ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HSBC: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο Κύριο

12:31 - 19 Νοε 2019 | Σχόλια Αγοράς
HSBC: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει κινηθεί καλά φέτος, αλλά έχει ακόμα δρόμο, όπως αναφέρει η HSBC. Η μακροοικονομική ιστορία της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά με μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση στο τιμόνι, ενώ ειδικοί παράγοντες που σχετίζονται με τις μετοχές, όπως οι αποτιμήσεις, τα κέρδη και η ρευστότητα προσθέτουν στα θετικά επιχειρήματα κατά τη γνώμη του οίκου.

Θετικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν θετική επίπτωση στο χρηματιστήριο εκτιμά η HSBC. Οι πολλαπλασιαστές που στηρίζονται στην κερδοφορία δεν είναι «φθηνοί», αλλά η βάση κερδοφορίας είναι χαμηλή και, σύμφωνα με τον οίκο, έχει περιθώριο ισχυρής βελτίωσης.

Όπως αναφέρει η HSBC, ο πιο καλός τρόπος να «παίξεις» στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι τράπεζες, ενώ εκτιμά ότι το ΧΑ θα συνεχίσει να εκπλήσσεται θετικά από την μεταρρυθμιστική ατζέντα με αναβαθμίσεις επί τα βελτίω για τα μακροοικονομικά και τις τράπεζες.

Αναβάθμιση της Ελλάδας σε overweight

Σε αναβάθμιση της σύστασης για Ελλάδα σε overweight από neutral προχωρά η HSBC, μία μέρα μετά την αναβάθμιση της σύστασης για τις ελληνικές τράπεζες σε "buy". Ο οίκος υποβαθμίζει παράλληλα την Αίγυπτο σε neutral από overweight, σημειώνοντας ότι από μακροοικονομικής πλευράς, οι δύο οικονομίες κινούνται πλέον σε αντίστροφες τροχιές. 

Σύμφωνα με την HSBC, στην Ελλάδα η εκλογή φιλικής προς το επιχειρείν κυβέρνησης αλλά και η επιτάχυνση της ανάπτυξης δείχνουν να βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που ενισχύει τις προοπτικές και για το χρηματιστήριο.

Το Ρ/Ε της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στο 15,4, πολύ υψηλότερα του 10,8 για την Αίγυπτο, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2019. Ωστόσο, η κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών αναθεωρείται συνεχώς σε υψηλότερα επίπεδα, τη στιγμή που οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν κατρακυλήσει σε νέα χαμηλά στο 1,5%, με το 10ετές της Αιγύπτου στο 14%.

Ως εκ τούτου, τα πραγματικά επιτόκια, με βάση και τον πληθωρισμό, διαμορφώνονται στο 2,2% και 10,9% αντίστοιχα. Αυτό οδηγεί σε μείωση του σχετικού κόστους κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.