ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα νέα "στοιχήματα" στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τα καλά πονταρίσματα

10:03 - 19 Ιουλ 2017 | Σχόλια Αγοράς
Τα νέα "στοιχήματα" στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τα καλά πονταρίσματα
(Αναδημοσίευση από το περιοδικό Reporter που κυκλοφόρησε με το Πρώτο Θέμα την Κυριακή 9 Ιουλίου) της Μαρίας Μιχάλη Το αφήγημα στην ελληνική οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια είναι σταθερό: καθυστέρηση της αξιολόγησης, ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η οικονομία και η αγορά περνούν το μισό τους χρόνο επουλώνοντας τις πληγές που άφησε το άλλο μισό των καθυστερήσεων και των ατυχών πολιτικών χειρισμών. Τώρα, έπειτα από άλλη μια πολύμηνη διαπραγμάτευση που κράτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια παρατεταμένη στάση αναμονής, στην αγορά υπάρχει για άλλη μια φορά ελπίδα για υψηλότερα επίπεδα. Παρότι η συμφωνία δεν του έδωσε αυτό που περίμενε, δηλαδή ικανοποιητική συμφωνία για ρύθμιση του χρέους, ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ και προοπτικές για έξοδο στις αγορές, το Χ.Α. δείχνει να βλέπει το ποτήρι… μισογεμάτο.

Ο Γενικός Δείκτης από την αρχή της χρονιάς βρίσκεται στο +28% έχοντας κινηθεί από τις 650 μονάδες στα επίπεδα των 820, ενώ παράλληλα αρκετά blue chips καταγράφουν διψήφιες αποδόσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 70%! Βέβαια, όλη τη διαφορά την έχουν κάνει οι τελευταίοι δυόμιση μήνες του εξαμήνου, δηλαδή από την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας κι έπειτα. Πράγματι, το ράλι που ξεκίνησε από τις 670 μονάδες στις 24 Απριλίου, κατέστησε το πρώτο εξάμηνο του 2017 το καλύτερο πρώτο μισό έτους από το 1999!

 

Γεγονός είναι ότι το μόνο που κέρδισε το Χρηματιστήριο Αθηνών από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι η αναμενόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, εξελίξεις δηλαδή που εν πολλοίς είχαν προεξοφληθεί από την εγχώρια αγορά και είχαν ήδη ενσωματωθεί στα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, το γεγονός ότι έφυγε μια μεγάλη εκκρεμότητα και ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος που κρατούσαν στάσιμη την οικονομία, αποτιμάται θετικά από τους επενδυτές.

 

Οι αναλυτές βλέπουν συνέχιση της ανοδικής τάσης, αλλά μέχρι ενός σημείου, καθώς οι διορατικοί παίκτες χρειάζονται σημαντικότερους καταλύτες για να οδηγήσουν τους δείκτες πιο ψηλά. Εφόσον δεν υπάρξουν εξελίξεις στα πεδία του χρέους και του QE, οι καταλύτες αυτοί θα έρθουν από τις ουσιαστικές επενέργειες της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στην οικονομία. Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεις, σταθερότητα στο επίπεδο ρίσκου της χώρας, επιχειρηματικές συμφωνίες με μεγάλα κεφάλαια είναι μερικές από αυτές, ενώ ορισμένοι αναλυτές προσδοκούν και βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές.

 

Ήδη στην οικονομία της χώρας αρχίζουν να φαίνονται σημάδια... αφύπνισης, με επιχειρηματικές συμφωνίες (Εθνική Ασφαλιστική, Hilton, Athens Ledra κ.α.), εκδόσεις ομολόγων από εταιρείες (Μυτιληναίος, Συστήματα Sunlight κ.α.), μετοχικές αναδιατάξεις, ξεμπλοκάρισμα project όπως στο Ελληνικό κ.α.

Εν μέσω αυτής της έστω και αρχικής κινητικότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να προσπαθεί να διανύσει λίγο ακόμα δρόμο προς τα επάνω, με στηρίγματα τις μετοχές που το κράτησαν όρθιο το προηγούμενο διάστημα. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτούν τα μη τραπεζικά blue chips που έχουν ήδη δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αποτελώντας στήριγμα στις συνεδριάσεις που οι τράπεζες δέχονται πιέσεις. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει πάντα αισθητήρας της τάσης, με ορισμένους αναλυτές όμως να παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει εξελίξεων στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και πιο μακροπρόθεσμα πιθανών νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα δείξουν τα stress tests του 2018.

 

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται να "ξυπνά" το ενδιαφέρον και για μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που δείχνει δραστηριοποίηση εκ νέου των εγχώριων παικτών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το υπόλοιπο του 2017 θα είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα περίοδος καθώς θα κρίνει το αν η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να διαχειριστεί τις δανειακές της ανάγκες από τα μέσα του επόμενου έτους που λήγει το πρόγραμμα. Στην πορεία αυτή, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα αποτελέσουν αξιόπιστο δείκτη προόδου ή στασιμότητας.

 

Ας δούμε όμως τι λένε οι ειδικοί…

 

Tι να περιμένουμε το Β εξάμηνο του 2017;

 

του Dr. Πάνου Δάντη,

CEO της Alfa Alliance ltd

 

Το κλείσιμο της Β αξιολόγησης του 3ου μνημονίου έφερε μια ηρεμία στην πραγματική οικονομία που ήταν απαραίτητη και μια σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης. Αυτή η εξέλιξη προεξοφλήθηκε απο τον ΓΔ με το ανοδικό κύμα που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016, ένα χρόνο πριν!


Για το υπόλοιπο του έτους αναμένουμε συνέχιση της ανοδικής κίνησης καθώς κυματικά είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του κύματος 3 της ανοδικής κίνησης απο τα ιστορικά χαμηλά και στην συνέχεια, πιθανότατα στα μέσα φθινοπώρου , μια διόρθωση της τρέχουσας ανόδου.


Τεχνικά ο ΓΔ είναι πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών άρα σε κυκλικό (ή secular;;) bull market ( όσο και αν φαίνεται εξωφρενικό σε πολλούς αυτό) , κατι που επιβεβαιώνεται από τον golden cross σχηματισμό (ο ΚΜΟ50 ημερών έχει διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ200 ημερών - η μπλε την μαύρη γραμμή), ο MACD μόλις έχει δώσει ανοδικό σήμα, ενώ ο σχηματισμός αντιστροφής reverse H&S δίνει στόχο τις 1020 περίπου μόνάδες (πράσινη γραμμή)! Σε εκείνα τα επίπεδα που αποτελούν και το 61,8 της διόρθωσης του τελευταίου κυκλικού bear market ( απο το 2014) είναι και το πιο πιθανο σημείο της κορυφής και της αρχής της διόρθωσης που αναφέραμε πιο πάνω.


Σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν διόρθωσε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας τα οποία παραμένουν πολλά και δύσκολα απλά έδωσε χώρο και χρόνο για “ανάσες".. Το πρόβλημα του χρέους είναι πολύ σημαντικό αλλά σημαντικότερη είναι η ανδιάρθωση της οικονομίας και η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, η δημιουργία φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος ώστε μια αύξηση των επενδύσεων να φέρει μείωση της ανεργίας, αύξηση του ΑΕΠ και τελικά την πολυποθητη ανάκαμψη (έως εκτόξευση) της ελληνικής οικονομίας κάτι που είναι απαραίτητο. Τότε θα δούμε και "κούρεμα" του χρέους , τουλάχιστον σε όρους NPV, που είναι και το ζητούμενο απο τους πολιτικούς.


Οι μετοχές με τις καλύτερες προοπτικές είναι αυτές που "βοήθησαν" τον ΓΔ να φτάσει στα σημερινά επίπεδα και ειδαν τα χαμηλά τους το 2012 και έχουν διεθνή χαρακτήρα ..δηλαδή ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ, ΦΦΦΓΚΡΠ ,ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΚ , η ΑΡΑΙΓ που θα ευνοηθεί απο την αύξηση του τουρισμού, ο ΟΠΑΠ που αποτελει cash cow και οι ΔΕΗ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, που θα πουληθούν τελικά αλλα και γιατί είναι κορυφαία utilities. Και οι τράπεζες γιατί καποια στιγμή πρέπει να κερδίσουν και όσοι μπηκαν στις ΑΜΚ αλλά και γιατι αργά μεν αλλά σταθερά η οικονομία θα βγεί από την ύφεση.

 

Η αγορά θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα

 

του Σέργιου Μελαχροινού

Χρηματιστηριακού αναλυτή

 

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ουσιαστικά απομάκρυνε τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο από την ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων. Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και το αποτέλεσμά της δεν αποτέλεσε θετική έκπληξη για την αγορά. Άρα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι αποφύγαμε ένα sell off τίτλων και θεωρούμε ότι η αγορά μπορεί να διατήρηση τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

 

Όταν μιλάμε για το ελληνικό χρηματιστήριο πρέπει να βλέπουμε την αγορά ως δύο βασικά διαφορετικά «τμήματα». Αρχικά έχουμε τις τραπεζικές μετοχές που δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα τρέχοντα επίπεδα τιμών τους με αυτά του 2014 ή του 2009 καθώς λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων έχουν γίνει πολλαπλές εταιρικές πράξεις και απομειώσεις των θέσεων των παλιών μετόχων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα επίπεδα των δεικτών με αυτά προ του καλοκαιριού του 2013. Η τύχη των τραπεζικών μετοχών δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει καθώς ουδείς γνωρίζει τί κεφαλαιακές ανάγκες θα προκύψουν από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και ύστερα από τα stress tests του 2018.

 

Το βασικό τμήμα των ελληνικών μετοχών που οδήγησαν το δείκτη στις 800 περίπου μονάδες είναι οι μη τραπεζικές εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης με δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Ορισμένες από αυτές βρίσκονται σε επίπεδα τιμών προ κρίσης (πχ. Motor Oil , Jumbo , Aegean ) ενώ άλλες δείχνουν ικανές να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία αρκεί ο κίνδυνος της χώρας να μην αυξηθεί. Τυχών βραχυπρόθεσμες συγκυριακές διορθώσεις των τιμών αυτών των μετοχών μέχρι τώρα αποδείχθηκαν καλές ευκαιρίες. Από τους κλάδους που αξίζουν ιδιαίτερα την προσοχής μας ξεχωρίζει αυτός της ενέργειας.

 

Η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων

 

του Χρήστου Αλωνιστιώτη

Chief Market Strategist

της Delta Forex Group


Η απόφαση του Eurogroup επιβεβαίωσε πλήρως το σενάριο το οποίο προεξοφλούσαν εδώ και μήνες οι αγορές ομολόγων και το Χρηματιστήριο. Οι τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών είναι σημαντικά αυξημένες κατά τους τελευταίους μήνες και αυτό είναι ο καλύτερος οδηγός για το μέλλον.
Το αποτέλεσμα του Eurogroup πρέπει να αναλυθεί από πολλές πλευρές, αλλά όσον αφορά το πάγωμα των επιτοκίων και την επέκταση της αποπληρωμής των ομολόγων, καλό θα είναι να υιοθετήσουμε την άποψη του πλέον ειδικού, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος ελληνικών ομολόγων. Της Japonica Partners. Σύμφωνα με αυτή, οι δυο παραπάνω εξελίξεις, ισοδυναμούν με μείωση του χρέους κατά 8% του ΑΕΠ.


Οι αγορές θα εστιάζουν πάντοτε στους αριθμούς και η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να εμφανίζει τα στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον.
Ξένα κεφάλαια κάνουν “ουρά” για είσοδο στην ελληνική οικονομία και τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις μεγάλων επενδύσεων. Η υψηλή φορολογία δεν είναι ζητούμενο πρώτης προτεραιότητας, για τους ξένους επενδυτές. Η συζήτηση για μείωση της φορολογίας θα είναι κάτι που θα έρθει στο άμεσο μέλλον και θα οδηγήσει σε επιβράβευση όλων αυτών που αποφάσισαν να επενδύσουν σε ένα αποκρουστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.


Οι επενδυτές γνωρίζουν εκ των προτέρων όλα όσα τους είναι χρήσιμα. Αγόραζαν ομόλογα γιατί ήξεραν ότι θα κλείσει η αξιολόγηση. Επενδύουν στην Ελλάδα γιατί ξέρουν ότι τα assets θα ανατιμηθούν ταχύτατα και θα υπάρξουν και άλλες διευκολύνσεις, όπως η φορολογία.

 

Η εμπιστοσύνη προς την οικονομία δεν φαίνεται μόνο από τους ξένους επενδυτές αλλά και από τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες τολμούν να ζητούν κεφάλαια μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων. Οι χαμηλές αποδόσεις των εκδόσεων αυτών, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αποτελούν προάγγελο γενικότερης μείωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ένδειξη ότι η αβεβαιότητα έχει μειωθεί σημαντικά.

 

Μετά από χρόνια, οι τράπεζες αναμένεται να προσπαθήσουν να δανεισθούν μέσα από την έκδοση νέων ομολογιών. Η εισροή φρέσκου χρήματος σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή ένεση που θα προέλθει από την πώληση των “κόκκινων” δανείων και την πώληση των non core assets, θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα των τραπεζών οι οποίες θα βρεθούν σε ισχυρή θέση, για πρώτη φορά από το 2008.


Οι εξελίξεις στις τράπεζες θα αποτελέσουν το μονοπάτι μέσα από την οποία θα υπάρξει και νέα σημαντική αυτή τη φορά, χαλάρωση στα capital controls. Ήδη, χωρίς να έχει γίνει τίποτα από τα παραπάνω, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκαν και νέες επιστροφές κεφαλαίων στις τράπεζες. Το κρίσιμο νούμερο είναι η προσέγγιση των $150-$160 δισ.

 

Οι τράπεζες θα αποτελέσουν ένα σημαντικό επενδυτικό story το οποίο από εδώ και στο εξής θα είναι όλο και λιγότερο επικίνδυνο. Στη συνέχεια, εταιρίες οι οποίες θα έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στο project του Ελληνικού, θα αποτελέσουν σπουδαία επενδυτική επιλογή.

 

Στο επίκεντρο οι προεκτάσεις της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

 

του Βασίλη Κοσμά,

Chief Investment Strategist 

της Hellenic Asset Management

 

H επιτυχής ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, που για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτέλεσε θύλακα αβεβαιότητας και ανησυχίας, συνιστά ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Η πρόσφατη ανοδική κίνηση των ελληνικών μετοχών και ομολόγων, ήδη σε κάποιο βαθμό αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της ψυχολογίας. Ωστόσο, ο θετικός αντίκτυπος των γεγονότων απέχει πολύ από το να εξαντληθεί σε αυτή την κίνηση.

 

Το κλείσιμο της αξιολόγησης και, κυρίως, οι ουσιαστικές προεκτάσεις της (μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, πιο φιλικές στους επενδυτές αντιλήψεις, μείωση του risk premium της χώρας κτλ), ανοίγουν το δρόμο να δουν εκ νέου οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές την Ελλάδα και να αναζητήσουν ευκαιρίες, επιχειρηματικές για τους ίδιους, αναπτυξιακές για τη χώρα. Ήδη, μεγάλες και μικρότερες συμφωνίες (Εθνική Ασφαλιστική, Hilton, Athens Ledra, μεταξύ πολλών άλλων) επιβεβαιώνουν το ενεργό παρόν μεγάλων και πολύ σοβαρών επιχειρηματικών κεφαλαίων που προτίθενται να επενδύσουν μακροπρόθεσμα.

 

Σε αυτή τη διάσταση, και με την μάλλον προφανή προϋπόθεση να μην υπάρξουν εγχώριες καθυστερήσεις, παλινωδίες ή ανατροπές στην παρούσα θετική ορμή της επικαιρότητας, οι ελληνικές κινητές αξίες (μετοχές και ομόλογα) θα μπορούσαν να ανταμείψουν περαιτέρω τους επενδυτές. Στο χρηματιστήριο υπάρχει πλήθος μικρών και μεσαίων εταιριών που σε όρους αποτίμησης είναι, αντικειμενικά, ελκυστικές. Ωστόσο, η πολύ χαμηλή ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα δεν επιτρέπει ακόμη σε μεγάλα κεφάλαια να τοποθετηθούν, και συνεπώς οι μετοχές των εταιριών αυτών θα έρθουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την πάροδο του χρόνου, όταν αποκατασταθεί η ρευστότητα.

 

Στη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση ωστόσο που τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, είναι πιθανό το ενδιαφέρον να εκδηλωθεί σύντομα. Μετοχές εταιριών, όπως ενδεικτικά μεταξύ άλλων, ο ΟΤΕ, η ΕΧΑΕ, η Lamda Development, τα Πλαστικά Θράκης και το Πλαίσιο που, είτε η αποτίμησή τους είναι εμφανώς ελκυστική συγκρινόμενη με τις διεθνείς ομοειδείς επιχειρήσεις, είτε έχουν ιδιαίτερες προοπτικές λόγω των δικών τους επιμέρους εξελίξεων αποτελούν αξιόλογες επενδυτικές προτάσεις. Ακόμη και στον τραπεζικό κλάδο όπου η ορατότητα παραμένει σε πολλά θέματα χαμηλή, πιθανώς θα αρχίσουν να αναδεικνύονται ορισμένες πτυχές (ενεργή διαχείριση NPLs, πώληση θυγατρικών, αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων) που θα αποκαταστήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει ως επενδυτική επιλογή.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:15 - 19 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.