ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Τι θα γίνει με τα μερίσματα;

09:21 - 01 Μαρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Τι θα γίνει με τα μερίσματα;
Αν και είναι νωρίς για να ανοίξει η κουβέντα, καθώς έχουμε μπροστά μας έναν μήνα για την ολοκλήρωση της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων της περυσινής οικονομικής χρήσης, ήδη στην αγορά γίνεται μια πρώτη… σεναριολογία για τους εισηγμένους ομίλους που προτίθενται ή ενδέχεται ή έστω πιθανολογείται να μοιράσουν μέρισμα προς τους μετόχους τους ή να προχωρήσουν και σε επιστροφή κεφαλαίου.

Βέβαια, οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, θέλουν τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών να βάζουν σχετικά χαμηλά τον πήχη, ίσως χαμηλότερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονικά.

Και αυτό ίσως είναι φυσιολογικό, ακόμα και για αυτές που θα βγάλουν κέρδη και έχουν τη δυνατότητα παροχή bonus, καθώς παραμένει στα ύψη η αβεβαιότητα στην οικονομία, τα capital controls παραμένουν σε ισχύ, η χώρα είναι σε ύφεση, η ρευστότητα αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία, ενώ μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον είναι πιθανό κάποιες επιχειρήσεις, είτε να προτιμήσουν να μειώσουν τον δανεισμό τους, είτε να παρακρατήσουν μετρητά δια παν ενδεχόμενο.

Όμως, με αφορμή… τον ΟΤΕ, που ανακοίνωσε την πρόθεση να μοιράσει φέτος αυξημένο μέρισμα (0,10 ευρώ), στην «πιάτσα» ήδη γίνεται λόγος για τις επιχειρήσεις που δύνανται να προσφέρουν στους μετόχους σημαντικό bonus, εφόσον βέβαια έχουν τη δυνατότητα.  Για παράδειγμαη Coca-Cola HBC, ήδη ανακοίνωσε τη διανομή αυξημένου μερίσματος κατά 11% (από 0,36 σε 0,40 ευρώ), η Grivalia προτίθεται να μοιράσει 0,305 ευρώ ανά μετοχή (από 0,30 ευρώ) και η Motor Oil φέτος αναμένεται να ξαναγράψει το όνομά της στη λίστα με τις εισηγμένες που θα δώσουν μέρισμα (έχει ήδη δώσει προμέρισμα ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή). Επίσης, ακόμα και μικρότερα ονόματα του ταμπλό, έχουν ήδη δώσει δείγματα γραφής, καθώς ο Νάκας επέστρεψε τον περασμένο Δεκέμβριο 0,07 ευρώ στους μετόχους του, μετά από αρκετά χρόνια... ανομβρίας, ενώ η ΓΕΚΕ φέτος διένειμε ήδη προμέρισμα 0,12 ευρώ. Επίσης, και η Quest προχώρησε στην αρχή της χρονιάς σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,2 ευρώ.

Από κει και πέρα, υπάρχει μια σειρά από εισηγμένες που είτε έδωσαν πέρσι μέρισμα (ή επιστροφή κεφαλαίου) -και μένει να φανεί αν θα το επαναλάβουν-, είτε συνήθιζαν να ικανοποιούν τους μετόχους τους -αλλά τα τελευταία 1-2 ή 3 χρόνια έχουν «κόψει» αυτό το bonus (και λόγω επιδείνωση μεγεθών και συνθηκών)-,είτε αποτελούν «ειδικές περιπτώσεις» (π.χ. θυγατρικές τραπεζών) και η αγορά αναμένει τις… αποφάσεις τους.

Μεταξύ αυτών βρίσκουμε ονόματα όπως οι  ΟΛΠ, ΟΛΘ, Aegean Airlines, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Πλαίσιο, Sarantis, Πετρόπουλος, Autohellas, Kleeman, Γενική Εμπορίου, Newsphone, Καρέλιας, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Κανάκης, Καραμολέγκος ΕΛΒΕ, Flexopack, Πλαστικά Θράκης, Paperpack, Μύλοι Κεπενού, Μύλοι Λούλη, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Μάρμαρα Κυριακίδη, Profile, Χαϊδεμένος, ΕΚΤΕΡ, As Company, Βογιατζόγλου, Alpha Αστικά Ακίνητα, Ελτον, Ελτράκ κ.λπ. 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.