ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

20:12 - 04 Ιουν 2014 | Σχόλια Αγοράς
Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε θετικό έδαφος έχει περάσει η Wall.

Δεύτερη ημέρα νευρικότητας για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Πέμπτη, από την οποία αναμένονται σημαντικές αποφάσεις.

 

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,06% στις 6.819 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,07% στις 9.927 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,04% στις 4.501 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 0,1% στις 343,32 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 12 σημείωσαν πτώση.

 

Τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να παρέμβει για να στηρίξει την αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Άλλωστε, την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α΄τρίμηνο του 2014, διαμορφώθηκε 0,2%, από 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

 

Παράλληλα, ελαφρώς χαμηλότερα από το υψηλό τριών ετών του Απριλίου (54 μονάδες) διαμορφώθηκε ο σύνθετος δείκτης PMI Ευρωζώνης τον Μάιο, αφού κατήλθε στις 53,5 μονάδες. Ωστόσο, παραμένει άνω των 50 μονάδων, για 11ο συνεχόμενο μήνα, που δείχνει ότι ο κλάδος των υπηρεσιών και της μεταποίησης αναπτύσσεται.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Volkswagen υποχώρησε κατά 1,7%, με την αγορά να μην υποδέχεται θετικά την πώληση 2 εκατ. ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές της, ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Scania.

 

Απώλειες 3,8% για την Repsol, μετά την ανακοίνωση ότι η Petroleos Mexicanos πούλησε το 7,9% της ισπανικής πετρελαϊκής έναντι 20,10 ευρώ ανά μετοχή. Η Pemex, όπως είναι γνωστή η πετρελαϊκή του Μεξικό καρπώθηκε 2,9 δισ. δολάρια από την πώληση, έχοντας ως συμβούλους την Citigroup και την Deutsche Bank.

 

Στον αντίποδα, η Dufry ενισχύθηκε κατά 7,2%, καθώς ανακοίνωσε την εξαγορά της Nuance Group έναντι 1,72 δισ. δολαρίων, η οποία διαχειρίζεται περίπου 360 καταστήματα, ενώ οι πωλήσεις της πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ελβετικά φράγκα.

Θετικά πρόσημα στη Wall

Στην άλλα πλευρά του Ατλαντικού, σε θετικό έδαφος έχουν περάσει οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά το αρνητικό ξεκίνημα, καθώς οι επενδυτές αρχικά εξέφρασαν την ανησυχία τους από τη μικρότερη του αναμενομένου αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

 

Ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,11%, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινείται 0,47 υψηλότερα, και ο δείκτης S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,20%.

 

Στο ταμπλό, η First Solar ενισχύεται κατά 2,2%, καθώς φημολογείται ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλλει ειδικό φόρο στις δραστηριότητες των κινεζικών εταιρειών στον κλάδο.

 

Στον αντίποδα, με σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν το 4% κινείται η Pandora Media, μετά την ανακοίνωση ότι η τηλεθέαση της τον Μάιο υποχώρησε.

 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, περί τις 179 χιλ. θέσεις εργασίας προστέθηκαν στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλύσεις της Automatic Data Proccessing. Ο αριθμός των θέσεων που προστέθηκαν είναι σαφώς χαμηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό του Απριλίου (215 χιλ.) και από τον αριθμό που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι (210 χιλ.), ωστόσο παρουσιάζεται αυξημένος από τον Μάϊο του 2013 (163 χιλ.) και δεν ξεφεύγει πολύ από τον μέσο όρο των τελευταίων δώδεκα μηνών.

 

Επίσης, έγινε γνωστό ότι η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 3,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2014, το χειρότερο ποσοστό σε έξι χρόνια. Η πτώση αποδίδεται στον δριμύτερο χειμώνα, που είχε σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, αν και εκτιμάται ότι στο δεύτερο τρίμηνο θα υπάρξει τουλάχιστον μερική, αν όχι ολική αναστροφή.

 

Τέλος, σε υψηλό δύο ετών διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο, καταγράφοντας αύξηση 6,9%, εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών αγαθών, όπως αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 47,2 δισ. δολάρια τον Απρίλιο έναντι των 44,2 δισ. δολ. τον Μάρτιο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2% στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,2%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.