ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Η Όμικρον προκάλεσε κύμα πωλήσεων-Πλήγμα €900 εκατ. στην κεφαλαιοποίηση Κύριο

19:05 - 20 Δεκ 2021 | Σχόλια Αγοράς
Χρηματιστήριο: Η Όμικρον προκάλεσε κύμα πωλήσεων-Πλήγμα €900 εκατ. στην κεφαλαιοποίηση
Συνολικά 900 εκατ. ευρώ έχασε σήμερα η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου και υποχώρησε στα 64,875 δις ευρώ, λόγω των ισχυρών αναταράξεων που επικράτησαν από το πρωι στις ασιατικές αγορές και στη συνέχεια στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

H μετάλλαξη Omicron προκάλεσε κύμα πωλήσεων και στην Αθήνα που αποτελεί και τη πιο αδύναμη αγορά της ευρωζώνης. Ο γενικός δείκτης έφθασε να βυθίζεται μέχρι και 2,48% στις 865,49 μονάδες  για να περιοριστούν οι απώλειες στη λήξη των συναλλαγών και τελικά ο βασικός δείκτης να διαμορφωθεί στις 876,93 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,19%. Ο τζίρος ανήλθε στα 43,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,13 εκατ. τεμάχια

Η ανησυχία για  την εξάπλωση των κρουσμάτων από την μετάλλαξη Omicron, που αναγκάζει όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να εντείνουν τα μέτρα περιορισμού δημιουργούν επενδυτικό φόβο ενώ αρνητικά  επιδρά και η αύξηση του ενεργειακού κόστους και λόγω καιρικών συνθηκών, με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν.

Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές στην Αθήνα εκτιμούν ότι το 2022 που έρχεται σε 8 συνεδριάσεις από σήμερα θα φέρει ένα μεγάλο σύννεφο αυτό του πληθωρισμού που με την σειρά του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επιτόκια που μέχρι τώρα συντηρούν εδώ και πολλά χρόνια την ανάπτυξη. Επίσης, ο βραχνάς της πανδημίας φαίνεται ότι δεν κλείνει εύκολα και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί επηρεάζοντας σημαντικά άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό τώρα, οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola, Aegean, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Quest έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Alpha Bank, Eurobank, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Σαράντης και Motor Oil, ενώ ο ΟΠΑΠ έκλεισε χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ, με τη Λάμδα να ολοκληρώνει με κέρδη 1,37%.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:37 - 20 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.