ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοδος στις ευρωαγορές

19:47 - 18 Σεπ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Άνοδος στις ευρωαγορές
Πράσινο ταμπλό στη Wall.

Με θετικά πρόσημα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές είδαν με καλό μάτι το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν λιγότερα του αναμενομένου κεφάλαια από την πρώτη πράξη του προγράμματος παροχής φθηνής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το γνωστό TLTRO.

 

Ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,56% στις 6.819 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,41% στις 9.798 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 4.465 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,98% στις 347,78 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 14 σημείωσαν άνοδο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, αντλήθηκαν 82,6 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να αντληθούν 174 δισ. ευρώ. Οι αγορές το εξέλαβαν ως στοιχείο ισχυροποίησης του κλάδου, επικροτώντας τις μετοχές του κλάδου.

 

Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε επικεφαλής της FED, η Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Eυρωζώνη.

 

Όπως ανέφερε, "το πολύ χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού" στην Ε.Ε., οι επιδεινούμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αλλά και ο "βραδύς ρυθμός της ανάπτυξης" της οικονομίας της δημιουργούν κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες της Fed για την πορεία της οικονομίας της Eυρωζώνης.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Bayer ενισχύθηκε κατά 6%, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο ειδικής μονάδας φαρμάκων, η οποία όμως θα διαφοροποιηθεί στη διαπραγμάτευσή της από την ίδια. Ο προγραμματισμός τελεί υπό την έγκριση των αρχών.

 

Επίσης, η Sulzer κέρδισε 8,4%, καθώς αυξάνεται η φημολογία ότι σχεδιάζει επέκταση στον κλάδο της ενέργειας, ενισχύοντας το πεδίο δραστηριοποίησής της.

 

Wall

Θετικά πρόσημα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με φόντο τις διαβεβαιώσεις της FED ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την αγορά εργασίας.

 

Πιο αναλυτικά, στις 19:45, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,53% στις 17.248 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,61% στις 4.590 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,42% στις 2.010 μονάδες.

 

Στα μάκρο στοιχεία της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου έφθασαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 36.000, στις 280.000, την εβδομάδα που έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι εργοδότες προχωρούν σε περιορισμένες απολύσεις.

 

Επίσης, πτώση 14,4% σημείωσαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

 

Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη, η FED παρέμεινε πιστή στη δέσμευσή της για μείωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων ανακοινώνοντας την καθιερωμένη μείωση κατά 10 δισ. δολάρια. Το επιτόκιο διατηρήθηκε κοντά στο μηδέν. Οι αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να παραμείνουν τα επιτόκια χαμηλά για όσο διάστημα χρειαστεί.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Monsanto κερδίζει 0,7% μετά την αναβάθμισή της από την Stifel Nicolaus σε buy από hold. Η μετοχή έχει χάσει πάνω από 10% μετά τα υψηλά έξι ετών στα οποία σκαρφάλωσε στις 25 Ιουνίου.

 

Στον αντίποδα, στο -16,3% βρίσκεται η Pier 1 Imports, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του 12μήνου θα διαμορφωθούν στα 0,95-1,05 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 1,14 - 1,22 δολάρια ανά μετοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.