ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Κινήσεις προεξόφλησης από τους traders

08:25 - 05 Μαϊ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Κινήσεις προεξόφλησης από τους traders
Παράταση στην αγωνία αλλά και μια ακόμα μικρή πίστωση χρόνου για την πορεία των διαπραγματεύσεων επικρατεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο που αναμένει επί... μήνες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η υπέρβαση, πρόσφατα, των 600 μονάδων στον απόηχο των, πρόωρων, κυβερνητικών δηλώσεων περί ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ήταν ενδεικτική των διαθέσεων της αγοράς, με τους brokers να ευελπιστούν ότι το εύρος του ράλι που έχει ξεκινήσει από το χαμηλό των 420 μονάδων και παγιώθηκε με το «πέρασμα» άνω των 520-540 μονάδων, μπορεί να δώσει τιμές πέριξ της ζώνης των 630-640 μονάδων, εάν βέβαια δεν έχουμε νέες αναταράξεις, καθυστερήσεις και ανατροπές.

Πάντως, ο πήχης με ορίζοντα το Eurogroup εξακολουθεί να μην είναι σε υψηλά επίπεδα, με αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης, με ανοιχτά ζητήματα, με τη στάση του Βερολίνου να αποτελεί «γρίφο» και του ΔΝΤ μια «δύσκολη εξίσωση», αν και η κυβέρνηση, που ξορκίζει τη νομοθέτηση των επιπλέον προληπτικών μέτρων, ποντάρει στα καλύτερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat και στην δεδομένη πρόθεση των ευρωπαϊκών θεσμών να «κλείσει» το θέμα, ίσως όμως προς το τέλος του μήνα…

Άλλωστε, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, όχι μόνον για να υπάρξει επαρκές περιθώριο έως την εκταμίευση δόσεων πριν το ορόσημο του Ιουνίου, αλλά και γιατί στο προσκήνιο έρχεται δυναμικά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία για το Brexit.

Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρουν πως η αγορά δεν αποκλείεται να έχει μεταβλητότητα προσεχώς, πάντα θα φοβάται μήπως ξαναζήσει στιγμές από το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015, πλην όμως, για την ώρα δίνει πίστωση χρόνου και ποντάρει ακόμα στο θετικό σενάριο, δηλαδή στην ολοκλήρωση της αξιόλογης, έστω και σε επόμενη φάση μέσα στον Μάιο.

Η ολοκλήρωση της τρέσουσας αξιολόγησης και το «ξεφούσκωμα» του πολιτικού ρίσκου αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για αντιστροφή της σημερινής εικόνας και επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακολούθως, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα προσδώσει νέα δυναμική στο ταμπλό και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές. Σε αντίθετη περίπτωση, ένα αδιέξοδο στην πορεία των συζητήσεων θα προκαλέσει τεράστια ζημία και θα φέρει ξανά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος και τον περυσινό εφιάλτη της παραμονής ή μη στην Ευρωζώνη.

Χτες πάντως, στην αγορά παρατηρήθηκαν ανοδικές κινήσεις προεξόφλησης με ορίζοντα το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας (και σε δεύτερο χρόνο το τακτικό της 24ης), με τους traders να εκτιμούν ακόμη ως επικρατέστερο ενδεχόμενο αυτό της επίτευξης συμφωνίας δανειστών - ελληνικής πλευράς.

Ο Γενικός Δείκτης ύστερα από ένα τετραήμερο ράλι που τον οδήγησε στα επίπεδα των 607 μονάδων ενδοσυνεδριακά, βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 583 μονάδες πριν χτες ανακτήσει έδαφος. υποχωρήσει κατά 4%, στις 583 μονάδες. Το εύρος τιμών εν προκειμένω για τον ΓΔ είναι λίγο ως πολύ γνωστό, καθώς ως άνω όριο υπολογίζονται οι 610 μονάδες και ως χαμηλό οι 540 μονάδες. Στηρίξεις υπάρχουν στις 570 και μετά στις 536-550, ενώ οι αγοραστές ελπίζουν ότι η ανοδική κίνηση θα συνεχιστεί προς τα επίπεδα πάνω από τις 630 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.