ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kέρδη στη Wall, πτώση στην Ευρώπη

15:59 - 14 Απρ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη καταγράφει το αμερικάνικο χρηματιστήριο, ωθούμενο τόσο από τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη της Citigroup και αφετέρου από την άνοδο των λιανικών πωλήσεων.

 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,58% στις 16.114,37 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,61% στις 4.024,04 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,58% στις 1.826,27 μονάδες.

 

Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η μετοχή της Citigroup η οποία ενισχύεται κατά 4,1%, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2014. Τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ ήταν αυξημένα κατά 4%, παρά τη μείωση που καταγράφηκε στα έσοδα της. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν στα 4,15 δισ. δολάρια ή 1,30 δολ. ανά μετοχή, από 4 δισ. δολ. ή 1,29 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

 

Κέρδη 7,1% καταγράφει η Herbalife ανακάμπτοντας από το -14% της Παρασκευής. Η εταιρεία τέθηκε υπό έλεγχο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η οποία θα είναι ξεχωριστή από εκείνη που διενεργεί η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Ο διαχειριστής hedge fund, Bill Ackman είχε κατηγορήσει την εταιρεία ότι είναι μια πυραμίδα στα τέλη του 2012, παίρνοντας στο περιθώριο μια τεράστια αρνητική θέση, στοιχηματίζοντας ότι τιμή της μετοχής θα υποχωρήσει.

 

Κέρδη 1,8% καταγράφει και η Twitter, με τον  Evan Williams, εναν εκ των συνιδρυτών της εταιρείας, και τον Richard Costolo, διευθύνων σύμβουλο, να δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να πουλήσουν μέρος της συμμετοχής τους, δίνοντας άτυπα ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία.

 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 1,1% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, αφού διαμροφώθηκαν στα 433,9 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ αναθεωρήθηκε και η άνοδος του Φεβρουαρίου 0,7% έναντι 0,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

 

Ευρώπη

Το Ουκρανικό ζήτημα αποτελεί τον βασικότερο λόγο πίεσης των ευρωπαίκών αγορών την Μ. Δευτέρα. Οι ανησυχίες για την Ουκρανία επανήλθαν στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να ξεκινούν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας με απώλειες. Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη κατέληξε σε αδιέξοδο.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,03% στις 6.559 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,41% στις 9.277 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,09% στις 4.361 μονάδες.

 

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 0,4% στις 327,62 μονάδες. Ο δείκτης έχει διπλασιαστεί από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009, με την αποτίμηση να διαμορφώνεται στις 14,5 φορές των εκτιμώμενων κερδών, από το 12,3 που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών.

 

Η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ζητηθεί από τη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ για μια «σημαντική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των φιλορωσικών ένοπλων ομάδων στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, κατέληξε με τους δυτικούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε την ένταση στην ανατολική Ουκρανία και τη Μόσχα να ρίχνει τις ευθύνες στο Κίεβο για χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού.

 

Στο ταμπλό, η Kuehne & Nagel υποχωρεί κατά 1,6%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου υποχώρησαν κατά 1,3% στα 4,13 δισ. ελβετικά φράγκα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 5,22 δισ. ελβ. φράγκα. Τα ebit του ομίλου αυξήθηκαν στα 190 εκατ. χαμηλότερα από τα 192 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

 

Απώλειες 2,3% για τη Symrise, η οποία προσέφερε 1,3 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Diana Group, τη γαλλική εταιρεία αξεσουάρ και διατροφής κατοικιδίων. Η Symrise βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες με τον ιδιοκτήτη της Diana Ardian Sarl, με το deal να αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ' 3μηνο του έτους.

 

Στο -3,7% βρίσκεται η Peugeot, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περιορίσει σχεδόν στο μισό την παραγωγή ορισμένων μοντέλων, ανεξαρτητοποιώντας σε νέο brand τη σειρά μοντέλων DS. Η τελευταία θα έχει λειτουργικό περιθώριο 2% ετησίως μέχρι το 2018, για να αυξηθεί στο 5% την περίοδο 2019-2023.

 

Σημαντικές ανακοινώσεις περιμένουμε σήμερα, με τη βιομηχανική παραγωγή για την Ευρωζώνη στις 12:00 και τις λιανικές πωλήσεις στις 15:30 από τις Η.Π.Α να ξεχωρίζουν.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.