ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ

19:55 - 11 Σεπ 2019 | Σχόλια Αγοράς
Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ
Η ομιλία του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ καθορίζει τις διεθνείς αγορές και στη σημερινή συνεδρίαση, οι οποίες διατηρούν μια ήπια ανοδική στάση. Η συνεδρίαση και η ομιλία που θα ακολουθήσει αναμένεται να εστιαστεί στη μείωση των επιτοκίων και στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα είναι η τελευταία για τον «Super Mario», όπως αποκαλούν τον Μάριο Ντράγκι, πριν αποχωρήσει από την ηγεσία της ΕΚΤ και τα ηνία αναλάβει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,74% στις 12.359 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε κατά 0,96% στις 7.338 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,44% στις 5.618 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ισπανικός IBEX έχασε 0,21% στις 9.059 μονάδες, ενώ ο ιταλικός MIB έκλεισε οριακά ανοδικά στις 21.891 μονάδες.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης την Πέμπτη, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Μάλιστα, η αναθεωρημένη πρόβλεψη της ΕΚΤ για την ανάπτυξη δεν αναμένεται να βρίσκεται πολύ πάνω από το 1% τη φετινή και την επόμενη χρονιά, όπως σημείωσαν οι πηγές. 

Οι προβλέψεις καταδεικνύουν ότι ακόμα και με έναν νέο γύρο τόνωσης η κεντρική τράπεζα θα δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό με τις πηγές να επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί αλλά με αργό ρυθμό, κυρίως, λόγω της πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης.

Τι αναμένει η αγορά

Πέντε βασικά ερωτήματα αναφορικά με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένει να απαντηθούν η αγορά, όπως μεταδίδει το Reuters:

1. Πόσο θα υποχωρήσουν τα επιτόκια;

Η ΕΚΤ τείνει στην ανακοίνωση ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει μία μείωση των επιτοκίων, μία ενισχυμένη δέσμευσή της για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μία αποζημίωση των τραπεζών για τις παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων, δήλωσαν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα. Το ελάχιστο που περιμένουν οι αγορές είναι μία μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,50% που θα είναι η πρώτη από το 2016. Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν μία μείωση του επιτοκίου αυτού κατά 20 μονάδες βάσης. Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει την κατεύθυνση που δίνει για τη μελλοντική πολιτική της για να προαναγγείλει μία επιπλέον μείωση τους επόμενους μήνες. Οι αγορές αναμένουν μία συνολική μείωση κατά 35 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2020.

2. Θα αρχίσει και πάλι το QE (τις αγορές ομολόγων) η ΕΚΤ;

Σχεδόν το 90% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την επιστροφή στην ποσοτική χαλάρωση, αρχής γενομένης με μηνιαίες αγορές στοιχείων ενεργητικού ύψους 30 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο. Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό θα συνοδευθεί από αλλαγές στους κανόνες της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων, δεδομένης της ανεπάρκειας επιλέξιμων τίτλων. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο του 33% που έχει θέσει για το ποσοστό των ομολόγων μίας χώρας που μπορεί να αγοράσει. Αν και δεν αναμένεται, οποιαδήποτε ένδειξη ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να αγοράζει μετοχές ή τραπεζικά ομόλογα θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη. Υπάρχει ενδεχόμενο να απογοητευθούν οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν πάρει, με τις πολύ αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων, ισχυρές θέσεις για μεγάλη στήριξη από την ΕΚΤ. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ένα νέο QE, ύψους τουλάχιστον 600 δισ. ευρώ, για να αυξηθούν σημαντικά οι πληθωριστικές προσδοκίες. Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν την επανέναρξη των αγορών ομολόγων, αλλά η αντίθεση από την πλευρά της Βόρειας Ευρώπης περιπλέκει το ζήτημα. Ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο Βιλερουά ντε Γκαλό, ο Κλάας Κνοτ και η Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ έχουν υποβαθμίσει την ανάγκη ενός νέου QE.

3. Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα;

Μετά τη μείωση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ και τη διοχέτευση 2,6 τρισ. ευρώ φθηνού χρήματος στην οικονομία από το 2015, ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι κοντά στο 2%, και η ανάπτυξη υποτονική. Οι πληθωριστικές προσδοκίες υποδηλώνουν ότι ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό δεν θα επιτυγχάνεται επί χρόνια. Δεν υπάρχει, συνεπώς, απορία ότι πολλοί στην αγορά αμφισβητούν αν η επιπλέον στήριξη θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάνω από το 80% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters πρόσφατα ήταν επιφυλακτικοί για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να επηρεάσει τον πληθωρισμό.

4. Τι θα γίνει με τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό;

Τον Ιούλιο, ο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μία νέα ερμηνεία του στόχου για τον πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ως στόχο έναν πληθωρισμό "κοντά αλλά κάτω" από το 2% επί 16 χρόνια. Στην ομιλία του στη Σίντρα τον Ιούνιο και εκ νέου τον Ιούλιο, ο Ντράγκι έκανε λόγο για συμμετρία - μία αναφορά στο ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από το 2% και στη συνέχεια να παραμείνει εκεί.

5. Είναι πιθανή η λήψη μέτρων από την ΕΚΤ που θα βοηθήσουν τις τράπεζες;

Ναι. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξει ένα κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων για να μειωθεί το πλήγμα από τα πολύ αρνητικά επιτόκια. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο. Η κλιμάκωση του επιτοκίου σημαίνει ότι η ΕΚΤ περιορίζει το ποσοστό της υπερβάλλουσας ρευστότητας που υπόκειται στο επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο σήμερα είναι -0,40%. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα - δηλαδή τα διαθέσιμα των τραπεζών εκτός των υποχρεωτικών - ανέρχεται σε περίπου 1,2 τρισ. ευρώ ή το 10% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Nomura. Αυτό σημαίνει ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν σημαντικό κόστος για τις τράπεζες. Η θέσπιση, όμως, ενός κλιμακωτού επιτοκίου καταθέσεων δεν είναι χωρίς περιπλοκές και δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα κλιμακωτά επιτόκια θα ελαφρύνουν την πίεση στις τράπεζες. Το δεύτερο μέτρο που θα μπορούσε να πάρει η ΕΚΤ, ενδεχομένως σε συνδυασμό με το πρώτο, είναι να ενισχύσει τους όρους για τον τρίτο γύρο φθηνών πολυετών δανείων που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος.

Στα μάκρο της ημέρας, στη Μεγάλη Βρετανία το κόμμα των Συντηρητικών διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με την χώρα να οδεύει πιθανόν σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο του Brexit.

Η Ισπανία βαδίζει και αυτή σε χνάρια εκλογών μετά και τη χθεσινή, δεύτερη αποτυχημένη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Podemos για τη δυνατότητα άρσης του κυβερνητικού αδιεξόδου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.