ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ανοδικό γύρισμα στο ταμπλό(upd)

16:23 - 21 Απρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Ανοδικό γύρισμα στο ταμπλό(upd)
Αν και αρχικά η αγορά έδειξε μια διάθεση να κρατήσει τα χτεσινά επίπεδα των 582 μονάδων, σταδιακά άρχισε να χάνει στροφές και βρέθηκε κάτω από τις 580 μονάδες στον απόηχο των ανακοινώσεων της Eurostat για την πορεία του προϋπολογισμού το 2015, και ειδικά στο σημείο που αναφέρεται το πρωτογενές αποτέλεσμα του ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης. Ωστόσο, οι κυβερνητικές διαρροές ότι βγήκε... σχεδόν λευκός καπνός στη διαπραγμάτευση οδήγησαν την αγορά σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,7%, στις 586 μονάδες και άνω.

Αν και τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κάνουν λόγο για πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 3,4%, ή 6 δισ. το 2015, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, σε όρους όμως μνημονίου. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι υπάρχει διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των στοιχείων σε όρους μνημονίου, καθώς αφαιρούνται ορισμένες δαπάνες, όπως εκείνες για στήριξη των τραπεζών, μεταφορά εσόδων από κεντρικές τράπεζες, δοσοληψίες για τις αποκρατικοποιήσεις κλπ).

 

Μπορεί η καλύτερη αυτή επίδοση να δίνει το πλεονέκτημα στην κυβέρνηση να περιορίσει το νέο πακέτο μέτρων, όμως τα επιμέρους στοιχεία, ειδικά εκείνα που δείχνουν σημαντική αύξηση των δαπανών στα 97,4 δισ. ευρώ, έχει προβληματίσει την αγορά.

 

H ALPHA BANK έχασε τα αρχικά κέρδη της και είναι «στα ίσια», η ΕΘΝΙΚΗ χάνει 1,9%, η EUROBANK υποχωρεί 1,6% ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ γράφει -2,5%.

Ο ΟΠΑΠ χάνει 1,76%, ο ΟΤΕ υποχωρεί 0,25%, η ΔΕΗ κινείται με -0,35% ενώ η Coca Cola HBC υποχωρεί 1,6%.

Με απώλειες κινούνται οι ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI FOLLIE, ΕΧΑΕ, VIOHALCO, ΕΥΔΑΠ, LAMDA, GRIVALIA.

Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύονται οι  ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, JUMBO, ΟΛΠ.

 

Η αγορά κρατά μικρό καλάθι και για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ανησυχώντας προφανώς για τη δυστοκία που υπάρχει σε μείζονα ζητήματα. Άλλωστε, και στις χθεσινές διαπραγματεύσεις δεν είχαμε κάποια ουσιαστική πρόοδο, παρά τα θετικά μηνύματα που εξέπεμψε η κυβέρνηση.

Κοινή εκτίμηση επαγγελματιών της αγοράς και αναλυτών είναι πως μόνο με αφορμή έναν σημαντικό καταλύτη θα προσελκύονταν άμεσα επιπλέον ρευστότητα, συναλλαγές και είσοδο νέων traders στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, με κίνηση του Γ.Δ. προς τις 600 ή 630 μονάδες. 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:23 - 21 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.