζών. Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής με στόχο την υπογραφή της συμφωνίας, ώστε η τραπεζική ένωση να ξεκινήσει το 2015 .

 

Οι μετοχές της Bayer ενισχύονται 1,3% μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία είναι κοντά στο να κλείσει συμφωνία με νορβηγική εταιρεία έναντι 2,9 δισ. δολαρίων.


Η Saab επιβεβαίωσε ότι έχει κλείσει συμφωνία για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών στη Βραζιλία με αποτέλεσμα οι μετοχές της να ενισχύονται 28%.

Οι μετοχές της AstraZeneca ενισχύονται 2,4% μετά την ανακοίνωση της αγοράς δύο εταιρειών έναντι 4,1 δισ. δολαρίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.