ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Πώς προέκυψε το ετεροχρονισμένο... January Effect

09:01 - 16 Μαρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Πώς προέκυψε το ετεροχρονισμένο... January Effect
Η χρηματιστηριακή αγορά έχει περάσει για τα καλά πλέον από τη φάση της καθοδικής υπερβολής των 420 μονάδων σε εκείνη της μεγάλης… ευφορίας κοντά στις 580 μονάδες, χωρίς επί της ουσίας να υπάρχουν απτά αποτελέσματα, παρά μόνο προσδοκίες, που αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό ως αποτέλεσμα του βραχυπρόθεσμου κερδοσκοπικού παιχνιδιού των hedge funds.

Η προσδοκία στο μέτωπο της κρίσιμης αξιολόγησης που επιδιώκεται να κλείσει άμεσα, δημιούργησε πρόσφορο έδαφος ώστε ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει τις κρίσιμες αντιστάσεις που συναντά, ιδίως στην περιοχή των 580 μονάδων, στον δρόμο προς τις 600 και 620-630 μονάδες σε βραχυπρόθεσμο πάντα ορίζοντα.

Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν πως η άνοδος των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, ιδίως, αλλά και κάποιων blue chips, δευτερευόντως, δεν οφείλεται μόνο στο επικείμενο rebalancing αλλά και στα μεθοδικά πονταρίσματα ξένων χαρτοφυλακίων στην προοπτική της επίτευξης συμφωνίας για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τον τραπεζικό κλάδο θα ακολουθήσει η πλειονότητα των μετοχών που υπερπιέστηκαν μέχρι τα ιστορικά ελάχιστα του δείκτη (στα μέσα Φεβρουαρίου).

Δεν πέρασε απαρατήρητο βέβαια ότι με τις τράπεζες να βρίσκονται εσχάτως σε βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά και συγκεκριμένα επιθετικά χαρτοφυλάκια να ποντάρουν και στο rebelanacing, η μόχλευση διαχέεται από τον τραπεζικό και σε άλλους κλάδους-μετοχές.

Ο Μάρτιος, αν και ήδη βρισκόμαστε στο «μέσο του μήνα», και ο Απρίλιος είναι το διάστημα που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα τεθούν οι βάσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς σε οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και χρηματιστηριακό επίπεδο, χωρίς ωστόσο τίποτα να έχει ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον επισήμως και με… «υπογραφές».

Η προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέσα στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσει καταλυτικής σημασίας εξέλιξη για την οικονομία και το Χρηματιστήριο, παρότι η κρίσιμη δοκιμασία το επόμενο διάστημα θα είναι πρωτίστως πολιτική και θα αφορά τη διατήρηση της κυβερνητικής και κοινωνικής συνοχής ενόψει των σκληρών μέτρων στο δημοσιονομικό σκέλος της διαπραγμάτευσης και στο ασφαλιστικό.

Στις θετικές εκπλήξεις της διαπραγμάτευσης προστίθεται πλέον και το στοίχημα της μικρής ή μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους το καλοκαίρι, ως αντιστάθμισμα στα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να θεωρούν ότι διανοίγονται προοπτικές μιας σημαντικής ανατιμολόγησης του ρίσκου στην αγορά μεσοπρόθεσμα.

Από μόνη της η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι συνδεδεμένη με τη σημαντική απόφαση επαναφοράς της εξαίρεσης αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο στην ΕΚΤ, που θα λειτουργήσει θετικά στους ισολογισμούς των τραπεζών, αντικαθιστώντας τον ακριβό δανεισμό του ELA, ενώ η έναρξη συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους ανοίγει δρόμο για την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως από το καλοκαίρι.

Αυτό, με τη σειρά του, αναμένεται να επηρεάσει θετικά και το risk premium των ελληνικών μετοχών, που παραμένει στα ύψη, με αποτέλεσμα οι τιμές-στόχοι που δίνονται από τους αναλυτές να υπολείπονται κατά 40%-60% των αντίστοιχων δίκαιων αποτιμήσεων ομοειδών επιχειρήσεων του εξωτερικού.

Ένα ερώτημα είναι τι και σε ποιο βαθμό έχει ήδη προεξοφληθεί στη χρηματιστηριακή αγορά μετά την άνοδο του Γενικού Δείκτη ως και κατά 37% και τον υπερδιπλασιασμό των αποτιμήσεων στις τράπεζες αλλά και στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου που υποχώρησε κάτω από το 9% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2016.

Υπό το πρίσμα αυτό, δεδομένων και των ισχυρών αντιστάσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το Χ.Α. καθώς αναμετριέται πλέον με τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών που έχει αποδειχθεί αδιαπέραστο τείχος έξι φορές τα τελευταία δύο χρόνια, δεν αποκλείεται οι προσεχείς συνεδριάσεις να δώσουν αφορμές διόρθωσης στην αγορά της Αθήνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανοδική κίνηση των τιμών έχει ολοκληρωθεί. Στηρίξεις υπάρχουν χαμηλότερα στις 540, 520-500 μονάδες, επίπεδα μέχρι τα οποία οι αναλυτές θεωρούν ότι… «επιτρέπεται η διόρθωση δίχως να διακυβευτούν τα κεκτημένα, ήτοι η τάση και η ανοδική αναστροφή».

Σημειώνεται ότι η εβδομάδα έχει διάφορες διεργασίες και ζυμώσεις, από ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων μέχρι αποφάσεις Κεντρικών Τραπεζών, από Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό έως διαπραγματεύσεις με θεσμούς για την αξιολόγηση, από rebalancing λόγω FTSE έως triple witching στο ΧΠΑ, με την αγορά να περιμένει σήμα από τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και να επιχειρεί να «αφουγκραστεί» τον απόηχο των εξελίξεων στη Γερμανία (τοπικές εκλογές, χτύπημα στο Βερολίνο), της αποχώρησης ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, τις κινήσεις της FED κ.λπ. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:22 - 16 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.