ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Στο «κυνήγι» του… εορταστικού joker

09:30 - 15 Δεκ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Στο «κυνήγι» του… εορταστικού joker
Δύο εβδομάδες έχουν μείνει για το τέλος του χρηματιστηριακού έτους και ήδη οι περισσότεροι διαχειριστές είτε έχουν κάνει «ταμείο» είτε ετοιμάζονται να ρίξουν τα τελευταία πονταρίσματά τους στα χαρτιά που παρακολουθούν ή θεωρούν ότι έχουν ενδιαφέρον.

Το κατά πόσο υπό τις τρέχουσες συνθήκες είναι πιθανό φέτος να λάβει χώρα το παραδοσιακό year end rally είναι ένα ερωτηματικό που δεν μπορεί να βρει εύκολη απάντηση, όπως βέβαια, είναι και ένα θέμα ποιες μετοχές θα μπορούσαν να έχουν ενεργότερη συμμετοχή σε τυχόν… εορταστικό πάρτι.

Το κατά πόσο θα ευνοήσουν οι συνθήκες κάτι τέτοιο, θα εξαρτηθεί από τις ευρύτερες συγκυρίες, τα επερχόμενα rebalancing, τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, τις σταθμίσεις, τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα που τυχόν προκύψουν στην τελική ευθεία, όπως βέβαια και από τις διαθέσεις των fund managers. Κατά πόσο δηλαδή τα «ισχυρά χέρια» αποφασίσουν ότι συντρέχουν λόγοι να «τσιμπήσουν» τις αποτιμήσεις, να βελτιώσουν αρνητικές αποτιμήσεις, να μαζέψουν ζημίες και να μπούνε στο 206 με καλύτερες τιμές.

Για την ώρα πάντως το Χ.Α. ταλαιπωρήθηκε (και) από τις τραπεζικές αμκ και τα rebalancing και ουδείς πρόλαβε να σκεφτεί αν θα προκύψει κάποιο window dressing, που στην παρούσα φάση αποτελεί ερωτηματικό για τη… χρησιμότητά του.

Πάντως, ήδη κάποιοι παίκτες που τσεκάρουν τον FTSE 25 έβαλαν κάτω τα δεδομένα, κατά βάση τις κινήσεις μέσα στη χρονιά, καταγράφοντας τα ποσοστά (ανοδικά ή καθοδικά) ώστε να δούνε ποιες μετοχές έχουν ήδη δώσει κέρδη, ποιες υστερούν, που μπορούν να υπάρχουν περιθώρια ή σε ποιες περιπτώσεις…  έχουν κατατεθεί τα όπλα. Ωστόσο, σημειώνεται ότι δεν έχουμε να κάνουμε παρά με… μαντεψιές και «τερτίπια» που ουδείς γνωρίζει αν έχουν βάση.

Όσον αφορά στον «25άρη», και αφήνοντας στην άκρη τις τραπεζικές μετοχές που γράφουν απώλειες από 91% (ALPHA BANK)- 95% (EUROBANK) έως 98-99% (ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ), πρωταθλήτρια (έως χτες) στην άνοδο ήταν η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με +55%. Ακλουθούν OLP (+35%), Coca Cola (+26%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (+18%), LAMDA DEVELOPMENT (+10%), JUMBO (+6%), ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (+5%), Grivalia (+2%), όπως και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Στον αντίποδα, η MIG γράφει -65%, η FOLLI-FOLLIE -43%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ -33%, ο ΟΠΑΠ -33%, η ΔΕΗ -31%, η ΕΥΔΑΠ (-27%), ενώ ακολουθούν οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-23%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-22%), Viohalco (-17%), ΤΙΤΑΝ (-15%), ΜΕΤΚΑ (-13%), με τον ΟΤΕ να χάνει μόλις 4% μέσα στη χρονιά.

Πάντως, με κέρδη «έτρεχαν» και μετοχές από τη μεσαία τάξη όπως οι Κυριακίδης, Flexopack (+39%), Σωληνουργεία (+25%), Autohellas (+21%0, AS Company (+19%), Πλαστικά κρήτης (+18%), Intralot (+18%), ΕΛΒΑΛ (+18%), Kleeman (+12%), ΕΥΑΘ (+12%), Frigoglass (+5%).

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.