ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές

19:44 - 30 Ιουν 2014 | Σχόλια Αγοράς
Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές
Νευρικότητα στη Wall, εν αναμονή των στοιχείων για τα ακίνητα.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκοί δείκτες να κλείσουν την Δευτέρα με μικτά πρόσημα.

 

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 6.744 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,18% στις 9.833 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,32% στις 4.423 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 0,03% στις 341,86 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι δέκα έκλεισαν με άνοδο.

 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, απρόσμενη μείωση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Μάιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υποχώρησαν σε μηνιαία βάση κατά 0,6%, έναντι προσδοκιών για μια αύξηση της τάξεως του 0,7%. Τον Απρίλιο είχαν μειωθεί κατά 1,5%. Εν τω μεταξύ, σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Από τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει επίσης ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι.

 

Επίσης, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο πληθωρισμός παραμένει για ένατο συνεχόμενο μήνα κάτω από το 1%, εντείνοντας τον προβληματισμό στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της κατανάλωσης, όταν μάλιστα ο στόχος της τελευταίας είναι ο πληθωρισμός να είναι κάτω αλλά κοντά στο 2%.

 

Την ίδια ώρα, σε διαφορετικά στοιχεία της ΕΚΤ, διεφάνη ότι ο τραπεζικός δανεισμός στα νοικοκυριά υποχώρησε κατά 43 δισ. ευρώ τον Μάιο και στις επιχειρήσεις κατά 8 δισ. ευρώ.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Royal Philips ενισχύθηκε κατά 3,9%, η οποία ανακοίνωσε τη νέα επενδυτική στρατηγική της σε συστήματα Led και υπηρεσίες εκτός του παραδοσιακού προσανατολισμού της. Ο μετασχηματισμός της θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015 και θα κοστίσει περί τα 30 εκατ. ευρώ.

 

Στο +7,1% βρέθηκε η Vestas, καθώς κατάφερε να κερδίσει συμβόλαιο στο Κάνσας, όπου και θα δημιουργηθούν δύο μεγάλα αιολικά πάρκα.

 

Στον αντίποδα, η Lundbeck υποχώρησε κατά 7,1%, καθώς οι τελευταίες έρευνες της για ένα νέο φάρμακο απέτυχαν να δώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, εξέλιξη που πιθανότατα να οδηγήσει σε διακοπή των δοκιμών.

Wall

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανάμεικτες τάσεις επικρατούν στη Wall με την αγορά και τους επενδυτές να περιμένουν τα στοιχεία που πρόκειται να ανακοινωθούν για την τάση στα ακίνητα. Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,08%, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,27% και ο δείκτης S&P 500 κινείται στο + 0,05%.

 

Στο ταμπλό, στο +3,5% κινείται η Bank of New York Mellon, καθώς επιλέχθηκε από την BlackRock για την τεχνική υποστήριξη στο βρετανικό Tax Transparent Fund.

 

Ανοδικά κατά 2% κινείται και η μετοχή της Yahoo μετά την αναβάθμιση της από την Piper Jaffray σε overweight.

 

Η αμερικανική αγορά οδεύει προς τον πέμπτο ανοδικό μήνα και το καλύτερο δεύτερο τρίμηνο από το 2009. Μάλιστα, έχει φτάσει σε επίπεδα που προκαλούν ανησυχία για την πορεία, καθώς οι δείκτες κινούνται από την αρχή του έτους στα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.