ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Βάζει στόχο τις 570 μονάδες(upd)

14:14 - 11 Μαρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Βάζει στόχο τις 570 μονάδες(upd)
Αν και το Χ.Α. άνοιξε με μεταβλητότητα, αρχικά με ήπια πτώση και ακολούθως με ήπια κέρδη, σταδιακά οι στροφές ανέβηκαν και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ακολουθεί το ανοδικό τέμπο των διεθνών, «σκαρφαλώνοντας» και άνω των 571 μονάδων με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές. Τα τελευταία λεπτά πάντως σε έναν βαθμό... έχουν χαλαρώσει οι συναλλαγές και η αγορά κινείται ελφαρώς χαμηλότερα (αλλά πάντα με δυναμική) καθώς χάθηκε μέρος των τραπεζικών κερδών ενώ κάποια blue chips γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο.

Ακόμα τα χρηματιστήρια (και όχι μόνο) διεθνώς κινούνται τον απόηχο των χτεσινών αποφάσεων της ΕΚΤ και φαίνεται ότι το «μπαζούκα του Ντράγκι» για την ώρα είναι αρκετό για να οδηγήσει σε «άλμα» τις αγορές.

Βέβαια, η «Λ. Αθηνών» εστιάζει και προς άλλες… πλευρές, όπως είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που εμφανίζονται «σκληροί» στις απαιτήσεις τους, ιδίως στο ασφαλιστικό και το φορολογικό πεδίο. Παράλληλα σήμερα αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία. Ο διεθνής οίκος βαθμολογεί την οικονομία με «CCC», μια βαθμίδα χαμηλότερα από την Moody's.

 

Ο γενικός δείκτης αυτή την ώρα ενισχύεται 0,75%, στις 568 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών σε 49 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 ενισχύεται 0,5% προς τις 155 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 2,2%, στις 42 μονάδες.

Αν και η αγορά σήμερα δείχνει ανοδικές τάσεις, αναλυτές δεν απέκλειαν το σενάριο της συσσώρευσης ή και της μερικής κατοχύρωσης κερδών καθώς ακολουθεί τριήμερο αλλά και μια ακόμα περίοδος με διαπραγματεύσεις, ρευστότητα κ.λπ. Πάντως, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η κορύφωση του rebalancing λόγω υποβάθμιση της αγοράς από τον οίκο FTSE (αν και ήδη έχουμε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων) αλλά και το triple witching με το Χ.Α. να είναι ήδη σε μια κομβική ζώνη, αυτή πέριξ των 570 μονάδων.

 

Στο ταμπλό, η ALPHA BANK ενισχύεται 3,2%, η ΕΘΝΙΚΗ ανεβαίνει κατά 0,5%, η EUROBANK κερδίζει 2,4% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ενισχύεται κατά 1,75%.

 

Πτώση 1,1% σημειώνει ο ΟΠΑΠ, στο -0,15% είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ χάνει 0,3%, απώλειες 0,2% σημειώνει η Coca Cola HBC ενώ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υποχωρούν 1%.

 

Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύονται αυτή την ώρα οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΤΙΤΑΝ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, JUMBO, ΕΧΑΕ, Viohalco, LAMDA, Grivalia.

Με απώλειες κινούνται οι FOLLI FOLLE, ΟΛΠ, Aegean Airlines, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ενώ αμετάβλητες είναι οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ

 

Παρά τις όποιες διαφωνίες έχουν καταγραφεί στα πρώτα ραντεβού των θεσμών και της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η αγορά δείχνει να ποντάρει στο σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο αβεβαιότητας για τη χώρα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:13 - 11 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.