ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Απειλή» για τις εξαγωγές το ράλι του ευρώ

13:21 - 19 Ιουλ 2010 | Νομίσματα
Απειλή για την εξαγωγική δραστηριότητα στις αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες, που εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από την πορεία των πωλήσεων σε διεθνές επίπεδο, συνιστά το ξαφνικό ράλι του κοινού νομίσματος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Από τα χαμηλά τεσσάρων ετών που άγγιξε στις 7 Ιουνίου, διαπραγματευόμενο κάτω από τα επίπεδα των 1,19 δολαρίων, το ευρώ έχει κερδίσει 9,5%, αγγίζοντας έως και τα 1,3008 δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Το ράλι αυτό περιορίζει τις φήμες για πιθανή κατάρρευση του νομίσματος, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους που απειλεί την Ευρωζώνη, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εν λόγω δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ισπανικής ένωσης εξαγωγέων τονίζει ότι η ισχυροποίηση του ευρώ καθιστά πιο δύσκολη την «αντεπίθεση» της εγχώριας αγοράς, η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς «παράλυσης».

Παρόλο που έχει απωλέσει το 14% της αξίας του τους τελευταίους 8 μήνες, υπό τη σκιά των υπέρογκων ελλειμμάτων αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, το ευρώ παραμένει ισχυρότερο από τα επίπεδα των 1,184 δολαρίων από τη «γέννησή» του το 1999.

«Εάν το ευρώ εξακολουθήσει να ανατιμάται αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη» δηλώνει ο Ken Wattret, οικονομολόγος της BNP Paribas.

Την περασμένη εβδομάδα το ευρώ κέρδισε 2,29%, ήτοι η μεγαλύτερη ενίσχυση από το Μάιο του 2009.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.