ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street

18:43 - 29 Ιαν 2014 | Σχόλια Αγοράς
Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street
Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη.

Πτωτικά κινείται η Wall Street λόγω των απογοητεύσεων από τα αποτελέσματα κερδοφορίας των εταιρειών καθώς και την ενίσχυση των ανησυχιών στις αναδυόμενες αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην σημερινή ανακοίνωση της απόφασης της Fed.

 

O δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,60%, ο δείκτης S&P σημειώνει πτώση 0,47% και ο δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,34%.

«Οι κινήσεις στις οποίες προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, η Τουρκία και η Νότιος Αφρική, με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, είναι η σωστή κίνηση για το βραχυπρόθεσμο διάστημα, αλλά μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά στην οικονομική ανάπτυξη δήλωσε ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής αναλυτής στην Lindsey Group.

 

H μετοχή της Yahoo υποχωρεί 6,46%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας δ' τριμήνου όπου σημείωσε μεν αύξηση κερδών στα 348,2 εκατ. δολάρια, ωστόσο τα έσοδα της υποχώρησαν κατά 5,9% στα 1,27 δισ. δολάρια.

 

Η μετοχή της AT&T σημειώνει πτώση 4,33%, παρόλο που στα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου η εταιρεία σημείωσε κέρδη από ζημιές ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω της σημαντικής αύξησης των συνδρομητών και του έκτακτου κέρδους ύψους 7,6 δισ. δολ. από λογιστικές προσαρμογές.

 

Για κάθε μία μετοχή που σημειώνει άνοδο, τέσσερις υποχωρούν την Τετάρτη στη Wall Street, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 281 εκατ. δολάρια, και τον όγκο στα 78 εκατ. τεμάχια.

 

Η απόφαση της Fed αναμένεται στις 21:00 ώρα Ελλάδος όπου ευρέως εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει νέα μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, κατ 10 δισ. δολάρια μηνιαιώς. Οι επενδυτές θα περιμένουν επίσης να δουν εάν η Fed θα μειώσει το επίπεδο-στόχο του 6,5% για την ανεργία, που έχει θέσει ως εκκίνηση του γύρου αύξησης των επιτοκίων.

Ευρώπη

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι παγκόσμιες αγορές ανέκαμψαν μετά από μια αύξηση των επιτοκίων από την τουρκική κεντρική τράπεζα, εν αναμονή και της ανακοίνωσης την απόφασης πολιτικής της Fed.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύεται 0,6%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,69%, ο DAX καταγράφει κέρδη 0,78%, ο CAC 40 κινείται 0,51% υψηλότερα, ενώ στο +0,68% και στο +0,86% βρίσκονται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

 

H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα μεσάνυχτα το επιτόκιο δανεισμού στο 12% από 7,75%. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την αναχαίτιση της απότομης πτώσης της λίρας και ακολουθεί την αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την Ινδία. Η λίρα αυξήθηκε στο 2,2 έναντι του δολαρίου από 2,253 πριν.

 

Ασιατικές αγορές μετοχών ανέκαμψαν σημαντικά μετά την κίνηση αυτή, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να σημειώνουν «γενναία» ανάκαμψη στο άνοιγμα.

 

«Αυτή η πολύ πιο επιθετική απάντηση από ότι είχαν προβλέψει οι αγορές, προκάλεσε μια απότομη άνοδο στην τουρκική λίρα, και στη συνέχεια έδωσε σημαντική ώθηση στα παράγωγα της Wall Street» επισημαίνει ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς της CMC Markets.

 

Τα μέτρα αυτά φαίνεται να ηρεμούν τις ανησυχίες για φυγή από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, αλλά θέτει επίσης σοβαρές ανησυχίες ότι το εσωτερικό σοκ αυτών των αυξήσεων των επιτοκίων θα βλάψει την κερδοφορία των εταιρειών που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε αυτές τις αγορές».

 

Η γερμανική έρευνα GfK του καταναλωτικού κλίματος για τον Φεβρουάριο εξέπληξε ανοδικά. Το δείκτης σημείωσε άνοδο στο 8,2% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 7,6%.

 

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία για το μήνα Δεκέμβριο παρουσίασαν υποχώρηση κατά 1%, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο επίπεδο του Νοεμβρίου το οποίο διαμορφώθηκε σε αύξηση 1,8% από τον προηγούμενο μήνα .

 

Οι μετοχές της Novartis ενισχύονται 0,5% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πολύ αισιόδοξες προοπτικές για την κερδοφορία του 2014 και αύξησε το μέρισμά της.

 

Οι μετοχές της Nordea υποχωρούν 0,8% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας τα οποία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.