ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Η τραπεζική «κόπωση» και η μεταβλητότητα

09:15 - 07 Ιαν 2016 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Η τραπεζική «κόπωση» και η μεταβλητότητα
Οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς, η μεταβλητότητα θα είναι παρούσα και οι καταστάσεις θα γίνουν πιο περίπλοκες, σημειώνουν αναλυτές σχετικά με το 2016, προσθέτοντας ότι ήδη το πρώτο δείγμα γραφής με αφορμή την Κίνα, την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή ή και τη βόμβα της Β. Κορέας, επιβεβαιώνει το πόσο δύσκολες θα είναι οι συνθήκες στις αγορές, αν και υπάρχει η προσδοκία ότι στις επόμενες ημέρες ο θόρυβος θα κοπάσει.

Πάντως, στη «Λεωφόρο Αθηνών» οι πωλητές στο ξεκίνημα της χρονιάς είχαν τον πρώτο λόγο ενώ οι απώλειες σχεδόν 5% στο διήμερο για τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη αποκαλύπτουν ποια χαρτιά... δέχτηκαν πυρά.

Όπως είχαμε επισημάνει στα τέλη της περασμένης χρονιάς, πριν τις γιορτές, οι αναλυτές αναρωτιόντουσαν τι θα συμβεί μόλις ολοκληρωθεί και το τελευταίο rebalancing, αν οι τραπεζικοί τίτλοι θα κρατήσουν τα κεκτημένα και θα επιβεβαιώσουν στο ξεκίνημα της χρονιάς τον νέο αυξημένο ειδικό τους ρόλο στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Για την ώρα παρατηρούνται κάποια σημάδια κόπωσης. Η ΕΘΝΙΚΗ (έχει στήριξη στα 0,3 ευρώ) έχει αρχίσει να χάνει στροφές αλλά κρατάει την τιμή της αμκ, η EUROBANK (με επόμενες στηρίξεις σε 98 και 93 σεντ) δίνει μάχη για το 1 ευρώ της αμκ και πάλι, κάνοντας πράξεις και λίγο χαμηλότερα.

Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (στηρίξεις χαμηλότερα σε 0,2670 και 0,2420 ευρώ) δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα 0,3 ευρώ ενώ ακόμα και η πιο καλή σε συμπεριφορά ALPHA BANK έχει χάσει έδαφος από τα πρόσφατα υψηλά αλλά τουλάχιστον παραμένει σε μια απόσταση από την τιμή του book building (2 ευρώ), έχοντας στηρίξεις σε 2,25 και 2,1 ευρώ.

Το ζήτημα είναι να μπορούν, όπως και το... πότε, να αντιδράσουν οι τράπεζες και μαζί το Χ.Α. με τα σύννεφα ανησυχιών να επανασυγκεντρώνονται στις διεθνείς αγορές, κι ενώ οι ξένοι διαχειριστές γνωρίζουν ότι έχουμε και τα δικά μας πολιτικά και οικονομικά εσωτερικά ζητήματα. Θα επανακάμψουν οι long ή θα δώσουν χώρο στους short, περιμένοντας να σπρώξουν τις τιμές οι τελευταίοι σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα;

Αυτό θα κριθεί από τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο αλλά και από την πορεία των ανοιχτών εγχώριων θεμάτων (ασφαλιστικό, αξιολόγηση κ.λπ.). Προφανώς και αν υπάρξουν προβλήματα στο ένα ή το άλλο μέτωπο θα συνεχιστεί η πτωτική τάση, σημειώνουν αναλυτές που κάνουν λόγο για μεταβλητότητα αλλά και για προσδοκίες-ευκαιρίες αν πάνε όλα καλά. Η αγορά δείχνει πλέον να συσσωρεύει, με πτωτική βέβαια φορά, προσπαθώντας να μην χάσει τις 600-610 μονάδες, όμως θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι η τελική κατάληξη των ανοιχτών θεμάτων μεταξύ Ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών και βέβαια το διεθνές κλίμα, θα δώσουν σημαντική κίνηση προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, διαμορφώνεται η «βεβαιότητα» ότι η μεταβλητότητα θα είναι για μια ακόμη χρονιά κυρίαρχη, προσφέροντας «συγκινήσεις», όχι πάντα... θετικές. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όλα θα καθοριστούν από τις διεθνείς εξελίξεις (νομισματικές, οικονομικές, γεωπολιτικά κ.λπ.) αλλά και τις εγχώριες διεργασίες.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:38 - 07 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.