ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα

10:31 - 23 Ιουν 2015 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα
Με κεκτημένη ταχύτητα και κέρδη άνω του 2% ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ κινούμενη στον απόηχο των χθεσινών διαπραγματεύσεων της ελληνικής Κυβέρνησης με τους εταίρους στις Βρυξέλλες.

Παρά το γεγονός ότι η στη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής έγινε ένα σημαντικό βήμα για τη σύγκλιση Αθήνας και Εταίρων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας, η συμφωνία φέρνει μέτρα ύψους 8 δισ. για τον επόμενο 1,5 χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται έντονα ανοδικά, εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της χώρας μέσα στην εβδομάδα, με τους ευρωπαίους να υποδέχονται θετικά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τες «θετικό βήμα προς τα μπροστά».

Έμπειροι χρηματιστές επισημαίνουν ότι εύκολα ή δύσκολα η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές και τα μέτρα την διετία 2015-2016 θα περάσει από την ελληνική βουλή, γεγονός που απασχολεί ιδιαίτερα κυρίως τους ξένους επενδυτές. «Όσο βαρύ και είναι το πακέτο των νέων μέτρων τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό είναι θετικά» τονίζουν οι ίδιες πηγές, καθώς εκτιμάται ότι μετά την συμφωνία η ελληνική οικονομία θα εξασφαλίσει την χρηματοδότησή της. 

Στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης , ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη άνω του 2% , με τις τράπεζες να ηγούνται για άλλη μία φορά της ανόδου.

Ο δείκτης τραπεζών σημειώνει κέρδη άνω του 5% πέριξ των 635 μονάδων. Η ALPHA BANK καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη της τάξης του 10%, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ καταγράφουν άνοδο άνω του 5% και ακολουθεί η EUROBANK με κέρδη της τάξης του 3%. 

Στις υπόλοιπες υψηλής κεφαλαιοποίησης μετοχές, ξεχωρίζουν οι ΕΧΑΕ (+6,36%), GRIBALIA (+4,47%), ΟΠΑΠ (+5,38%), ΜΠΕΛΑ (+5,69%) AEGEAN AIRLINES (+4,96%) και MOTOR OIL (+3,8%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο FOURLIS ενισχύεται 6,86%, η INTRACOM (+6.83%) και η ΣΙΔΕΝΟΡ (+2,26%).

Ικανοποιητικός ο τζίρος συναλλαγών καθώς στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης υπερβαίνει τα 35 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή εντυπωσιακή βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα καθώς η αγορά πλέον αρχίζει να αποτιμά σοβαρά την συμφωνία. Αν και οι όγκοι είναι περιορισμένοι, ωστόσο επικρατεί θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων, που χτίζει πάνω στο θετικό σενάριο της συμφωνίας. 

Η ελληνική 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 57 με 59 μονάδων βάσης με απόδοση αγοράς 10,72% και απόδοση πώλησης 10,37%. Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 965 μονάδες βάσης από 1037 μονάδες βάσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:38 - 23 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.