ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

20:34 - 10 Φεβ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Μικτές τάσεις και στη Wall.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές. Ειδικότερα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 4.236,66 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,20% στις 6.585,43 μονάδες και ο γερμανικός DAX 30 έχασε 0,13% στις 9.290,32 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 κέρδισε μόλις 0,03% στις 325,16 μονάδες, αποτυπώνοντας τη μετριοπαθή στάση των επενδυτών.

 

Το κλίμα επιδείνωσαν οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις, καθώς στην Ιταλία η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε σημαντική πτώση, εξέλιξη που δεν αναμενόταν από τους αναλυτές. Το ίδιο συνέβη και για τη βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας, αν και το κλίμα "διασκεδάστηκε" από το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει ανάπτυξη 0,2% για τη γαλλική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2014.

 

Από την άλλη, υποστηρικτικά στην αγορά λειτούργησε η ανακοίνωση ότι ο δείκτης Sentix επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 13,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι 11,9 μονάδων τον Ιανουάριο. Θετικά λειτούργησε και η οριακή αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αναπροσαρμόζοντας τη σχετική πρόβλεψη στο 1,75% , έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 1,70%.

 

Πάντως για ακόμη μία φορά οι Ευρωπαίοι επενδυτές αναμένουν τις αμερικανικές εξελίξεις για να ορίσουν την στρατηγική τους, και ιδίως την πρώτη κατάθεση που θα δώσει την Τρίτη η Janet Yellen, η νέα επικεφαλής της Federal Reserve, στη Βουλή, από την οποία περιμένουν να διαβεβαιώσει ότι η πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον.

 

Σε επίπεδο μετοχών, ξεχώρισε η L'Oreal με κέρδη 4,45%, μετά την είδηση ότι η Nestle ενδεχομένως να μειώσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό της κεφάλαιο, η οποία φτάνει σήμερα τα 30 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Nestle υποχώρησε 0,65%. Άνοδο 2,7% και για τη Nokia, μετά τη συμφωνία με την HTC για συνεργασία, ενώ η Akzo Nobel κέρδισε 1,1% μετά την αναβάθμιση της σύστασης από τη Citigroup σε "αγορά" από "ουδετερότητα"
νωρίτερα.

Μικτά πρόσημα και στη Wall

Μικτές τάσεις και στη Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν να ακούσουν την επικεφαλής της Federal Reserve Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα προχωρήσει την Τρίτη στην παρουσίαση της πρώτης έκθεσης της νομισματικής της πολιτικής, στην επιτροπή του κοινοβουλίου των ΗΠΑ.

 

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,14%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,06% ενώ 0,32% υψηλότερα κινείται ο δείκτης Nasdaq.
«H Γέλεν είναι πιθανό να συνεχίσει τη σταδιακή μείωση του προγράμματος τόνωσης, στα πλαίσια της ανάλυσης την νομισματικής της πολιτικής στο Κογκρέσο», όπως τονίζει ο Πολ Νόλτε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kingsview Asset Management.

 

Τα πρόσφατα στοιχεία επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την μείωση και την προοπτική της πλήρους απόσυρσης των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την Fed, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, χτύπησαν την επενδυτική ψυχολογία στην Wall Street, το τελευταίο διάστημα.

 

Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, αν και έδειξαν πτώση της ανεργίας δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών , εντείνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες.

 

Η μετοχή της McDonalds Corp κινείται 0,69% χαμηλότερα παρά την ανακοίνωση της εταιρείας για αύξηση των πωλήσεων τον Ιανουάριο σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Η μετοχή της Hasbro ενισχύεται 4,79%, παρά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας δ΄ τριμήνου όπου τα κέρδη ήταν κατώτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

 

Η μετοχή της Yelp καταγράφει αύξηση 4,31% μετά το δημοσιέυμα της Wall Street Journal το οποίο ανέφερε ότι η Yahoo θα περιλαμβάνει τις αξιολογήσεις της Yelp στις τοπικές επιχειρήσεις, στα αποτελέσματα αναζήτησής της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.