ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Οι τράπεζες δίνουν ώθηση στην αγορά(upd)

15:23 - 15 Μαρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Οι τράπεζες δίνουν ώθηση στην αγορά(upd)
Έντονα ανοδικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από τις τραπεζικές αγορές, με το ταμπλό να αποτυπώνει τις προσδοκίες για ένα θετικό αποτέλεσμα στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων και τα blue chips να δέχονται εισροές εν όψει του rebalancing λόγω της υποβάθμισης του Χ.Α. από τον οίκο FTSE. Πάντως, με το που βρέθηκε ο Γ.Δ. στη ζώνη των 580 (+2,5%) μονάδων βγήκαν κάποιες ρευστοποιήσεις αλλά και πάλι η αγορά διατηρεί σημαντικά κέρδη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,8% στις 576 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 55 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 85 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 2,5% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 158,5 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 6,5% στις 43,7 μονάδες.

 

Όπως φαίνεται πάντως η αγορά προεξοφλεί την συμφωνία με τους δανειστές, έστω κι αν αυτή τοποθετείται στις αρχές Μαΐου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ. Σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, τον Απρίλιο θα γίνει η μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και για το πώς η Αθήνα θα εκπληρώσει παράλληλα τους όρους του προγράμματος, και μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ, και προς τούτο είναι απαραίτητες πολύ δύσκολες αποφάσεις.

 

Στο ταμπλό, η ALPHA BANK ενισχύεται 5,3%, η ΕΘΝΙΚΗ γράφει +7%, η EUROBANK ενισχύεται 7,5% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ με +7,6%. Έχουν ήδη αλλάξει χέρια 38 εκατ. και 20 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα.

 

Ο ΟΠΑΠ κερδίζει 1,25%, ο ΟΤΕ +0,1%, η ΔΕΗ ενισχύεται 2,5%, κερδίζει πλέον έδαφος με +0,2% η Coca Cola HBC ενώ τα ΕΛΠΕ κερδίζουν2%.

Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύονται οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, JUMBO, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco.

Με απώλειες κινούνται οι ΤΙΤΑΝ, FOLLI FOLLIE, Grivalia, LAMDA.

 

Η αγορά βρίσκεται στην ευθεία για rebalancing και triple witching της Παρασκευής, εν μέσω «αξιολόγησης» και «προσφυγικού», με ενδιάμεσα τη Σύνοδο Κορυφής. Στο μέτωπο της «αξιολόγησης», η ελληνική πλευρά δείχνει να επείγεται για ένα γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης -με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για συμψηφισμούς με τους δανειστές, το Βερολίνο-, ενώ ανάλογη σπουδή δείχνουν και ορισμένοι από τους δανειστές. Αναμφίβολα μία ολοκλήρωση της αξιολόγησης (ή έστω μια πρώτης φάσης της) προεξοφλείται ήδη από τις αγορές.

 

Ήδη οι εισροές έχουν ξεκινήσει και θα κορυφωθούν έως τις 18 Μαρτίου. Οι εισροές λόγω FTSE και η αξιολόγηση που φαίνεται να έρχεται μαζί με τις συνακόλουθες θετικές κινήσεις της ΕΚΤ να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, δημιουργούν ράλι σε μετοχές και ομόλογα. 

Από το rebalancing λόγωτου FTSE αναμένονται εισροές από 200 έως 300 εκατ. δολάρια στους τίτλους JUMBO, ΤΙΤΑΝ, FOLLI FOLLIE, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και στο σύνολο των τραπεζών.

 

Κάποιοι αναλυτές σημείωναν ότι λόγω μεταβλητότητας, μεγάλων κερδών που έχουν προηγηθεί ή λόγω της μη αναβάθμισης από τον οίκο Fitch θα μπορούσε η αγορά να υποστεί μια διόρθωση, εν μέσω αξιολόγησης και προσφυγικού, προς τα επίπεδα των 520 μονάδων, αλλά για την ώρα το Χ.Α. «παλεύει» να ξεπεράσει το όριο των 580 μονάδων όπου και βρίσκεται μια κομβική για τη συνέχεια τεχνική ζώνη με επόμενο στόχος τις 600 και 620-630 μονάδες. Η αγορά φαίνεται να θέλει να δοκιμάσει για τέταρτη φορά να εξέλθει από το πτωτικό κανάλι τα τελευταία δύο χρόνια και μένει να φανεί αν μπορεί να το πράξει με τις υπάρχουσες συνθήκες ή χρειάζεται κάτι ακόμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:29 - 15 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.