ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλά 16 ετών ο S&P

00:10 - 31 Δεκ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Πρωτοχρονιάτικο πάρτι στις αγορές, μιζέρια στο Χ.Α. που περιμένει την ανάκαμψη.

Ιστορικό ρεκόρ, για 51η φορά εντός του έτους, σημείωσε τη Δευτέρα o Dow Jones. Ο Nasdaq και Standard & Poor’s 500 υποχώρησαν ελαφρά, μία συνεδρίαση πριν από τέλος μίας εντυπωσιακής χρονιάς στη Γουόλ Στριτ.

Ο Dow Jones έκλεισε την (υποτονική) συνεδρίαση με μικρή άνοδο 0,2% στις 16.504 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε οριακά 0,06% στις 4.154 μονάδες και ο S&P 500 έχασε μόλις 0,02% στις 1.841 μονάδες.

Με μία συνεδρίαση να απομένει για να αποχαιρετίσει το 2013, ο Standard & Poor’s 500 αναμένεται να συμπληρώσει την καλύτερη χρονιά των τελευταίων 16 ετών, καθώς τα ετήσια κέρδη του φτάνουν το 29%, ενώ αν περιληφθούν τα μερίσματα, τότε αγγίζουν το 32%.

 

Χ.Α.Σκηνικό αποχώρησης των εγχώριων χαρτοφυλακίων και συνάμα απομείωσης των θέσεων και κατοχύρωσης των κερδισμένων της χρονιάς, χτίζοντας ταυτόχρονα  νέες τιμές κτήσης, με προφανή σκοπό την αποφυγή της φορολογίας 15%, παρατηρείται στο Χ.Α.

 

Ο γενικός δείκτης μετά το ανοδικό διάλειμμα της περασμένης Παρασκευής, γύρισε στο αρνητικό πρόσημο, με πτωτικό τέμπο, πιέζοντας την αγορά στο κλείσιμο κάτω από τις 1.160 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.158,03 και με απώλειες 0,62%. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 138 εκατ. ευρώ, με μεγάλο αριθμό πακέτων και προσυμφωνημένων συναλλαγών, αλλά και μεγάλο όγκο στα warrants. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση της θέσης που έχει η Emirates στη Forthnet κατά 2,75%, με τη συμμετοχή κοντά στο 44%, που σημαίνει ότι αναμένεται μετοχική κόντρα με την Wind και τον επιχειρηματία κ. Π. Γερμανό.  Περίπου 150 χιλιάδες τεμάχια ή το 1,5% άλλαξε χέρια και στην MLS, που, επίσης, πέρασε σε εταιρεία που προέρχεται από τον Περσικό Κόλπο και συγκεκριμένα από το Κατάρ.

 

Οι προοπτικές για το 2014 είναι ελπιδοφόρες, ειδικά σε ότι αφορά στο σκέλος της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους προβλέπουν μεγάλη κινητικότητα από πλευράς εισηγμένων. Η ανάγκη για εξεύρεση ρευστότητας είναι αυτή που τις φέρνει σε επαφές με ξένα funds, είτε για να μπουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο, είτε για να τις δανείσουν, είτε για να ελαφρύνουν τα δάνειά τους, αγοράζοντάς τα από τράπεζες. Αν και τα επιτόκια παραμένουν σημαντικά αυξημένα, πάνω από 7% κατά μέσο όρο, οι εισηγμένες άντλησαν κατά 2013 περισσότερα από 6 δις. ευρώ από τις αγορές.

 

Τα νέα σενάρια για Grexit εντός του 2014, μάλλον πέφτουν στο κενό, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, αφού μία εβδομάδα πριν κυκλοφόρησαν δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες, «αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα έπρεπε να το εγκαταλείψουν όλες οι χώρες»…

 

Στα της αγοράς, απώλειες πάνω από 3% για την Ελλάκτωρ και άνω του 2% για την MIG, την Εθνική, την ΕΧΑΕ, την Alpha και τον Μυτιληναίο. Μικρά τα κέρδη σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ Α.Ε." href="https://www.reporter.gr/search?searchword=%CE%9F%CE%A0%CE%91%CE%A0">ΟΠΑΠ στα 9,59 και 9,80 ευρώ αντίστοιχα.

 

Ευρώπη

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο οι χρηματιστηριακοί δείκτες της περιοχής οδεύουν αισίως προς τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,11% χαμηλότερα, αλλά τα κέρδη του από τις αρχές του έτους διαμορφώνονται στο 16%, που είναι η καλύτερη ετήσια απόδοση από το 2009. Ο γερμανικός DAX- ο οποίος έκλεισε το έτος νωρίτερα, από τη Δευτέρα, καθώς την Τρίτη η γερμανική αγορά θα παραμείνει κλειστή-  υπεραπέδοσε των υπόλοιπων μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών της περιοχής, με ετήσια άνοδο της τάξης του 26% και χτύπησε το ρεκόρ των 9,594.35 μονάδων στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, παρόλο που έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,39%.

 

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,29%, ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,05%, ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε 0,02% υψηλότερα, ενώ στο +0,06% έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB.

 

Οι αμερικάνικες μετοχές σημειώνουν ελαφρά άνοδο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα, οι οποίες εμφάνισαν μικρή άνοδο τον Νοέμβριο, με τον δείκτη S&P 500 να ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τα τελευταία 16 χρόνια.

 

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους σήμερα, με τις μετοχές της Sanofi να υποχωρύν 0,34% καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να κερδίσει την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, για τη θεραπέια της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

 

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της ιταλικής Banca Monte dei Paschi de Siena μετά από την αρχική αναστολή διαπραγμάτευσης, ξεκίνησαν και πάλι τις συναλλαγές και έκλεισαν με άνοδο 0,58%, γεγονός το οποίο οι αναλυτές το αποδίδουν στο short-covering. H τράπεζα είναι σε κίνδυνο κρατικοποίησης καθώς ο βασικός μέτοχος απέρριψε σχέδιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που είχε συμφωνηθεί με την Κομισιόν, ενώ απειλούν με παραίτηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

 

Oι μετοχές Tesco υποχώρησαν 1,07% παρά την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Ινδίας του επενδυτικού της σχεδίου ύψους 110 εκατ. δολαρίων το οποίο ανοίγει επίσημα το δρόμο στη βρετανική εταιρεία να αποκτήσει σημαντική παρουσία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.