ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές

21:00 - 11 Μαρ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές
Οι ανησυχίες για το δημοψήφισμα στην Κριμαία φρέναρε τους επενδυτές και σκίασε την αρχική ευφορία που προκάλεσε η αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείσουν με μικτά πρόσημα.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,05% στις 6.686 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 9.308 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,48% στις 4.350 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη μόλις 0,03% στις 331,49 μονάδες. 

 

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που έχουν επιστήσει την προσοχή των επενδυτών, ώστε να συμπεριλάβουν στα χαρτοφυλάκια τους και τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης στην Ουκρανία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πολλά σημαντικά χαρτοφυλάκια είτε να τηρούν στάση αναμονής είτε να αναδιαρθρώνουν τη σύνθεση τους, με κριτήριο τις εξελίξεις στη χώρα. Στο μεταξύ, ο χρόνος για το δημοψήφισμα στην Κριμαία μετρά αντίστροφα και οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού εντείνονται. 

 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι εξαγωγές της Γερμανίας κατέγραψαν αύξηση 2,2% τον Ιανουάριο, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε στα 17,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,1%, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν να υποχωρήσουν 1,3% με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να υποχωρήσει στα 17,2 δισ. ευρώ από 18,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

 

Σε επίπεδο μετοχών, κέρδη 3,2% σημείωσε η Geberit, με την αγορά να επικροτεί την τοποθέτηση του Christian Buhl στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Albert M. Baehny. Ο Buhl θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές του 2015.

 

Με κέρδη 6,2% έκλεισε η UniCredit, η οποία παρά τις ζημίες που ανακοίνωσε σήμερα, ανέφερε ότι θα προχωρήσει ένα πλάνο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της μέσω μείωσης του προσωπικού και εκμετάλλεσης των στοιχείων ενεργητικού.

 

Αντίθετα, πτωτικά έκλεισαν οι λιανεμπορικές εταιρείες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Η Carrefour έχασε 1,3% και η Jeronimo Martins υποχώρησε κατά 0,9%, οδεύοντας προς τη χαμηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2011.

 

Απώλειες 19% σημείωσε η African Barrick Gold, καθώς έντονες είναι οι διαρροές ότι η Barrick, η οποία κατέχει το 74% της εταιρείας, έχει προχωρήσει σε πώληση 41 εκατ. μετοχών στη τιμή μεταξύ 275-280 πενών, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.