ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Απώλειες 1% στον απόηχο της υποβάθμισης

10:33 - 14 Σεπ 2015 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Απώλειες 1% στον απόηχο της υποβάθμισης
Με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στον απόηχο της υποβάθμισης του ΧΑ από τον Οίκο FTSE.

Μετά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κινείται στα επίπεδα των 665 μονάδων με τζίρος που μόλις ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ. 

Όπως τονίζουν έμπειροι χρηματιστές η αγορά και οι επενδυτές καλούνται σήμερα να αξιολογήσουν τις συνέπειες τόσο από την αξιολόγηση της S&P για την ελληνική οικονομία όσο και από τη υποβάθμιση του ΧΑ από τον FTSE. 

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις "CCC+" και "C" για το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας, διατηρώντας σταθερό outlook. Ο οίκος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει ύφεση 3% για φέτος.

Τα άσχημα νέα πάντως ήρθαν ξημερώματα του Σαββάτου από τον οίκο FTSE, ο οποίος υποβάθμισε την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά στην κατηγορία των "advanced emerging" Αγορών από τον Μάρτιο του 2016. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο χώρας της Ευρωζώνης, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα είναι το μόνο που θα βρίσκεται στην Κατηγορία αυτή, ωστόσο "χειρότερη" κατηγορία, "Frontier" κατέχουν τα χρηματιστήρια της Κύπρου, της Μάλτας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.

Ως εκ τούτου οι χρηματιστηριακοί αναλυτές στις πρώτες εκτιμήσεις τους μιλάνε για υποχρεωτικές εκροές αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παραμένει ζητούμενο το ύψος των εισροών που θα ακολουθήσουν μετά τον Μάρτιο, αλλά και ο χρόνος που θα αρχίσουν οι τοποθετήσεις του "νέου χρήματος" από τα ξένα funds που δραστηριοποιούνται σε χαμηλότερης "αξιολόγησης" Αγορές όπως το ΧΑ. 

Το σίγουρο είναι ότι θα αλλάξει η ποιότητα των ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνταν στους εγχώριους τίτλους, με τα πιο παθητικά κεφάλαια να αποχωρούν και να δίνουν τη θέση τους σε πιο "ευέλικτα" επενδυτικά σχήματα, κάτι που ίσως να κάνει και πιο δύσκολο το έργο των εγχώριων επενδυτών να ακολουθήσουν τις τάσεις αλλά και εντάσεις της αγοράς.

Σε ότι αφορά στην μέχρι στιγμής εικόνα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινείται με απώλειες της τάξης του 1%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 3,6%. 

Από τις επιμέρους μετοχές, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ σημειώνει απώλειες 4,8%, η ALPHA BANK κινείται 4,6% χαμηλότερα, η EUROBANK χάνει 4,76% και η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (-2,37%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης COCA COLA, ΤΙΤΑΝ, OTE και MOTOR OIL να σημειώνουν κέρδη μικρότερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ στον αντίποδα κινούνται οι μετοχές των GRIVALIA (-2,48%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,05%), ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ (-1,73%), ΔΕΗ (-1,35%) και ΕΛΠΕ (-1,18%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, λίγες μετοχές έχουν ανοίξει, με το ΠΛΑΙΣΙΟ και την ATTICA BANK να ενισχύονται 1,6% και 2,44% αντίστοιχα ενώ οι INTRALOT, FRIGOGLASS, και FOURLIS υποχωρούν 1,74%, 0,5% και 0,37% αντίστοιχα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.