ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στη Wall, γυρίζει σε κέρδη ο Dax

17:32 - 16 Ιουν 2014 | Σχόλια Αγοράς
Νευρικότητα και επιφυλακτικότητα επικρατεί στη Wall, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και όπως όλα δείχνουν πρόκειται να διεξάγει συνομιλίες με τον ορκισμένο εχθρό του παρελθόντος, την κυβέρνηση του Ιράν.

 

 

Ο δείκτης Dow Jones κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στις 16.760,97 με μικρές απώλειες μόλις 0,09%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  σημειώνει άνοδο 0,17% στις 4.317,98 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,10% στις 1.938,11 μονάδες.

 

Στο ταμπλό, η Covidien σημειώνει άλμα 27,5%, μετά την ανακοίνωση ότι συμφωνήθηκε η εξαγορά της από την Medtronic, έναντι τιμήματος 42,9 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές.

 

Η Medtronic ενισχύεται κατά 4,4%, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές το deal με την Covidien της επιτρέπει να ανταγωνιστεί την Johnson & Johnson’s στην παγκόσμια αγορά.

 

Επίσης, η Williams ενισχύεται κατά 16%, μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της Access Midstream Partners έναντι του ποσού των 6 δισ. δολαρίων.

 

Oι αγορές βρίσκονται σε διαδικασία αποτίμησης των νέων στοιχείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ αναθεώρησε στο 2% την εκτίμηση του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2014, από το 2,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση τον Απρίλιο. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να αναμένει ανάπτυξη 3% το 2015.

 

Αν και υπάρχει «ουσιαστική» ανάκαμψη στην αμερικανική οικονομία, δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την πτώση του πρώτου τριμήνου εξαιτίας του βαρύ χειμώνα, ανέφερε το ΔΝΤ.

 

Στην ανάλυση του το ΔΝΤ προειδοποιεί, επίσης, και για τη γήρανση του πληθυσμού της χώρας, η οποία θα επηρεάσει την πορεία της ανάπτυξης, ενώ καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει τον κατώτατο μισθό των ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ προβαίνει σε τέτοια σύσταση, την ώρα που ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά τα 7,25 δολάρια/ώρα.

 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, παραμένει σε υψηλά 4 ετών ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Ιούνιο, αφού ανήλθε στις 19,3 μονάδες έναντι 19 μονάδες που ανήλθε τον Μάιο. Παράλληλα ο δείκτης νέων παραγγελιών σκαρφάλωσε στις 18,4 μονάδες.

 

Ευρώπη

Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς την ώρα που η κατάσταση στο Ιράκ φαίνεται ότι έχει ξεφύγει του ελέγχου, στους επενδυτές προστέθηκε και η ανησυχία για την πορεία των σχέσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία, μετά την απόφαση της πρώτης να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.

 

Ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,32% στις 6.757 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται  0,10% στις 9.916 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,53% στις 4.519 μονάδες.

 

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 0,1% στις 346,68 μονάδες.

 

Στο ταμπλό η Smith & Nephew υποχωρεί κατά 1,4%, μετά την ανακοίνωση ότι η Medtronic συμφώνησε να εξαγοράσει την Covidien. Μέχρι πρότινος υπήρχε η φημολογία ότι η Medtronic θα κατέθετε προσφορά εξαγοράς στην Smith & Nephew, ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι τα σχέδια θα αλλάξουν.

 

Η BT Group υποχωρεί κατά 2,6%, καθώς η αγορά δεν υποδέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο την απόφαση της διοίκησης να αυξήσει τις δαπάνες για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των εργαζομένων της, καθώς εκτιμάται ότι θα αυξήσει το έλλειμμα που ήδη είναι μεγάλο στον ισολογισμό της εταιρείας.

 

Στον αντίποδα, η Actelion σημειώνει άλμα 14%, καθώς ανέφερε ότι το νέο της φάρμακο για παθήσεις των πνευμόνων κάλυψε τους πρώτους στόχους των εργαστηριακών δοκιμών.

 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 0,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι του 0,7% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat.

 

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης πληθωρισμού υποχώρησε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2014. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τιμές από τρόφιμα και ενέργεια διαμορφώθηκε στο 0,7% από 1% τον Απρίλιο.

 

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ των 28, υποχώρησε το Μάιο στο 0,6% από 0,8% τον Απρίλιο, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009.

 

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.