ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Apple και Facebook, έδωσαν κέρδη στη Wall

23:33 - 23 Δεκ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Apple και Facebook, έδωσαν κέρδη στη Wall
Στα όρια των 1.100 μονάδων το Χ.Α. εξαιτίας του φόρου υπεραξίας.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ισχυρή άνοδο τη Δευτέρα, καθώς ο εργοστασιακός Dow και ο S&P 500 κατέγραψαν νέο ρεκόρ, οδηγούμενοι από τις Apple και Facebook στον τεχνολογικό τομέα μετά τα στοιχεία που έδειξαν υψηλό πέντε μηνών για την ψυχολογία των καταναλωτών και άνοδο των δαπανών για το Νοέμβριο.

 

Άλμα 4,81% για το Facebook που την Δευτέρα ήταν η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του ως μία από τις μετοχές του S&P 500. Οι μετοχές της Apple σημείωναν κέρδη 3,84% μετά την επίτευξη συμφωνίας με την China Mobile

 

"Η China Mobile έχει 750 εκατ. πελάτες και αντιπροσωπεύει την ιδεατή πλατφόρμα για την Apple για να εισέλθη στην τοπική αγορά (Κίνα)", ανέφερε ο Andrew Wilkinson, επικεφαλής στρατηγικής στη Miller Tabak.

 

Ο Dow σημείωσε κέρδη 0,46% στις 16.295 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,53% στις 1.828 μονάδες ενώ ο  Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,08% στις 4.149 μονάδες.

 

Eυρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς τα αισιόδοξα στοιχεία από τις ΗΠΑ, ενίσχυσαν την επενδυτική ψυχολογία.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,61% υψηλότερα, σε μία συνεδριάση αρκετά υποτονικών συναλλαγών, εν όψει της αργίας των Χριστουγέννων. Ο FTSE 100 ενισχύθηκε 1,09%, γερμανικός DAX έκλεισε 0,94% υψηλότερα, ο γαλλικός CAC σημείωσε άνοδο 0,51% , ενώ στο +0,71% και στο % έκλεισαν ο IBEX 35 και ο FTSΕ ΜΙΒ αντίστοιχα.

 

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι oι καταναλωτικές δαπάνες το Νοέμβριο, σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς ενισχύθηκαν 0,5% μετά από άνοδο 0,4% τον Οκτώβριο.

 

Σε συνέντευξή της στο NBC, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Ταμείο αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η θετική αξιολόγηση που δίνει το ΔΝΤ για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει την βελτίωση των οικονομικών δεικτών που παρατηρούνται τους δύο τελευταίους μήνες.

 

Οι μετοχές της Apple ενισχύθηκαν 2,74% στο γερμανικό χρηματιστήριο, μετά την επιβεβαίωση της πολυαναμενόμενης συμφωνίας με την China Mobile για την πώληση των smartphones της στην Κίνα.

 

Οι μετοχές των προμηθευτών της Apple στην Ευρώπη, ARM Holdings και Dialog, ενισχύθηκαν μετά την είδηση, και έκλεισαν υψηλότερα κατά 3,93% και 3,43%, αντίστοιχα.

 

Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, Deutsche Bank, άφησε να εννοηθεί πως ίσως χρειαστεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα για τις ενδεχόμενες μελλοντικές δαπάνες προσφυγής σχετικά με την υπόθεση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ , μετά τον διακανονισμό ύψους 1,9 δισ. δολαρίων.

 

Οι μετοχές της ιταλικής Banca Monte deo Paschi ενισχύθηκαν 4,31% μετά την είδηση ότι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας ψάχνει να πουλήσει το μερίδιό του ύψους 20%.

 

Χ.Α.

Ο γενικός δείκτης πιέστηκε ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 1.095 μονάδες, αλλά η στήριξη, όπως έχει τονιστεί βγαίνει αρκετά πιο κάτω, στις 1.080 μονάδες.

Μεγάλες και αθρόες ρευστοποιήσεις που συνδέονται όχι με την γενικότερη συγκυρία, αλλά με την άγρια φοροεπιδρομή της κυβέρνησης στο Χρηματιστήριο, έλαβαν χώρα στην τελευταία πριν από τα Χριστούγεννα συνεδρίαση της εβδομάδας στην αγορά. Ο γενικός δείκτης πιέστηκε ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 1.095 μονάδες, αλλά η στήριξη, όπως έχει τονιστεί βγαίνει αρκετά πιο κάτω, στις 1.080 μονάδες. Οι επενδυτές πουλάνε μετοχές κατοχυρώνοντας τα γενναία κέρδη του 2013, κυρίως στα «ασφαλή» χαρτιά του 25άρη, προκειμένου να αποφύγουν τον φόρο υπεραξίας του 15%. Ταυτόχρονα, τοποθετούνται ανοίγοντας νέους λογαριασμούς και γνωρίζοντας ότι την επόμενη χρονιά θα φορολογηθούν με τον ακριβό αυτό συντελεστή.

 

Το κλίμα μεταφέρει παλαιός χρηματιστής, θεωρώντας ότι στα χρηματιστηριακά γραφεία έχουν σπάσει τα τηλέφωνα, ενώ σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι ίδιοι οι χρηματιστές, που θεωρούν ότι ο υψηλός αυτός φόρος μπορεί να αποτελέσει την αιτία για να μην αξιοποιηθούν οι όποιες επιτυχίες της χώρας από το μέτωπο της οικονομίας, αλλά και να «μπλοκάρουν» οι αποκρατικοποιήσεις από τις μεταβιβάσεις των μετοχών. Σημειωτέον, ότι τη χειρότερη εικόνα τη δίνει ο τίτλος της Εθνικής, καθώς τρεις ουσιαστικοί παράγοντες δείχνουν να εντείνουν τις επιθετικές πωλήσεις. Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, η απώλεια της θεωρητικά ισχυρής στήριξης στα 3,88 ευρώ, που ακολούθησε την απώλεια του ψυχολογικού ορίου των 4 ευρώ, καθώς και η επικρατούσα αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει άσκηση των παραστατικών τίτλων της τράπεζας κατά την πρώτη περίοδο έχουν βαρύνει σημαντικά το κλίμα.

 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,05%, στις 1.112 και με συναλλαγές 242 εκατ. ευρώ, λόγω της αναδιάρθρωσης θέσεων λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου. Η αξία των πακέτων ανήλθε στα 123 εκατ. ευρώ. Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι το νέο χαράτσι στην αγορά οι επενδυτές θα το πληρώσουν με νέες υψηλότερες τιμές κτήσης, δεδομένου ότι τα κέρδη της αγοράς κατά μέσο όρο στο χρόνο διαμορφώνονται κοντά στο 23%.

Οι απώλειες στην Εθνική περιορίστηκαν σε 4,61%, στα 3,93 ευρώ, οι απώλειες για τα Folli Follie νήλθαν πάνω από 3% και πάνω από 35 διαμορφώθηκε η πτώση στον Μυτιληναίο, στα 5,43 ευρώ. Πάνω από 25 η πτώση σε Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Σωληνουργεία, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ" href="https://www.reporter.gr/search?searchword=%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%9A%CE%91">ΜΕΤΚΑ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΓΕΝ/Τέρνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:27 - 24 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.