ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Τα ρίσκα, τα «στοιχήματα» και τα χαρτιά των αναλυτών

09:32 - 26 Ιαν 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Τα ρίσκα, τα «στοιχήματα» και τα χαρτιά των αναλυτών
Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η χρονιά ξεκίνησε με θετικό τρόπο για τις αγορές γενικότερα, πόσω μάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο που εκτός των διεθνών αναταράξεων έχει να αντιμετωπίσει τις εγχώριες οικονομικές αβεβαιότητες και την αναβίωση του πολιτικού ρίσκου.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν στοιχηματίσει φέτος σε αναβίωση του ελληνικού turnaround story, ποντάροντας ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο θα σηματοδοτήσει την απαρχή για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Αρχικά με την επαναφορά του waiver των τραπεζών, ώστε να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ, εν συνεχεία με την αναδιάρθρωση του χρέους, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση και, τέλος, με την έκδοση κρατικών και εταιρικών ομολόγων, στο τέλος του 2016, μαζί με την άρση των capital controls.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν μέχρι τώρα να αποτελούν ευσεβείς πόθους, καθώς ο Γ.Δ. βρέθηκε να χάνει 16%, μετοχές της «πραγματικής οικονομίας» έφτασαν να κατρακυλούν με απώλειες 20%-30%, ενώ οι μέτοχοι των τραπεζών έχουν βρεθεί να χάνουν μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα μέχρι και το 50% των χρημάτων που επένδυσαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι από το Νταβός έστειλε μήνυμα για επίσπευση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η S&P αίφνης αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η BofA είχε σπεύσει σε ανάλυσή της να μιλήσει για «αγορά ευκαιριών», όσον αγορά στο Χ.Α.

Αναμφίβολα, οι επενδυτές λογικό είναι να βρίσκονται σε σύγχυση. Μια φορά πάντως, όλο και πύκνωσαν εσχάτως οι αναλύσεις εγχώριων και ξένων ειδικών που επί της ουσίας βλέπουν αχτίδες φωτός στο ελληνικό Χρηματιστήριο και επιλέγουν τις επενδυτικές τους προτάσεις για το 2016. 

Οι εκτιμήσεις της Alpha Finance

Η Alpha Finance εκτιμά ότι υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος γύρος πολιτικών αναταράξεων μέσα στη χρονιά, το Χρηματιστήριο έχει περιθώρια να ανακάμψει από 32% έως και 50% μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί η καθυστέρηση για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης (ιδιαίτερα για το α΄ τρίμηνο του 2016), θεωρούμε ότι συνολικά το country risk είναι χαμηλότερο από ό,τι το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατοπιστεί και σταδιακά γίνεται περισσότερο συστημικός. Αναμένουμε ότι το β΄ εξάμηνο του 2016 θα είναι το σημείο καμπής για την οικονομία, ενώ προβλέπεται μια ισχυρή ανάκαμψη για το 2017, ακολουθώντας την χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και το OSI», αναφέρει χαρακτηριστικά η Alpha Finance.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινάει την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, δίνοντας σύσταση outperform και τιμή-στόχο τα 1,45 ευρώ για την EUROBANK, 0,40 ευρώ για την ΕΘΝΙΚΗ και 0,45 ευρώ για την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Παράλληλα, επιλέγει ως κορυφαίες της επιλογές (top picks) τις μετοχές των EUROBANK, Grivalia, Aegean και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Όπως εξηγούν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, η περίπτωση της Aegean αποτελεί μια στέρεη επενδυτική πρόταση, υπό την αίρεση σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών. Αντίστοιχα, προτείνεται «αγορά» για τις μετοχές του Ελλάκτωρ και της Grivalia, καθώς στην πρώτη περίπτωση τα μεγάλα έργα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν πάλι και στην δεύτερη περίπτωση η επέκταση σε νέες δραστηριότητες (hoteling) θα αυξήσει το NAV. Τέλος, για τη Eurobank γίνεται λόγος για μια ισχυρή διεθνή θεσμική στήριξη και για μίνιμουμ εξάρτηση από το ελληνικό κράτος.

Τι «βλέπει» η Credit Suisse

Στις προοπτικές των τραπεζικών μετοχών είχε πρόσφατα εστιάσει την προσοχή της και η Credit Suisse, η οποία θεωρεί πως βραχυπρόθεσμος οδηγός για το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι κατά κύριο λόγο η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για την πρώτη αξιολόγηση. Για την ελβετική τράπεζακαταλύτης αντιστροφής της πτωτικής τάσης στο Χρηματιστήριο θα είναι η επαναφορά του waiver με την αποδοχή  των ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ, ενώ σημειώνει πως η πρόοδος στην εκκαθάριση προβληματικών δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών θα οδηγήσει σε θετική επαναξιολόγηση των μετοχών τους, για τις οποίες ήδη δίνει αρκετά υψηλότερες τιμές-στόχους. Συγκεκριμένα, η τιμή-στόχος για την ALPHA BANK είναι 2,93 ευρώ, για την ΕΘΝΙΚΗ 0,41 ευρώ, για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ 0,28 ευρώ και για τη EUROBANK 1,06 ευρώ.

Τα χαρτιά της Χρυσοχοΐδης

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας εστιάζει στην ετήσια στρατηγική της η χρηματιστηριακή εταιρεία Χρυσοχοΐδης. Κορυφαίες επιλογές της είναι ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΜΕΤΚΑ">ΜΕΤΚΑ (εκτιμάται πως θα ομαλοποιηθεί ο ρυθμός των πωλήσεων και κερδοφορίας στο τομέα του αλουμινίου σε σταθερότερα επίπεδα μετά από την πολύ ευνοϊκή πορεία της τιμής του αλουμινίου και την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου για το 2015 που οδήγησε σε σημαντικά κέρδη), η ΤΙΤΑΝ (η προσδοκία είναι ότι για το 2016 θα ωφεληθεί περαιτέρω από την ανάκαμψη της ζήτησης στις ΗΠΑ), η Coca Cola HBC AG (το value play των κορυφαίων επιλογών της), η Aegean (αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία με οδηγό το 2015), ο ΟΠΑΠ (διατηρείται στα top picks παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει), ο ΟΤΕ (χαρακτηρίζει τις προοπτικές του για το 2016 ευνοϊκές καθώς αναμένεται σταδιακή ομαλοποίηση στις πωλήσεις στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών στο εξωτερικό, επιπρόσθετη ωφέλεια από την σημαντική ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ το πρόγραμμα ελέγχου κόστους θα συνεισφέρει περαιτέρω στη μείωση των λειτουργικών εξόδων ενισχύοντας το λειτουργικό περιθώριο και κατ’ επέκταση το περιθώριο καθαρού κέρδους) και ο όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (συνδυάζει υγιή θεμελιώδη χαρακτηριστικά, ισχυρό ισολογισμό), ενώ θετική άποψη έχει για τις μετοχές της Motor Oil, της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, της Κρι Κρι και των Πλαστικών Θράκης.

Gaming και retail

Επίσης, η Eurobank Equities σε πρόσφατη έκθεσή της για τον κλάδο του gaming, του retail και της κατανάλωσης τόνισε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ενδεχομένως να εμφανίσει καλύτερη εικόνα για την κατανάλωση συγκριτικά με το πρώτο της χρονιάς. Αξιολογώντας τις εκτιμήσεις για την πορεία επτά εισηγμένων, η χρηματιστηριακή τοποθετεί τον πήχη στα 16,40 ευρώ για την Coca Cola HBC, στα 9,10 ευρώ για τον ΟΠΑΠ">ΟΠΑΠ, στα 18,50 ευρώ για τη FOLLI-FOLLIE, στα 11,80 ευρώ για τη JUMBO και στα 1,19 για την Intralot, ενώ για τη Fourlis δίνει τιμή-στόχο τα 3,40 ευρώ και για το Πλαίσιο στα 6,10 ευρώ.

Τέλος, πρόσφατα η IBG αύξησε την τιμή-στόχο στα 11,8 ευρώ για τη JUMBO και στα 5,7 ευρώ για την ΕΧΑΕ, η Deutsche Bank στα 19,4 ευρώ για τον ΤΙΤΑΝ, με την Berenberg να βάζει τον πήχη για την τσιμεντοβιομηχανία στα 21 ευρώ, ενώ χτες η Euroxx ξεκίνησε κάλυψη για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ με τιμή-στόχο στα 0,39 ευρώ και σύσταση overweight.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.