ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: «Αγώνας δρόμου» για να κλείσει στο «πράσινο» η εβδομάδα

12:53 - 17 Μαρ 2023 | Σχόλια Αγοράς
Χρηματιστήριο: «Αγώνας δρόμου» για να κλείσει στο «πράσινο» η εβδομάδα
Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:30, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο 0,84% και στις 1040.62 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 21,22 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE, ανεβαίνει κατά 1.46% στις 2542.54 μονάδες, ενώ δυναμικά ξεκινά για δεύτερη σερί συνεδρίαση και ο τραπεζικός δείκτης, με άνοδο της τάξεως του 1.54% στις 781.83 μονάδες.

Παρά το θετικό ξεκίνημα, η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να εξασφαλίσει κέρδη «δια πυρός και σιδήρου» στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, αφήνοντας πίσω προσωρινά τουλάχιστον την προχθεσινή συνεδρίαση, που ήταν η χειρότερη του 9μήνου.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από πολύ έντονη μεταβλητότητα στα πρόσημα κάτι απολύτως λογικό, αφού από τη μία τα σημάδια από τις διεθνείς τράπεζες παραμένουν αρνητικά και από την άλλη, η κρίση στην Credit Suisse δεν εμπόδισε την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά ακόμα 50 μ.β, κάθως όπως είπε η Πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, προτεραιότητα είναι η μάχη με τον πληθωρισμό.

Απομένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι και με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, με τη σκέψη να είναι ότι χρειάζονται ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων που ξεκίνησε από την SVB και την Signature Bank στις ΗΠΑ και επεκτείνεται προκαλώντας τριγμούς σε όλες τις Ηπείρους.

Από την άλλη, στήριγμα στο ελληνικό επενδυτικό κοινό παρέχουν τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων, ενώ αναμένεται σήμερα και η ετυμηγορία του οίκου Moody’s, που αυτή τη στιγμή δίνει στην Ελλάδα αξιολόγηση «Ba3», δηλαδή τρία «σκαλιά» κάτω από την επενδυτική βαθμίδας και δύο «σκαλιά» κάτω από την αξιολόγηση των υπόλοιπων επενδυτικών οίκων.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Ράλι ανόδου κατεγράφη στη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης (16/3) στη Wall Street, καθώς μεγάλες αμερικανικές τράπεζες συμφώνησαν να παράσχουν από κοινού «ένεση» ρευστότητας, συνολικού ύψους 30 δισ. δολαρίων, στην First Republic Bank σε μορφή ανασφάλιστων καταθέσεων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την πτώχευση της περιφερειακής τράπεζας.

Ακόμα, επί του παρόντος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν σημαντικά κέρδη στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη μικρή άνοδο στη μετοχή της Credit Suisse.

To ταμπλό στο Χ.Α

Όσον αφορά τον κρίσιμο τραπεζικό τομέα, η μετοχή της ALPHA BANK «σκαρφαλώνει» κατά 2.27%, της ΕΤΕ (+1.66%), της ΕUROBANK (+1.17%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+1.09%).

Σημαντικά κέρδη σημειώνουν ακόμα οι μετοχές της ΔΕΗ (+1.01%), των ΕΛΠΕ (+2.06%), της ΛΑΜΔΑ (+1.84%) των JUMBO (+3.34%) και του ΟΠΑΠ (+2.33%).

Στον αντίποδα πτώση καταγράφει η μετοχή του ΚΑΡΕΛΙΑ (-1.90%), της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (-0.36%), του ΟΛΠ (-0.33%), της ΣΠΕΙΣ (-0.68%) και της DIMAND (-0.83%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:24 - 17 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.