ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Bernanke "ρίχνει" 1% το ευρώ

22:12 - 21 Ιουλ 2010 | Νομίσματα
Απώλειες κοντά στο 1% καταγράφει αυτή την ώρα το ευρώ, στον απόηχο της ενίσχυσης του δολαρίου, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED, Ben Bernake. Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,95% στα 1,27 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ το δολάριο κερδίζει 0,69% στις 83,33 μονάδες.

Έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα είναι η FED, σε περίπτωση που η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδυνθεί σημαντικά ή πέσει πάλι σε ύφεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ben Bernanke, κατά την κατάθεση του για την οικονομία στο αμερικανικό Κογκρέσο. "Παραμένουμε σε ετοιμότητα προκειμένου να αναλάβουμε περαιτέρω δράση με στόχο την προώθηση της επανόδου στην πλήρη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας σε ένα πλαίσιο σταθερότητας των τιμών", δήλωσε ο Bernanke.

Σημειώνεται πως ο Bernanke δεν διευκρίνισε τα επιπλέον μέτρα, τα οποία μπορεί να πάρει η FED, εάν χρειαστεί.

Πρόσθεσε, δε, πως οι προοπτικές της οικονομίας είναι «ασυνήθιστα» αβέβαιες, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει ήπια οικονομική ανάπτυξη και χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού. Επιπλέον, τόνισε πως είναι νωρίς ακόμα να υπάρξει ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.

Στα ίδια επίπεδα, για πολύ καιρό ακόμα, εκτιμά πως θα παραμείνουν τα επιτόκια, ενώ πρόσθεσε πως δε συμφωνεί με μία γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Bernanke εκτίμησε πως οι πετυχημένες δημοπρασίες είναι θετικές, ενώ σημείωσε πως αν και οι ανησυχίες για την Ελλάδα και ευρύτερα για το ευρωπαϊκό χρέος έχουν ωθήσει χαμηλότερα τους δείκτες της Wall, δεν επηρεάζουν πλέον σε μεγάλο βαθμό τις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ το 2010 στο 3% με 3,5% από ανάπτυξη της τάξης του 3,2% με 3,7% προηγουμένως. Η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της και για το 2011. Αντίστοιχα στο δ’ τρίμηνο η FED αναμένει την ανεργία στις ΗΠΑ να διαμορφωθεί μεταξύ 8,3% έως 8,7% έναντι 8,1% έως 8,5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.