ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Σε φάση διόρθωσης με τραπεζικές πιέσεις(upd)

14:26 - 09 Μαρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Σε φάση διόρθωσης με τραπεζικές πιέσεις(upd)
Σε φάση διόρθωσης εισήλθε σήμερα το Χ.Α. μετά το ανοδικό ράλι 9Χ9 που προηγήθηκε προεξοφλώντας την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ώστε να «κλείσει» η αξιολόγηση με τις πιέσεις να εστιάζοντας κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Πάντως, όσο η αγορά κρατάει τις 550 μονάδες η διόρθωση δεν προκαλεί μεγαλύτερο άγχος στους επενδυτές.

Όπως αναφέραμε και σε σχετικό πρωινό θέμα, ήδη η «Λ. Αθηνών», λειτουργώντας ως προεξοφλητικός μηχανισμός, έχοντας δώσει ήδη σημαντικές αποδόσεις από τα χαμηλά των 420 μονάδων και διεισδύοντας σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ίσως και να «όφειλε» μια διόρθωση. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του ανοδικού ράλι των 9 θετικών συνεδριάσεων ο Γ.Δ. κέρδισε σχεδόν 20%, ο FTSE +25% και ο τραπεζικός σχεδόν 52%. 

 

Άλλωστε, πλέον μπαίνουμε στην… ουσία του πράγματος, δηλαδή σε δύσκολες διαπραγματεύσεις που ακόμα εμπεριέχουν «καυτά ανοιχτά μέτωπα» (ασφαλιστικό, δημοσιονομικά, φορολογία, αποκρατικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια κ.λπ.) και η αγορά περιμένει πράξεις και εξελίξεις, την ώρα που το διεθνές κλίμα δεν βοηθάει και οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των αυριανών δηλώσεων Ντράγκι.

 

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί 2,15%, στα επίπεδα των 553 μονάδων, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών σε 47 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,6% σημειώνει ο FTSE 25 προς την περιοχή των 150 μονάδων ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 6,4% γυρίζοντας πίσω προς τις 37 μονάδες. Νωρίτερα ο Γ.Δ. υποχωρούσε 2,1% προς τις 551 μονάδες.

 

Στο ταμπλό τις ισχυρότερες πιάσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές. Η ALPHA BANK υποχωρεί 5,5%, η ΕΘΝΙΚΗ χάνει 6%, η EUROBANK πιέζεται κατά -4,6% ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ υποχωρεί 10,7%.

 

Σε αρνητικό έδαφος κινείται για την ώρα η συντριπτική πλειοψηφία των blue chips. Ο ΟΠΑΠ υποχωρεί 3,2%, ο ΟΤΕ χάνει 2,3%, η ΔΕΗ γράφει -1,85%, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υποχωρούν 2,2%, ενώ πάλι κόντρα κίνηση δίνει η Coca Cola HBC που στηρίζει την αγορά με +1,9%.

 

Με απώλειες 4% κινείται ο ΤΙΤΑΝ, στο -3% περίπου είναι οι ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI FOLLI, ΕΧΑΕ, Viohalco, πτώση 1,5% με 2% σημειώνουν οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, LAMDA, Aegean Airlines, ΟΛΠ και μικρότερες οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

 

Σε θετικό έδαφος βρίσκονται οι ΕΥΔΑΠ, Grivalia, JUMBO

 

Σε σημείο καμπής βρίσκονται οι αγορές διεθνώς, σήμερα ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης δανειστών - Αθήνας, οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν στον ρυθμό της διαπραγμάτευσης, η προσοχή των αγορών, είναι στραμμένη στην αυριανή απόφαση της ΕΚΤ, ενώ ακολουθούν η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, το rebalancing λόγω της υποβάθμισης από τον οίκο FTSE ενώ τη μεθεπόμενη Παρασκευή κλείνει το πρώτο triple witching για το 2016. Άρα, έχουμε ένα «καυτό» δεκαήμερο μπροστά μας.

 

Για τον Γ.Δ. η περιοχή 540-550 αποτελεί μια πρώτη στήριξη, όπως και οι 149-150 μονάδες για τον FTSE 25, με τις 159 να αποτελούν επόμενη αντίσταση. Αντιστάσεις για τον Γ.Δ. υπα΄ρχουν στις 570 και 585-590 μονάδες. 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:26 - 09 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.