ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Άνοδος με… «σκαμπανεβάσματα»

15:28 - 08 Μαρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Άνοδος με… «σκαμπανεβάσματα»
Κέρδη που σε ποσοστό προσέγγισαν το 2,5% (και τις 573 μονάδες) σημείωσε με «το καλημέρα» το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο του χτεσινού «ραντεβού» των Βρυξελλών (Eurogroup, Σύνοδος Κορυφής). Ωστόσο, σταδιακά επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, ρευστοποιήσεις και κλείδωμα βραχυπρόθεσμων κερδών, με συνέπεια η αγορά να γυρίσει σε αρνητικό έδαφος (-0,29% και 557,8 μονάδες), αλλά και πάλι το μεσημέρι οι αγοραστές επανήλθαν στο προσκήνιο οδηγώντας το Χ.Α. προς το +1%, εν μέσω μεταβλητότητας και... σκαμπανεβασμάτων.

Στην κίνηση, που έρχεται μετά από 8ημερο σερί ανόδου, συμμετέχουν τα περισσότερα blue chips, πλην 4-5  περιπτώσεων, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι τραπεζικές μετοχές που βρέθηκαν και με διψήφια ποσοστά αντίδρασης.

 

Το «ράλι ευφορίας» έρχεται μετά τα θετικά μηνύματα από το χθεσινό Eurogroup αλλά και την «ατάκα» περί έναρξης της συζήτησης για το χρέος τον άλλο μήνα, που ήρθε από τα χείλη του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Πάντως, σε έναν βαθμό, όπως αναφέραμε και στην αρχή, τα κέρδη μετριάστηκαν. Αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης ενισχύεται 1%, στις 565 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 85 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 κερδίζει 1,15% (154,5 μονάδες), ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 3,4%, στα επίπεδα λίγο κάτω των 40 μονάδων.

 

Βέβαια, μετά το ανοδικό σερί 8Χ8, που σήμερα πάει για το... 9Χ9, σε έναν βαθμό ήταν αναμενόμενες οι ρευστοποιήσεις και η δοκιμασία κρίσιμων τεχνικών επιπέδων. Πάντως, η αγορά επιχειρεί να αποκωδικοποιήσεις και τις διφορούμενες πληροφορίες-δηλώσεις για την αξιολόγηση και το χρέος που μοιάζουν συχνά με σκωτσέζικο ντους. 

 

Στο ταμπλό, αυτή την ωρα η ALPHA BANK ενισχύεται κατά 4%, η ΕΘΝΙΚΗ με +0,8% (νωρίτερα +6,8%), η EUROBANK κερδίζει 4,6% (νωρίτερα +13%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ενισχύεται 3,5% (νωρίτερα +10%).

 

Πτώση 0,3% σημειώνει ο ΟΠΑΠ, οριακά κέρδη για τον ΟΤΕ (0,5%), με +2,2% κινείται η ΔΕΗ, χάνει έδαφος η Coca Cola HBC κατά -1% ενώ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ενισχύονται 4,8%.

 

Με θετικό πρόσημο κινούνται και οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (3,5%), ΜΕΤΚΑ (1,6%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (7%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, JUMBO, ΕΧΑΕ (3%), Aegean Airlines, ΕΥΔΑΠ (1,2%), ΟΛΠ (2,7%), Viohalco (3,4%), LAMDA, TITAN. Με πτώση κινούνται οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, Grivalia, FOLLI FOLLIE

 

Προς το παρόν πάντως ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές συμφώνησαν να βάλουν «νερό στο κρασί τους», με αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να μην παραταθεί πλέον άλλο η αβεβαιότητα της αξιολόγησης, ενώ σταδιακά αναμένονται οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» στην Αθήνα για να προχωρήσει η αξιολόγηση. Θετική κατάληξη «ανοίγει μια βεντάλια» εξελίξεων που θα δώσουν ανάσες στην οικονομία και στην ψυχολογία (τραπεζικά κέρδη, αναβαθμίσεις από οίκους, waiver, ίσως ένταξη ομολόγων στο QE της ΕΚΤ κ.λπ.), κάτι που εσχάτως προεξοφλείται στο ταμπλό.

 

Ωστόσο, ο συμβιβασμός και το χρέος θα συνοδεύονται από σκληρά μέτρα σε ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, φορολογία κ.λπ. τα οποία θα πληρώσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

 

Θυμίζουμε ότι στις 18 Μαρτίου θα υπάρξει rebalancing δεικτών λόγω του FTSE με εισροές 200 εκατ. δολάρια, μεθαύριο έχει Ντράγκι και την Παρασκευή αξιολόγηση από Fitch.

 

Για τον FTSE 25 κρίσιμα τεχνικά σημεία εντοπίζονται σε 142, 147 αλλά και 155-157 μονάδες. Για τον γενικό Δείκτη οι 560 μονάδες είναι σημείο αναφοράς και εάν τις κατοχυρώσει ανοδικά «βλέπει» προς 580, 600-610 ή 630 μονάδες, ειδάλλως οι 540 και 510-520 είναι πρώτες στηρίξεις.  

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:28 - 08 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.