ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζεται το «ανοδικό ράλι» στην έναρξη της εβδομάδας

13:07 - 23 Ιαν 2023 | Σχόλια Αγοράς
Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζεται το «ανοδικό ράλι» στην έναρξη της εβδομάδας
Παραμένει το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (23/1), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,46% στις 993.33 μονάδες. Την ίδια ώρα ο τζίρος διαμορφώνεται στα 22,16 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) κερδίζει 2388.33 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται στο 1,95% στις 739.88 μονάδες.

Μετά από μια μικρή «στάση», την προηγούμενη εβδομάδα το Χ.Α Αθηνών επιδιώκει να διατηρήσει την ανοδική εικόνα του Ιανουαρίου, από τότε που ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει σωρευτική άνοδο της τάξης του 5,5%, με τις τράπεζες μάλιστα να υπεραποδίδουν στο +13%.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι αρκετά σημαντική, δεδομένου ότι αναμένεται μεταξύ άλλων και η ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch με τα σενάρια περί πιθανής αναβάθμισης να πληθαίνουν το προηγούμενο διάστημα.

Σε περίπτωση που γίνει αυτό θα οδηγηθούμε ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, η οποία αποτελεί και το στόχο του έτους, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ακόμα, τις επόμενες ημέρες ξεκινά η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, που αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ανθεκτική εικόνα του 2022. Πρώτη θα δημοσιεύσει αποτελέσματα η Μytilineos στις 26 Ιανουαρίου, εφαρμόζοντας μάλιστα μια παγκόσμια πρωτοπορία, αφού αυτά θα παρουσιαστούν σε περιβάλλον Metaverse.

Aπό την άλλη παραμένουν οι κλασικές ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ και Fed, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα κλειδώσει και η καταληκτική ημερομηνία των εκλογών, με το αποτέλεσμά τους να αναμένεται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το επενδυτικό κλίμα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Όσον αφορά τη Wall Street, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης την Παρασκευή διευρύνθηκε το σερί τριών κερδοφόρων εβδομάδων με τον τεχνολογικό κλάδο να υπεραποδίδει. Παρόμοια εικόνα παρουσιάστηκε και κατά το κλείσιμο της πρωινής συνεδρίασης στις ασιατικές αγορές, ενώ μέχρι στιγμής στις ευρωαγορές παρατηρείται σχετική επιφυλακτικότητα.

Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται για μία ακόμα συνεδρίαση υψηλά με την ALPHA BANK στο 1,51%, την ΕΤΕ (+2.09%), την EUROBANK (+0.51%), και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+2.70%).

Κέρδη καταγράφουν επίσης οι μετοχές της ΔΕΗ (+1.59%), της ΕΥΔΑΠ (+1.81%), της ΡΕΒΟΙΛ (+1.19%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1.20%) και του ΟΠΑΠ (+0.30%).

Στον αντίποδα απώλειες παρατηρούνται στις μετοχές της COCA COLA (-0.36%), της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (-1.26%), των JUMBO (-0.54%), του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ (-0.18%) και της ΣΠΕΙΣ (-0.33%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 23 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.