ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στις ευρωαγορές, λόγω... Ντράγκι

21:16 - 09 Ιαν 2014 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες στις ευρωαγορές, λόγω... Ντράγκι
Σε αρνητικό έδαφος και η Wall.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με απώλειες, μετα τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, οι οποίες διατήρησαν τα επιτόκιά τους σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, και μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,5% χαμηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,45%, ο DAX σημείωσε απώλειες 0,80%, ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,84%, ενώ στο -0,19% και στο +0,34% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

 

O επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι η «αδύναμη» και «εύθραυστη» ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι ευάλωτη σε πολλούς κινδύνους, καθώς η ανεργία παραμένει «απαράδεκτα υψηλή » . Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 0,25% με τον Μάριο Ντράγκι να τονίζει στη συνέχεια ότι ενώ η ανάκαμψη είναι γεγονός , είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί μια νίκη στην Ευρωζώνη.

 

«Η ανεργία ξεπερνά το 12%. Τα μόνα θετικά νέα για την ανεργία είναι ότι βλέπουμε πως αυτό το υψηλό , το απαράδεκτα υψηλό, ποσοστό, σταθεροποιείται», όπως δήλωσε.

 

«Η ανάκαμψη είναι εκεί, αλλά είναι αδύναμη, είναι μέτρια και, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι εύθραυστη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι : χρηματοπιστωτικοί, οικονομικοί, γεωπολιτικοί και πολιτικοί, οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα να την υπονομεύσουν», υπογράμμισε ο Ντράγκι.

 

Αρκετοί ανέμεναν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα δώσει σήμα πως θα υπάρξουν μέτρα τόνωσης στο μέλλον, μετά από τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό τουΔεκεμβρίου, ο Ντράγκι όμως επέμεινε ότι δεν βλέπει αποπληθωρισμό ακόμη.

 

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, το οικονομικό κλίμα για τις 18 χώρες του ευρώ, αυξήθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν το Δεκέμβριο , σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

 

Η Πορτογαλία φαίνεται έτοιμη να ξεκινήσει έκδοση πενταετών ομολόγων , σε μία προσπάθεια απόδειξης της ικανότητάς της να βρει μόνη της χρηματοδότηση από τις αγορές και τελικά να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης.

 

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, όπως αμετάβλητο άφησε και το πρόγραμμα αγοράς assets, στις 375 δισ. στερλίνες μηνιαίως.

 

Η μετοχή της Greggs ανακοίνωσε την επιστροφή σε ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να κλείσουν με άνοδο 4,8%.

 

Η μετοχή της Marks and Spencer ενισχύθηκε κατά 3,6% μετά την ανκοίνωση ότι οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν 1,8% κατά το τρίτο τρίμηνο, αν και οι πωλήσεις στη Βρετανία υποχώρησαν 0,2%.

 

Η Tesco ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεων στην Ευρώπη κατά 1,6%, στις έξι εβδομάδες που έληξαν στις 4 Ιανουαρίου. Οι μετοχές της υποχώρησαν 1,2%.

Wall

Σε αρνητικό έδαφος κινείται η Wall Street, μετα τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, οι οποίες διατήρησαν τα επιτόκιά τους σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, και μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

 

 

Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,11%, ο δείκτης S&P 500 κινείται 0,08% χαμηλότερα και ο Nasdaq κινείται στο - 0,18%.

 

Στα μάκρο στοιχεία, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση από ότι αναμενόταν, δίνοντας έτσι άλλη μία ένδειξη ότι η βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας διατηρείται. Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 15.000 στις 330.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιανουαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, την στιγμή που οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για μείωση στις 335.000 νέες αιτήσεις.

 

«Είναι μια βελτίωση από την προηγούμενη εβδομάδα, και τα στοιχεία είναι καλύτερα από ότι ανέμεναν οι αναλυτές και αυτό είναι θετικό, αλλά θα πρέπει να δούμε πως η βελτίωση έχει συνέχεια και διάρκεια», όπως σημειώνει ο Κρις Γκάφνεϊ, στρατηγικός αναλυτής στην EverBank.

 

Η μετοχές της Macy ενισχύονται 3% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας που έδειξε ότι τα προβλεπόμενα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

 

Οι μετοχές της Bed Bath & Beyond υποχωρούν απότομα 12,15% μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων κεροδοφρίας οι οποίες ήταν πολύ κατώτερες των προσδοκιών.

 

Οι μετοχές της Alcoa σημειώνουν πτώση 2,5% με τα αποτελέσματά της να αναμένονται μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.