ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατοχύρωση κερδών στο ΧΑ

11:47 - 24 Ιουν 2015 | Σχόλια Αγοράς
Κατοχύρωση κερδών στο ΧΑ
Με «φυσιολογική» πτώση της τάξης του 2% ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τετάρτης στο ΧΑ, καθώς αρκετοί επενδυτές σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες που υπάρχουν για την εμπλοκή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουν σε μερική κατοχύρωση θέσεων.

Όπως εξηγούν έμπειροι χρηματιστές με τον Γενικό Δείκτη να έχει προσεγγίσει πλέον τις 800 μονάδες και την αγορά να έχει κερδίσει πάνω από 6,4 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης το τελευταίο διήμερο, δεν αποκλείεται βραχυπρόθεσμα η αβεβαιότητα να επιστρέψει και να δώσει αφορμές κατοχύρωσης κερδών και διόρθωσης των τιμών μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και από τις σημερινές κρίσιμες επαφές Τσίπρα – Juncker-Lagarde.
Επίσης, τονίζουν οι ίδιες πηγές, το ρίσκο της χρεοκοπίας που όλο τον προηγούμενο μήνα απασχολούσε την αγορά της Αθήνας και άρχισε να υποβαθμίζεται με την πρόοδο που σημείωσε τις τελευταίες ημέρες η διαπραγμάτευση, δίνει τώρα τη θέση του στο "πολιτικό ρίσκο" καθώς οι όποιες δυσκολίες που αναμένονται κατά την διαδικασία ψήφισης από την κυβερνητική πλειοψηφία, δίνουν το έναυσμα για να αναβιώσουν σενάρια πολιτικών εξελίξεων.
Η πρώτη εικόνα δείχνει προσεκτικές ρευστοποιήσεις, κυρίως στις τράπεζες η οποίες μετακυλίονται και στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25. Ωστόσο αν και ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ βρέθηκε με το καλημέρα να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 2%, μετά τις 11:15 άρχισαν να μειώνονται οι πιέσεις καθώς βγήκαν στηρίξεις από ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΟΛΠ, JUMBO και LAMDA DEVELOPMENT.
Έτσι στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης ο Γ.Δ ήταν στις 786,96 μονάδες με απώλειες 1,01% και ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο στα 21 εκατ. ευρώ, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ιδιαίτερα ευμετάβλητη.
Αναλυτικότερα ο κλάδος των τραπεζών υποχωρεί 5% με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται η μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-5,88%) και την ακολουθούν οι ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (-5%), ALPHA BANK (-4,92%) και EUROBANK (-2,72%).
Από τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σε θετική τροχιά κινούνται οι ΟΛΠ (2,28%), LAMDA DEVELOPMENT (+1,83%) και ο TITAN (+1,47%). Να σημειωθεί ότι η μετοχή του Τιτάνα διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ποσού 0,15 ευρώ ανά μετοχή αλλά και επιστροφής κεφαλαίου 0,15 ευρώ ανά μετοχή.
Στον αντίποδα, πιέσεις δέχονται οι ΕΥΔΑΠ (-5,22%), ΕΧΑΕ (-4,5%), ΕΛΠΕ (-4,02%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,72%)MOTOR OIL (-3.07%), ΜΕΤΚΑ (-3%), ΔΕΗ (-1,81%) και ΟΤΕ (-1,58%).
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι MIG και ΥΓΕΙΑ υποχωρούν 3,5%, ο FOURLIS σημειώνει απώλειες 2,99% και η FRIGOGLASS κινείται 2,33% χαμηλότερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.