ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Yellen και Ουκρανία έριξαν τις ευρωαγορές

20:05 - 22 Αυγ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Yellen και Ουκρανία έριξαν τις ευρωαγορές
Μικτά πρόσημα και νευρικότητα στη Wall.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν την Παρασκευή οι ευρωπαϊκοί δείκτες, σε μια συνεδρίαση που επηρεάστηκε από την ομιλία της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, αλλά και από την ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, λόγω της προώθησης του κομβόι της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στα ενδότερα της χώρας.

 

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,04% στις 6.775 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,67% στις 9.339 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,93% στις 4.253 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,23% στις 336,75 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει ακόμη και 0,7%. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 2,1%. Την Παρασκευή, οι 17 από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες έκλεισαν με απώλειες, πλην αυτού της Ελλάδας.

 

Με την οικονομία να ανακάμπτει, η έμφαση της Fed είναι "φυσικό να μετατοπίζεται" στη συζήτηση για το πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια, δήλωσε η Janet Yellen κατά την ομιλία της στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

 

Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τόνισε ότι δεν υπάρχει "απλή συνταγή" την οποία η Fed θα ακολουθήσει και προειδοποίησε γι' άλλη μία φορά ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν νωρίτερα από ό,τι αναμένεται εάν η πρόοδος στην αγορά εργασίας συνεχίσει να είναι ταχύτερη από ό,τι περιμένουν ή ο πληθωρισμός κινηθεί γρηγορότερα.

 

Επίσης, οι επενδυτές επηρεάστηκαν αρνητικά από την είδηση ότι τα πρώτα φορτηγά από το ρωσικό κονβόι, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Ουκρανία, πέρασαν την Παρασκευή τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. ρόκειται για πάνω από 20 φορτηγά, που κατευθύνονται προς την πόλη Λουγκάνσκ, ενώ κατά άλλες πληροφορίες φτάνουν τα 70. Το πρακτορείο Ιντερφάξ μεταδίδει πως τα φορτηγά εισήλθαν σε ουκρανικό έδαφος χωρίς την άδεια του Κιέβου και χωρίς την συμφωνημένη συνοδεία από μέλη του Ερυθρού Σταυρού.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Luxottica υποχώρησε κατά 1,1%, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Ενρίκο Καβατόρα να ηγείται της εταιρείας μετά την αποχώρηση του Αντρέα Γκουέρα.

 

Στον αντίποδα, η Lonmin κατέγραψε κέρδη 2,2%, καθώς η Goldman Sachs, αναβάθμισε τη σύσταση της σε "conviction buy" από neutral προηγουμένως.

 

Η Essentra κέρδισε 3,1%, μετά την αναβάθμιση της από την JP Morgan σε overweight από neutral προηγουμένως.

 

Wall

 

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι αμερικανικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από νευρικότητα, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, καθώς η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, επανέλαβε ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως.

 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,09% στις 17.025 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,26% στις 4.544 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση κατά 0,07% στις 1.991 μονάδες.

 

"Η οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ανακάμπτοντας κατά ένα μεγάλο μέρος από τις απώλειες που έχει υποστεί στον τομέα της απασχόλησης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης", είπε η Yellen κατή τη διάρκεια της ομιλίας στο οικονομικό συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάσκον Χολ, στο Γουαϊόμινγκ. Ωστόσο, επισήμανε ότι 19 δείκτες για την απασχόληση που παρακολουθεί η Fed φαίνεται να υποδεικνύουν ότι η μείωση του ποσοστού ανεργίας υπερεκτιμά τη βελτίωση των γενικών συνθηκών στην αγορά εργασίας.

 

Αναφορικά με τα επιτόκια, η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ επισήμανε ότι "όσο ταχύτερα εκπληρωθούν οι στόχοι της Fed για την οικονομία τόσο γρηγορότερα θα αυξηθούν τα επιτόκια".

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Aeropostale υποχωρεί κατά 8,4%, καθώς οι εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο του έτους απογοήτευσαν την αγορά. Η Εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καταγράψει ζημίες 44 -48 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 33 σεντς.

 

Στον αντίποδα, η GameStop ενισχύεται κατά 8%, καθώς εκτιμά ότι τα κέρδη δευτέρου τριμήνου χρήσης θα διπλασιαστούν, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την αγορά.

 

Η Gap σημειώνει άνοδο 4,2% μετά την ανακοίνωση κερδών τριμήνου, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

 

Η Ross Stores καταγράφει κέρδη 6,9%, καθώς αναβάθμισε τις ετήσιες προβλέψεις της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.